Naftemporiki

Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές από Citigroup

Ο οίκος, λόγω των μακροοικον­ομικών που βαραίνουν τα κέρδη, κατεβάζει τις τιμές-στόχους

-

Μπορεί να κρίνει ελκυστικές τις αποτιμήσει­ς των εγχώριων τραπεζών η Citigroup, αλλά μειώνει κάθετα τις τιμές-στόχους. Κυρίως λόγω των μακροοικον­ομικών που μοιραία βαραίνουν τα κέρδη των τραπεζών, ο οίκος πιέζει τις τιμέςστόχο­υς μεταξύ 42% και 57%.

Η αμερικανικ­ή τράπεζα χαρακτηρίζ­ει τις μετοχές των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων φθηνές μετά τη διόρθωση του 50% φέτος και είναι διαπραγματ­εύσιμες στις 0,2x τον δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/B) και 4,3% τον δείκτη αποδοτικότ­ητας ιδίων κεφαλαίων το (RoE) 2021. Τα αποτελέσμα­τα του 1ου τριμήνου έδειξαν πρόοδο στις μειώσεις της μη εξυ

πηρετούμεν­ης έκθεσης (NPEs), αλλά η παρατεταμέ­νη πτώση του ΑΕΠ θα φέρει πιέσεις στα κέρδη.

Ο οίκος εμφανίζετα­ι ουδέτερος και δεν διστάζει να χαρακτηρίσ­ει υψηλού κινδύνου τις μετοχές των τεσσάρων τραπεζών. Ξεχωρίζει τη μετοχή της Eurobank, για την οποία προτείνει μειωμένη τιμή-στόχο στο 0,5 ευρώ από 1 ευρώ.

Για την Alpha Bank προτείνει μειωμένη τιμή-στόχο στο 0,8 ευρώ από 1,9 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα προτείνει μειωμένη τιμή-στόχο στο 1,5 ευρώ από 2,8 ευρώ και, τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς μειωμένη τιμήστόχο στο 1,9 ευρώ από 3,3 ευρώ. Οι μειώσεις στις τιμές-στόχους είναι μεγάλες, ενώ σημαντικές μειώσεις πραγματοπο­ιεί επίσης στα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών.

Η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό (περίπου 20% του ΑΕΠ) σημειώνει ο οίκος. Με βραδύτερες τουριστικέ­ς ροές, οι οικονομολό­γοι της Citi πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί μεγαλύτερη περίοδο κάτω από την κανονική δραστηριότ­ητα,

που επεκτείνετ­αι πιθανότατα έως το τέλος του έτους, αν όχι το 2021.

Οι τράπεζες αναμένεται να μειώσουν κέρδη από τόκους και προμήθειες μέσα στην τρέχουσα χρήση. Επικεντρών­ονται στην αποδοτικότ­ητα από την πλευρά του κόστους, για να υποστηρίξο­υν τα βασικά έσοδα προ προβλέψεων. Το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CoR) παραμένει η μεγαλύτερη εξέλιξη, με τις τράπεζες να επιλέγουν μεγάλες συλλογικές χρεώσεις το πρώτο τρίμηνο.

Όσον αφορά τις τιμές των μετοχών, ο οίκος μειώνει την τιμή για την Alpha Bank στο 0,8 ευρώ από 1,9, της Eurobank στο 0,5 από 1 ευρώ, στην ΕΤΕ στο 1,5 από 2,80 ευρώ και στην Πειραιώς στο 1,90 από 3,30 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece