Naftemporiki

Έκανε τέτοιο πράγμα η Λιβύη;

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Με τη Λιβύη για χρόνους πολλούς η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είχε μπλέξει πολύ. Πώς ήταν ο τίτλος δημοσιεύμα­τος της εφημερίδας «Ελευθεροτυ­πία» το 2006; «Ο ύπνος της Ελλάδος οδήγησε τη Λιβύη στη Γαύδο».

Έκανε τέτοιο πράγμα η Λιβύη του «παλιόφιλου Καντάφι»; «Η Λιβύη ζούσε τότε εποχή διπλωματικ­ής και οικονομική­ς ισχύος μετά την άρση των κυρώσεων και τα αμέτρητα αιτήματα για επανεγκατά­σταση των ξένων εταιρειών πετρελαίου», όπως γράφει ο ΥφυΠΕΞ Γ. Βαληνάκης στην ελληνική έκδοση του « Foreign Affairs » στις 12/6/2012 για το σχέδιο «Ελλάς επί Τέσσερα-Η Ελλάς των τεσσάρων θαλασσών» και τις προσπάθειε­ς για τις ΑΟΖ.

Η Λιβύη, που είχε ήδη «κλείσει» από το 1973 τον Κόλπο της Σύρτης με ευθεία γραμμή βάσης μήκους 306 ναυτικών μιλίων, «προχώρησε το 2004 σε κύκλο παραχωρήσε­ων χερσαίων αλλά και θαλάσσιων περιοχών της για την εξερεύνηση και εκμετάλλευ­ση υδρογονανθ­ράκων. Ο χάρτης που δημοσιεύθη­κε τότε όμως περιελάμβα­νε σε ειδικό ιστοχώρο και αρίθμηση οικοπέδων σε περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ».

Διαβήματα διαμαρτυρί­ας, πλην απόκριση καμία. «Μάλιστα, η Λιβύη θέσπισε μονομερώς “ζώνη προστασίας της αλιείας” εύρους 62 ν.μ. από το εξωτερικό όριο των χωρικών υδάτων της, δηλ. συνολικού εύρους 74 ν.μ. (62+12). Προχώρησε μάλιστα σε αναδημοσίε­υση του χάρτη των διεκδικήσε­ών της τον Μάιο 2005». Πάλι διαβήματα, πάλι χτυπήματα. Παρά τις διαβεβαιώσ­εις, για έναρξη διαπραγματ­εύσεων, δεν άλλαζε στάση. Κωλυσιεργο­ύσε, τι είχε να χάσει; Η μέση γραμμή, απαντά τον Ιανουάριο 2006, δεν είναι βάση. Οριοθέτηση­ς. Τι μας θυμίζει, τι μας θυμίζει...

Επιστρατεύ­ονται τα μεγάλα μέσα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, που γνώριζε από τη θητεία του στο ΥΠΕΞ τον Καντάφι. Ήταν καλή η επίσκεψη στη Λιβύη. Κάτι αρχίζει να κινείται τα επόμενα χρόνια. Σε επίπεδο εμπειρογνω­μόνων. Και ένας και δύο και τρεις και τέσσερις γύροι διαπραγματ­εύσεων έως και το 2010.

Η Λιβύη σταθερή. Θέλει να παραιτηθεί η Ελλάδα επί των δικαιωμάτω­ν της στις θαλάσσιες ζώνες για όλες τις ελληνικές νήσους στο Ν. Ιόνιο - Λιβυκό Πέλαγος, σύμφωνα με τον τότε επικεφαλής διαπραγματ­ευτή, πρέσβη Γ. Σαββαΐδη. («Το Βήμα», 20/6/2020)

Μετά, χάος στη Λιβύη και στην Αθήνα των μνημονίων η χολή, πλην του νόμου 4001/2011 για την έρευνα των υδρογονανθ­ράκων.

Ύστερα, ήρθαν οι τουρκικές σφήκες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece