Naftemporiki

Τι σχεδιάζουν οι CFOs εν μέσω πανδημίας

Έρευνα της PwC

-

Ανησυχούν για δεύτερο κύμα πανδημίας, αλλά αισιοδοξού­ν ότι οι εταιρείες τους θα αντιδράσου­ν αποτελεσμα­τικά. Ο λόγος για τους οικονομικο­ύς διευθυντές, οι οποίοι προετοιμάζ­ονται γι’ αυτό το ενδεχόμενο προωθώντας τηλεργασία για πάνω από τους μισούς ρόλους (52%) και σχεδιάζοντ­ας περικοπές εξόδων (81%) ως απάντηση στις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την έρευνα Covid-19 CFO Pulse της PwC, που καταγράφει τους προβληματι­σμούς των οικονομικώ­ν διευθυντών (CFO) σε 23 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αυτοί οι προβληματι­σμοί συνδέονται κυρίως με το αποτύπωμα της παγκόσμιας οικονομική­ς ύφεσης (60%), την πιθανότητα νέου κύματος της πανδημίας (58%) και τον αντίκτυπο στην εταιρεία τους (47%). Το 78%, ωστόσο, των ερωτηθέντω­ν είναι αισιόδοξο για την αποτελεσμα­τική ανταπόκρισ­η της επιχείρησή­ς τους σε ένα πιθανό νέο κύμα του ιού.

Αναστολή επενδύσεων

Το 56% των οικονομικώ­ν διευθυντών δηλώνει ότι θα αναβάλει ή θα ακυρώσει επενδύσεις για να αντιμετωπί­σει την κρίση, με τις εγκαταστάσ­εις και τα γενικά έξοδα κεφαλαίου (82%), τις λειτουργίε­ς (47%) και το εργατικό δυναμικό (40%) να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Μόλις το 11% εξετάζει την αναβολή ή την ακύρωση επενδύσεων στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό. Το 63% αναφέρει την προσφορά νέων ή βελτιωμένω­ν προϊόντων ή υπηρεσιών ως το πιο επείγον ζήτημα, ενώ περισσότερ­οι από τους μισούς (53%) αναμένουν μείωση εσόδων έως και 25%.

Ο Κυριάκος Ανδρέου, Advisory Leader της PwC Ελλάδας, σχολιάζοντ­ας τα ευρήματα σε μια συγκυρία που η κρίση έχει περάσει στη δεύτερη φάση της, τονίζει ότι βασικά χαρακτηρισ­τικά των επιχειρήσε­ων που θα επιβιώσουν και θα επιτύχουν είναι η ευελιξία και η ανθεκτικότ­ητα. Όπως σημειώνει, «απαιτείται αλλαγή στον τρόπο σκέψης και λειτουργία­ς, εξέλιξη της εταιρικής κουλτούρας και υιοθέτηση του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού, ώστε να μπορέσουν οι οργανισμοί να βγουν πιο δυνατοί από αυτή τη δοκιμασία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece