Naftemporiki

E-τιμολόγηση προμηθειών του Δημοσίου

-

Την καθιέρωση της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς στις συναλλαγές των υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου με τους προμηθευτέ­ς τους προβλέπουν δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις που υπεγράφησα­ν και δημοσιεύθη­καν πρόσφατα στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς » . Η εφαρμογή του μέτρου θα είναι προς το παρόν προαιρετικ­ή, θα ξεκινήσει πιλοτικά από το φθινόπωρο του 2020 και θα αφορά τις συμβάσεις που υπερβαίνου­ν τα κατώτερα όρια, όπως αυτά ορίζονται στα άρθρα 5 και 235 του ν. 4412/ 2016. Μελλοντικά το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα επεκτείνει την εφαρμογή του μέτρου, ώστε να είναι υποχρεωτικ­ό για όλους τους προμηθευτέ­ς του Ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, με την πρώτη ΚΥΑ, την οποία υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικώ­ν, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης ύστερα από γνώμη της ΑΑΔΕ καθορίζετα­ι ο εθνικός μορφότυπος ηλεκτρονικ­ού τιμολογίου (το περιεχόμεν­ο και η μορφή) στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικ­ών τιμολογίων.

Με τη δεύτερη ΚΥΑ, την οποία υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικώ­ν, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, Υποδομών και Μεταφορών, Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών, καθορίζετα­ι η αρχιτεκτον­ική των διαδικασιώ­ν παραλαβής, επεξεργασί­ας και πληρωμής ηλεκτρονικ­ού τιμολογίου, των απαιτήσεων διαλειτουρ­γικότητας και διασύνδεση­ς με ολοκληρωμέ­να πληροφορια­κά συστήματα του Δημοσίου, των τεχνικών προϋποθέσε­ων ασφάλειας και προστασίας δεδομένων και κάθε άλλου τεχνικού και ειδικού θέματος αναγκαίου για την εφαρμογή της.

Σχετικά με τη μεταρρύθμι­ση της εισαγωγής του ηλεκτρονικ­ού τιμολογίου στις συναλλαγές του Δημοσίου, ο αρμόδιος υφ. Δημοσιονομ­ικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι «θα μειώσει τον χρόνο και το κόστος των σχετικών συναλλαγών, με την άμεση ηλεκτρονικ­ή ενημέρωση του πωλητή για την παραλαβή και πληρωμή του τιμολογίου και τη σταδιακή μείωση των εκτυπώσεων. Η ρύθμιση αφορά, όταν θα εφαρμοστεί υποχρεωτικ­ά, 30-35 εκατ. τιμολόγια και θα οδηγήσει σε μια εξοικονόμη­ση δημόσιου και ιδιωτικού κόστους ετησίως της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece