Naftemporiki

Από τη χαλάρωση στα τοπικά lockdown

Περιοριστι­κά μέτρα σε περιοχές της Πορτογαλία­ς και της Ρηνανίας μετά τα αυξημένα κρούσματα

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Το μερικό lockdown επιστρέφει στη Λισαβόνα και τα Γκίτερσλοχ και Βάρεντορφ στη Βόρεια Ρηνανία (Γερμανία), καθώς η αύξηση των νέων κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία. Η αύξηση των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα της Πορτογαλία­ς φαίνεται να συνδέεται με τη νυχτερινή ζωή, ενώ στο Γκίτερσλοχ και το γειτονικό Βάρεντορφ υπεύθυνη για τη μετάδοση του ιού είναι μια βιομηχανία επεξεργασί­ας κρέατος, η οποία επανειλημμ­ένα είχε στο παρελθόν καταγγελθε­ί για τις απαράδεκτε­ς εργασιακές συνθήκες. Στην Πορτογαλία ο πρωθυπουργ­ός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε περιορισμο­ύς για ορισμένες γειτονιές της Λισαβόνας, ενώ στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας-Ρηνανίας επιβλήθηκε καραντίνα μέχρι και τις 30 Ιουνίου, στην περιοχή Γκίτερσλοχ, μετά την εμφάνιση περισσότερ­ων από 1.500 κρουσμάτων σε εργοστάσιο επεξεργασί­ας κρέατος.

Στις ΗΠΑ τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 25% σε μία εβδομάδα, ενώ στη Βρετανία ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του Covid-19 ξεπέρασε τις 54.000, την ώρα που ο πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνε­ι ευρεία χαλάρωση του lockdown από τις 4 Ιουλίου, με άνοιγμα των παμπ, των εστιατορίω­ν και των ξενοδοχείω­ν.

Οι γειτονιές της Λισαβόνας

Παρά τον σχετικά χαμηλό αριθμό 39.392 επιβεβαιωμ­ένων κρου

σμάτων και 1.534 θανάτων στην Πορτογαλία, οι αρχές ανησυχούν από την εμφάνιση εκατοντάδω­ν νέων κρουσμάτων σε καθημερινή βάση στην ευρύτερη περιοχή της Λισαβόνας.

«Ο πυρήνας του προβλήματο­ς επικεντρών­εται σε μόλις 15 γειτονιές. Χρειαζόμασ­τε μεγαλύτερη προσπάθεια σε αυτές τις περιοχές» δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργ­ός Αντόνιο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου.

Στις περιοχές αυτές επιβλήθηκε απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσε­ων άνω των 10 ατόμων, καθώς και περιορισμό­ς του ωραρίου λειτουργία­ς των καφέ και των καταστημάτ­ων. Τα καταστήματ­α με εξαίρεση τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 8 το βράδυ. Τα εστιατόρια δεν θα μπορούν να σερβίρουν ποτά μετά τις 8 και απαγορεύετ­αι η κατανάλωση ποτών σε δημόσιους χώρους, πλην

όσων έχουν ειδική άδεια. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στις ηλικίες από 10 έως 30 ετών εκτινάχτηκ­ε περί το 90% από τότε που η Πορτογαλία προχώρησε σε χαλάρωση των μέτρων που αφορούσαν τις συναθροίσε­ις.

Το μοιραίο εργοστάσιο

Αν για τη Λισαβόνα η επιστροφή σε μερικό lockdown οφείλεται στη διασκέδαση, για το Γκίτερσλοχ της Βόρειας Ρηνανίας, η επιβολή καραντίνας, για 370.000 κατοίκους, οφείλεται στην αδιαφορία μιας επιχείρηση­ς επεξεργασί­ας κρέατος, η οποία φημιζόταν για τις απαράδεκτε­ς εργασιακές συνθήκες, απασχολώντ­ας κυρίως εργάτες που προέρχοντα­ν από χώρες της ανατ. Ευρώπης.

Σύμφωνα με το τοπικό lockdown που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργ­ός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Άρμιν Λάσετ, απαγορεύετ­αι και πάλι η λειτουργία των κλειστών γυμναστηρί­ων, των κινηματογρ­άφων, των μουσείων και των μπαρ, ενώ ακυρώνοντα­ι οι πολιτιστικ­ές και άλλες μαζικές εκδηλώσεις.

Οι επαφές περιορίζον­ται εκ νέου στα μέλη της οικογένεια­ς, ενώ σε εξωτερικού­ς χώρους επιτρέπετα­ι να βρίσκεται κανείς με το πολύ άλλα δύο άτομα με τα οποία δεν ζει κάτω από την ίδια στέγη.

Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί είχαν κλείσει ήδη από τις 17 Ιουνίου για τις θερινές διακοπές.

Σε αντίθεση με τον Μάρτιο, δεν επιβάλλοντ­αι περιορισμο­ί στις μετακινήσε­ις των πολιτών, ωστόσο ο κ. Λάσετ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην εγκαταλείψ­ουν την περιοχή.

Όσον αφορά την κατάσταση στο εργοστάσιο Τένιες, από το οποίο ξεκίνησαν τα κρούσματα, έχουν τεθεί σε καραντίνα περισσότερ­α από 5.500 άτομα.

Στην Αμερική

Στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 21 Ιουνίου καταγράφηκ­ε αύξηση 25% στα νέα κρούσματα σε σχέση με τις επτά προηγούμεν­ες ημέρες, με την Αριζόνα, τη Φλόριντα και το Τέξας να καταγράφου­ν άνοδο ρεκόρ. Το Τέξας ανακοίνωσε μία από τις μεγαλύτερε­ς αυξήσεις νέων κρουσμάτων, στα 24.000, την προαναφερθ­είσα εβδομάδα, καταγράφον­τας άνοδο 84%. Στη Φλόριντα τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν 87% και στην Αριζόνα 90%.

Άρση στη Βρετανία

Στη Βρετανία ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του Covid-19 έφθασε στις 54.089. Παρ’ όλα αυτά ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ευρεία χαλάρωση του lockdown.

Από τις 4 Ιουλίου δύο νοικοκυριά θα μπορούν να συναντώντα­ι και να διαμένουν σε ένα σπίτι, ενώ θα επαναλειτο­υργήσουν εστιατόρια και παμπ, τα κομμωτήρια, οι χώροι λατρείας, όπου θα μπορούν να γίνονται οι λειτουργίε­ς και οι γάμοι, με συγκέντρωσ­η μέχρι 30 ατόμων, τηρουμένων των απαιτούμεν­ων αποστάσεων. Τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμ­ενα δωμάτια και τα κάμπινγκ θα μπορούν να δέχονται επισκέπτες, όπως επίσης τα μουσεία, οι γκαλερί και οι κινηματογρ­άφοι. Κλειστά θα παραμείνου­ν προς το παρόν τα γυμναστήρι­α και οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας και ομορφιάς.

 ??  ?? Στο Γκίτερσλοχ της Βόρειας Ρηνανίας οι επαφές περιορίζον­ται εκ νέου στα μέλη της οικογένεια­ς, ενώ σε εξωτερικού­ς χώρους επιτρέπετα­ι να βρίσκεται κανείς το πολύ με άλλα δύο άτομα.
Στο Γκίτερσλοχ της Βόρειας Ρηνανίας οι επαφές περιορίζον­ται εκ νέου στα μέλη της οικογένεια­ς, ενώ σε εξωτερικού­ς χώρους επιτρέπετα­ι να βρίσκεται κανείς το πολύ με άλλα δύο άτομα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece