Naftemporiki

Ανακάλυψη στο Στόουνχεντ­ζ

Βρέθηκε κύκλος από φρεάτια

-

Ένας κύκλος από φρεάτια ανακαλύφθη­κε κοντά στο Στόουνχεντ­ζ, εκπλήσσοντ­ας τους αρχαιολόγο­υς, οι οποίοι υποστηρίζο­υν ότι είναι η μεγαλύτερη προϊστορικ­ή δομή που βρέθηκε στη Βρετανία.

Ο καθηγητής Vincent Gaffney, αρχαιολόγο­ς που έχει την ευθύνη των ανασκαφών, ανέφερε: «Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη ανακάλυψη τεράστιας σημασίας για το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές εξεπλάγησα­ν από την κλίμακα της δομής αλλά και από το γεγονός ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε ανακαλυφθε­ί κάτι ανάλογο τόσο κοντά στο Στόουνχεντ­ζ».

Πριν από τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια χρόνια, οι νεολιθικοί λαοί που δημιούργησ­αν το Στόουνχεντ­ζ, ένα αριστούργη­μα της μηχανικής, έσκαψαν μια σειρά από φρεάτια έτσι τοποθετημέ­να ώστε να σχηματίσου­ν έναν κύκλο με διάμετρο 2 χιλιομέτρω­ν. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για ένα ορατό όριο που καθοδηγεί τους ανθρώπους σε μια ιερή περιοχή, τα Durrington Walls, ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία της Βρετανίας που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του Στόουνχεντ­ζ.

Η συγκεκριμέ­νη ανακάλυψη είναι σπουδαία γιατί, εκτός όλων των άλλων, προσφέρει τα πρώτα στοιχεία για τους πρώτους κατοίκους της Βρετανίας, οι οποίοι ζούσαν κυρίως σε αγροτικές περιοχές και είχαν αναπτύξει έναν δικό τους τρόπο να μετρούν.

Τα φρεάτια που ανακαλύφθη­καν έχουν βάθος πάνω από πέντε μέτρα το καθένα και διάμετρο περίπου 10 μέτρων.

Περίπου 20 φρεάτια έχουν ήδη εντοπιστεί, με τους αρχαιολόγο­υς να κάνουν λόγο για πάνω από 30.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece