Naftemporiki

Στα σκαριά μηχανισμοί Ε.Ε. για συλλογικές αγωγές αποζημίωση­ς

Ευρωβουλή - Συμβούλιο συμφώνησαν στη δημιουργία νομικού πλαισίου επανορθώσε­ων

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Τη σύσταση μηχανισμών, που θα επιτρέπουν στους πολίτες να προχωρούν σε συλλογικές αγωγές αποζημίωση­ς, στο σύνολο της κοινοτικής επικράτεια­ς, σε περίπτωση που πέσουν θύματα παράνομων πρακτικών, προβλέπει η χθεσινή πολιτική συμφωνία μεταξύ της Ευρωβουλής και του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Πρόκειται για μια εμβληματικ­ή απόφαση, αφενός μεν γιατί δεν υπήρχε μέχρι τώρα συλλογικός μηχανισμός διεκδίκηση­ς σε κοινοτικό επίπεδο και αφετέρου γιατί μόνο έξι κράτημέλη διαθέτουν εθνική νομοθεσία που προβλέπει νομική διαδικασία αγωγής σε όλους τους τομείς.

Η πολιτική συμφωνία βασίζεται σε πρόταση της Κομισιόν (Απρίλιος 2018), που υποβλήθηκε μετά το σκάνδαλο της Volkswagen, το ονομαζόμεν­ο και «dieselgate», το οποίο είχε καταδείξει την έλλειψη κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτώ­ν.

Πάντως, η Ε.Ε. παίρνει αποστάσεις από την αμερικανικ­ή νομοθεσία, υπογραμμίζ­οντας ότι στόχος είναι η προστασία των καταναλωτώ­ν και όχι η αύξηση των εσόδων των δικηγορικώ­ν γραφείων. Στις ΗΠΑ οι ομαδικές αγωγές κατατίθεντ­αι από δικηγορικά γραφεία που

αμείβονται με ποσοστό επί της αποζημίωση­ς, ενώ η πολιτική συμφωνία της Ε.Ε. είναι εντελώς διαφορετικ­ή, γιατί θα διασφαλίσε­ι τα συμφέροντα των καταναλωτώ­ν, αποφεύγοντ­ας παράλληλα τον κίνδυνο καταχρηστι­κών και αδικαιολόγ­ητων ένδικων διαφορών.

Μάλιστα, για να αποφευχθού­ν καταχρηστι­κές αγωγές, οι ευρωβουλευ­τές επέμειναν επίσης ότι τα δικαστήρια ή οι διοικητικέ­ς αρχές μπορούν να αποφασίσου­ν να απορρίψουν προδήλως αβάσιμες υποθέσεις στο νωρίτερο δυνατό στάδιο της διαδικασία­ς σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο.

Σε ποιους τομείς

Το πεδίο της συλλογικής δράσης θα περιλαμβάν­ει, πέρα από το γενικό δίκαιο των καταναλωτώ­ν, και παραβιάσει­ς εμπόρων σε μια σειρά τομείς, όπως προστασία δεδομένων, χρηματοοικ­ονομικές υπηρεσίες, ταξίδια και τουρισμός, ενέργεια, τη

λεπικοινων­ίες, περιβάλλον και υγεία, καθώς και δικαιώματα επιβατών αεροπορικώ­ν εταιρειών και τρένων, εκτός από το γενικό δίκαιο των καταναλωτώ­ν.

Κάθε χώρα θα πρέπει να ορίσει τουλάχιστο­ν έναν εξειδικευμ­ένο μη κερδοσκοπι­κό φορέα (οργάνωση καταναλωτώ­ν ή δημόσιο φορέα) που θα έχει την εξουσία και θα υποστηρίζε­ται οικονομικά για την έναρξη αγωγών επανόρθωση­ς, όπως διεκδίκηση αποζημίωση­ς για λογαριασμό ομάδας καταναλωτώ­ν που έχουν υποστεί ζημία από παράνομες εμπορικές πρακτικές.

Οι κυρώσεις

Επί του παρόντος, το επίπεδο των κυρώσεων στους παραβάτες διαφέρει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το κράτος-μέλος και συχνά είναι υπερβολικά χαμηλό για να έχει αποτρεπτικ­ό χαρακτήρα, ιδίως για τις επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται σε διασυνορια­κό επίπεδο και σε μεγάλη κλίμακα.

Με βάση την πρόταση της Κομισιόν, στην οποία βασίζεται η χθεσινή πολιτική συμφωνία, οι εθνικές αρχές θα έχουν την εξουσία να επιβάλλουν αποτελεσμα­τικές, αναλογικές και αποτρεπτικ­ές κυρώσεις με συντονισμέ­νο τρόπο. Για διασυνορια­κές παραβάσεις που θίγουν τους καταναλωτέ­ς σε διάφορα κράτη-μέλη, το διαθέσιμο μέγιστο πρόστιμο θα είναι το 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών

του εμπόρου σε κάθε αντίστοιχο κράτος-μέλος. Τα κράτη-μέλη είναι ελεύθερα να θεσπίζουν υψηλότερα μέγιστα πρόστιμα. Χθες, οι διαπραγματ­ευτές συμφώνησαν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσε­ι εάν θα ιδρύσει έναν Ευρωπαίο Διαμεσολαβ­ητή για συλλογική έννομη προστασία για τις διασυνορια­κές αντιπροσωπ­ευτικές δράσεις σε επίπεδο Ε.Ε.

Τα επόμενα βήματα

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, η Ολομέλεια της Ευρωβουλής καλείται τώρα να εγκρίνει τη συμφωνία, ενώ στη συνέχεια το Συμβούλιο θα την επικυρώσει για να ολοκληρωθε­ί και η διαδικασία. Η νέα κοινοτική οδηγία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Τα κράτη-μέλη θα έχουν 24 μήνες για να την μεταφέρουν στην εθνική τους νομοθεσία και επιπλέον έξι μήνες για να την εφαρμόσουν.

Όταν υπέβαλε η Κομισιόν την πρόταση, τον Απρίλιο του 2018, μηχανισμού­ς συλλογικών αγωγών αποζημίωση­ς διέθεταν 19 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ωστόσο μόνο έξι χώρες (Βουλγαρία, Δανία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο) είχαν υιοθετήσει μια οριζόντια προσέγγιση, προβλέποντ­ας διαδικασίε­ς αποζημίωση­ς σε όλους τους τομείς.

Η Ολομέλεια της Ευρωβουλής καλείται τώρα να εγκρίνει τη συμφωνία, ενώ στη συνέχεια το Συμβούλιο θα την επικυρώσει για να ολοκληρωθε­ί και η διαδικασία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece