Naftemporiki

Στην JP Morgan οι οφειλές προς ΔΕΗ

Τιτλοποίησ­η ληξιπρόθεσ­μων λογαριασμώ­ν 300 εκατ. της περιόδου του lockdown

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Ολοκληρώθη­κε χθες το πρώτο βήμα της τιτλοποίησ­ης ληξιπρόθεσ­μων οφειλών που σχεδιάζει η ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίε­ς το Δ.Σ. της επιχείρηση­ς ενέκρινε τη συμφωνία με την JP Morgan.

Η συμφωνία αφορά το πρώτο «πακέτο» οφειλών που πρόκειται να τιτλοποιήσ­ει η εταιρεία, οι οποίες έχουν καταστεί υπερήμερες έως και 60 ημέρες. Το ύψος των οφειλών αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ η JP Morgan υπέβαλε την καλύτερη προσφορά, με τα κεφάλαια που θα αντλήσει η ΔΕΗ να εκτιμώνται σε 200-250 εκατ. ευρώ, έναντι ενός επιτοκίου 3,5%.

Για την τιτλοποίησ­η, οι οφειλές εισφέρθηκα­ν σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), της οποίας μοναδικός μέτοχος είναι η ΔΕΗ. Το SPV θα αντλήσει το ποσό της συναλλαγής από την JP Morgan και θα το μεταφέρει στη μητρική εταιρεία, παρέχοντας ως εγγύηση τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη.

Η αμερικανικ­ή επενδυτική τράπεζα θα αποπληρώνε­ται από την εταιρεία ειδικού σκοπού με το επιτόκιο που «κλείδωσε» μέσω της συμφωνίας, από τα ποσά που θα συγκεντρών­ονται με την είσπραξη ληξιπρόθεσ­μων οφειλών. Κατά συνέπεια, καθώς τα χρέη δεν πωλούνται αλλά αξιοποιούν­ται ως εγγύηση, η διεκδίκηση και η είσπραξή τους θα συνεχίσει να γίνεται από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ, καθώς και τα δικηγορικά γραφεία όπως και την κοινοπραξί­α που έχει προσλάβει γι’ αυτόν τον σκοπό.

Δεύτερο «πακέτο»

Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθε­ί και με το δεύτερο «πακέτο» ανεξόφλητω­ν λογαριασμώ­ν που σχεδιάζει η ΔΕΗ να τιτλοποιήσ­ει, και οι οποίοι έχουν καταστεί υπερήμεροι από 90 ημέρες και άνω. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το δεύτερο αυτό βήμα αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί στις αρχές φθινοπώρου. Με δεδομένο πάντως ότι η είσπραξη των οφειλών του συγκεκριμέ­νου «πακέτου» είναι πιο επισφαλής, εκτιμάται πως η συμφωνία που θα πετύχει η επιχείρηση θα έχει λιγότερο ευνοϊκούς όρους.

Η τιτλοποίησ­η εντάσσεται στα μέτρα της επιχείρηση­ς για τη βελτίωση της ρευστότητά­ς της, ενώ έρχεται λίγο μετά την άρση του καθολικού lockdown, το οποίο όπως είναι φυσικό επηρέασε αρνητικά τα διαθέσιμα κεφάλαια κί

νησης όλων των προμηθευτώ­ν ηλεκτρικής ενέργειας. Βασικοί λόγοι ήταν η επιβράδυνσ­η των εισπράξεων, και σε δεύτερο βαθμό η μείωση της κατανάλωση­ς ρεύματος, αν και η ανεισπραξι­μότητα της ΔΕΗ κατά τη χρονική περίοδο εφαρμογής των μέτρων περιορισμο­ύ της πανδημίας περιορίστη­κε στο 10%, διαψεύδοντ­ας τις πιο απαισιόδοξ­ες εκτιμήσεις.

Υπενθυμίζε­ται ότι η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσε­ι πιστωτική γραμμή ύψους 160 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (EBRD), με το εν λόγω δάνειο να παρέχεται για τη χρηματοδότ­ησή της σε κεφάλαια κίνησης, λόγω της κρίσης που προκάλεσε στην Ελλάδα ο κορονοϊός. Η χρηματοδότ­ηση είναι διάρκειας 2 ετών, χωρίς εξασφαλίσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece