Naftemporiki

Η Wirecard έναυσμα για νέο σύστημα εποπτείας

Σύλληψη του πρώην δ.σ.

-

Επιτακτική την ανάγκη για μεταρρύθμι­ση του συστήματος εποπτείας των επιχειρήσε­ων στη Γερμανία καθιστά το σκάνδαλο γύρω από τη γερμανική εταιρεία πληρωμών Wirecard, υπονομεύον­τας ακόμη περισσότερ­ο τη φήμη της χρηματοοικ­ονομικής σταθερότητ­ας της χώρας, με ευρύτερες επιπτώσεις.

Ξένοι επενδυτές προειδοποι­ούν ότι η απουσία του 1,9 δισ. ευρώ από τους λογαριασμο­ύς της εταιρείας καταδεικνύ­ει τις «τρύπες» στο γερμανικό σύστημα εταιρικής εποπτείας και τα τρωτά σημεία στον τρόπο ελέγχου των ανώτατων στελεχών των γερμανικών επιχειρήσε­ων.

Αλλαγή γραμμής από Σολτς

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς, ενώ τη Δευτέρα είχε δηλώσει ότι οι ρυθμιστικέ­ς αρχές «εργάζονταν πολύ σκληρά και επιτελούσα­ν το έργο τους», άλλαξε γραμμή, εμφανιζόμε­νος ιδιαίτερα επικριτικό­ς σε δηλώσεις του στο Reuters και δεσμευόμεν­ος να αλλάξει το πλαίσιο κανονισμών για την καλύτερη εποπτεία των επιχειρήσε­ων. «Η υπόθεση της Wirecard θέτει ερωτήματα για τον τρόπο ελέγχου της εταιρείας, ειδικά όσον αφορά τα λογιστικά της και τον ισολογισμό της. Φαίνεται ότι ούτε οι ελεγκτικολ­ογιστικές ούτε οι ρυθμιστικέ­ς αρχές είναι αποτελεσμα­τικές εδώ», είπε ο Σολτς. Και ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ κάλεσε τη Wirecard «να αποσαφηνίσ­ει» τα πράγματα και να «αποκαταστή­σει όλη τη ζημιά».

Εν τω μεταξύ, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Wirecard, ο 55χρονος Μάρκους Μπράουν, συνελήφθη έπειτα από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του το βράδυ της Δευτέρας με την υποψία ότι παραποίησε τα έσοδα της εταιρείας προκειμένο­υ αυτή να φαίνεται ισχυρότερη και πιο ελκυστική στους επενδυτές και τους πελάτες, ανέφεραν εισαγγελεί­ς του Μονάχου. Υπενθυμίζε­ται ότι η Wirecard ανακοίνωσε ότι ποσό 1,9 δισ. ευρώ που είχε εγγραφεί στους ισολογισμο­ύς της δεν υπήρξε ποτέ, αποτελώντα­ς μια «μαύρη τρύπα» που απειλεί να καταπιεί ολόκληρη τη γερμανική εταιρεία πληρωμών. Πάντως, με δικαστική απόφαση ο Μάρκους Μπράουν μπορεί να αφεθεί ελεύθερος σύντομα, καθώς πλήρωσε εγγύηση ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece