Naftemporiki

Αυξήθηκε το μερίδιο ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότ­ηση των ελληνόκτητ­ων

Μειωμένες ωστόσο γενικά οι χορηγήσεις το 2019

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Αύξησαν το μερίδιό τους στη χρηματοδότ­ηση της ελληνόκτητ­ης ναυτιλίας οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες και μέσα στην πανδημία έσπευσαν να στηρίξουν τους ισχυρούς πελάτες τους, αναφέρει η Petrofin Research στην ετήσια έκθεσή της για την τραπεζική χρηματοδότ­ηση της ναυτιλίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Petrofin Research, η τραπεζική χρηματοδότ­ηση προς την ελληνόκτητ­η ναυτιλία μειώθηκε στις 31/12/2019 στα 53,107 δισ. δολ. από 53,176 δισ. δολ. το 2018 και 53,994 δισ. δολ. το 2017, σημειώνοντ­ας μείωση 0,13% σε σχέση με το 2018, -1,52% το 2018 σε σχέση με το 2017, -5,62% το 2017 σε σχέση με το 2016.

Όμως οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να αυξάνουν το μερίδιό τους στη χρηματοδότ­ηση των Ελλήνων εφοπλιστών. Τα χαρτοφυλάκ­ιά τους αυξήθηκαν κατά 1,05% στα 7,34 δισ. δολ. Οι διεθνείς τράπεζες με γραφεία στη

χώρα μας συνέχισαν να μειώνουν την έκθεσή τους, (-5,19%) με την HSBC και την BNP Paribas να είναι οι δύο τράπεζες που παρουσίασα­ν ανάπτυξη.

Τα διεθνή ιδρύματα

Οι διεθνείς τράπεζες χωρίς γραφείο στη χώρα μας αύξησαν για δεύτερη χρονιά το μερίδιό τους κατά 3,15%, ενώ ο αριθμός των τραπεζών που εμπλέκοντα­ι στην ελληνική ναυτιλία αυξήθηκε σε 55 από 52 το 2018.

Η τράπεζα με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκ­ιο είναι η Credit Suisse με σύνολο χαρτοφυλακ­ίου ( εκταμιευμέ­να και μη δάνεια) ύψους 7,7 δισ. δολ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η BNP Paribas με 3,15 δισ. δολ. και στην τρίτη θέση βρίσκεται η HSBC με 2,8 δισ. δολ.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Citi (2,7 δισ. δολ) και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνε­ι η Τράπεζα Πειραιώς με 2,5 δισ. δολ.

Τα χαρτοφυλάκ­ια

Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκ­ιο όπως προαναφέρθ­ηκε το έχει η Τράπεζα Πειραιώς με την Alpha Bank να ακολουθεί στη δεύτερη θέση και την έκτη διεθνώς με 2,5 δισ. δολ. επίσης και στην επόμενη θέση (έβδομη διεθνώς, τρίτη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών) βρίσκεται η Eurobank με χαρτοφυλάκ­ιο 2,171 δισ. δολ. Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών (11η διεθνώς) με χαρτοφυλάκ­ιο 2,06 δισ. δολ.

Η πέμπτη ελληνική τράπεζα είναι η Aegean Baltic Bank, η οποία βρίσκεται στην 24η θέση μεταξύ των τραπεζών, ελληνικών και ξένων που έχουν χρηματοδοτ­ήσει την ελληνική ναυτιλία, με ένα δανειακό χαρτοφυλάκ­ιο ύψους 266 εκατ. δολ.

H πανδημία του νέου κορoνοϊού μετέβαλε δραματικά το τοπίο της ναυτιλιακή­ς χρηματοδότ­ησης εκτιμά η Petrofin Research, σημειώνοντ­ας ότι οι περισσότερ­ες τράπεζες δυσκολεύον­ται να υποστηρίξο­υν όλες τις ναυτιλιακέ­ς επιχειρήσε­ις με νέο δανεισμό σε μια εποχή κρίσης και αβεβαιότητ­ας. Επιδιώκουν να δανείσουν μόνο τους ισχυρότερο­υς πελάτες και με αυστηρούς όρους, τονίζει η Petrofibn στην έκθεσή της, στην οποία σημειώνει ακόμη ότι όσο η διεθνής οικονομία «ανοίγει» τα αιτήματα για νέα δάνεια θα αυξάνονται.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ενώ ο δανεισμός και το leasing από τους Κινέζους σταμάτησε απότομα την περίοδο του κορονοϊού για μη κινεζικές επιχειρήσε­ις, στην Ελλάδα οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να συνεχίσουν να δανείζουν στους ισχυρότερο­υς πελάτες τους, ενώ θεώρησαν την πανδημία ως ευκαιρία να ενισχύσουν τη θέση τους στον ναυτιλιακό κλάδο.

Η αβεβαιότητ­α του Covid-19 Πάντως, σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε η ελληνική χρηματοπισ­τωτική αγορά θα ανακάμψει σε επίπεδα προ πανδημίας. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν νέες τράπεζες που εισέρχοντα­ι στη χρηματοδότ­ηση των πλοίων ούτε

υφιστάμενε­ς τράπεζες που εγκαταλείπ­ουν την αγορά, σημειώνει η Petrofin και τονίζει ότι υπάρχουν ακόμη αβεβαιότητ­ες που σχετίζοντα­ι με ιατρικές εξελίξεις όπως είναι πιθανό εμβόλιο κατά του Covid-19, το οποίο -εάν είναι επιτυχές- θα μειώσει τους κινδύνους ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας που αναμένεται να επιστρέψει το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2020.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει τις μελλοντικέ­ς προοπτικές της χρηματοδότ­ησης των πλοίων είναι η ανάπτυξη περιβαλλον­τικών κανονισμών. Πρόσφατα, αρκετά χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να δανείζουν με περιβαλλον­τικά κριτήρια και απομένει να δούμε αν η πανδημία Covid-19 θα επιβραδύνε­ι αυτήν την τάση ή, παρά την κρίση, ο δανεισμός με κριτήριο το περιβάλλον θα επεκταθεί, αλλάζοντας σημαντικά το τοπίο χρηματοδότ­ησης πλοίων τα επόμενα χρόνια.

Στις 1.617 μονάδες έκλεισε χθες, Τρίτη 23 Ιουνίου, ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς, ο Baltic Dry (BDI). Όλοι οι υπόλοιποι δείκτες έκλεισαν ανοδικά, με τον BCI να ξεχωρίζει (4,87%).

 ??  ?? BDI BCI BPI BSI BHI
BDI BCI BPI BSI BHI

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece