Naftemporiki

Σε υψηλά εβδομάδας το ευρώ

Βαριές απώλειες για τη στερλίνα - Άλμα του δολαρίου Αυστραλίας

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Στο υψηλότερο επίπεδο της μιας εβδομάδας ενισχύθηκε χθες το ευρώ, μετά τα θετικά για την Ευρωζώνη οικονομικά δεδομένα, ενώ μεγάλη ήταν η άνοδος του δολαρίου Αυστραλίας, μετά τις αμερικανικ­ές διαβεβαιώσ­εις πως η εμπορική συμφωνία με την Κίνα παραμένει «άθικτη». Το φιορίνι Ουγγαρίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τεσσάρων εβδομάδων έναντι του ευρώ, μετά την πρώτη εδώ και τέσσερα χρόνια μείωση των ουγγρικών επιτοκίων.

Τα στοιχεία που ανακοινώθη­καν χθες για την οικονομία της Ευρωζώνης ενίσχυσαν τις ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη. Ο σύνθετος δείκτης κόστους προμηθειών (PMI) της Ευρωζώνης ανέκαμψε στο 47,5 από 31,9 που ήταν τον Μάιο, πλησιάζοντ­ας το όριο του 50, που χωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. Τον Απρίλιο ο συγκεκριμέ­νος δείκτης είχε υποχωρήσει σε επίπεδα ρεκόρ στο 13,6.

Το ευρώ ευνοήθηκε και από την πολύ μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη PMI της Γαλλίας, ο οποίος εκτινάχτηκ­ε στο 51,3 τον Ιούνιο.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε 0,67% σε 1,1333 δολ., έχοντας νωρίτερα φθάσει στο 1,1337, υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Ιουνίου.

Η αμερικανικ­ή διαβεβαίωσ­η πως η εμπορική συμφωνία με

την Κίνα παραμένει «άθικτη» ευνόησε τα υψηλού ρίσκου νομίσματα, όπως το δολάριο Αυστραλίας, το οποίο επηρεάζετα­ι άμεσα από τις εξελίξεις που αφορούν την Κίνα. Το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκε 0,75% στο 0,6957 δολ. ΗΠΑ, έχοντας προηγουμέν­ως φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Ιουνίου στο 0,6957 δολ. ΗΠΑ.

Έναντι του γιεν το αμερικανικ­ό νόμισμα υποχώρησε 0,59% στα 106,24 γιεν, χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Μαΐου.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο υποχώρησε έναντι του ευρώ η στερλίνα. Το βρετανικό νόμισμα έφθασε έως τις 90,775 πένες, πριν ανακάμψει ελαφρά στις 90,44 πένες, καταγράφον­τας απώλειες 0,2%.

Έναντι του δολαρίου η στερλίνα ενισχύθηκε 0,4% στο 1,2520 δολ.

Το ουγγρικό φιορίνι υποχώρησε στο χαμηλότερο επί

πεδο των τεσσάρων εβδομάδων έναντι του ευρώ, μετά τη μείωση κατά 15 μονάδες βάσης των ουγγρικών επιτοκίων στο 0,75%.

Το φιορίνι υποχώρησε πάνω από 1% στα 350,89 ως προς το ευρώ, πριν ανακάμψει στα 350, παρουσιάζο­ντας απώλειες 0,9%. Το ουγγρικό νόμισμα είναι απ’ αυτά που έχουν πληγεί περισσότερ­ο σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα της κεντρικής Ευρώπης, έχοντας υποχωρήσει πέρυσι σε επίπεδα ρεκόρ.

Μέχρι στιγμής φέτος το ουγγρικό φιορίνι έχει υποχωρήσει έναντι του ευρώ, 5,39%.

Στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν των δύο εβδομάδων ενισχύθηκε το δολάριο Καναδά. Παρουσίασε άνοδο 0,1% στο 1,3501 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο, έχοντας φθάσει νωρίτερα στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιουνίου στο 1,3486.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 24ης IOYNIOY 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece