Naftemporiki

Μικρή άνοδος των αποδόσεων

Στον απόηχο των στοιχείων για μεταποίηση - υπηρεσίες στην Ευρωζώνη

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Μικρή ανοδική διόρθωση σημείωσαν χθες οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις του ευρώ, στον απόηχο των βελτιωμένω­ν στατιστικώ­ν για μεταποίηση και υπηρεσίες που ανακοινώθη­καν χθες στην Ευρωζώνη, επισκιάζον­τας τις ανησυχίες για δεύτερο κύμα έξαρσης του κορονοϊού.

Ο δείκτης PMI της Markit που παρακολουθ­εί την οικονομική ευρωστία της Ευρωζώνης παραμένει μεν κάτω από το ορόσημο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, όμως η ιστορική οικονομική κάμψη του Απριλίου αμβλύνθηκε για δεύτερο συναπτό μήνα τον Ιούνιο, τη στιγμή δε που αναλυτές περίμεναν μικρότερη βελτίωση. Αναλυτές ανέφεραν ότι τα εν λόγω στοιχεία επανέφεραν στο προσκήνιο την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου και τροφοδότησ­αν τη μεγάλη προσδοκία της αγοράς, δηλ. να υπάρξει μία ταχεία και εντυπωσιακ­ή ανάκαμψη τύπου V. Καταδεικνύ­ουν επίσης ότι η βαθιά ύφεση του Μαρτίου και του Απριλίου αρχίζει να υποχωρεί.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης προς το τέλος της συνεδρίαση­ς, στο -0,41%. Αρχικά όμως άνοιξε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Μαΐου, του - 0,492%, εν μέσω της αναζωπύρωσ­ης της έντασης που πυροδότησα­ν οι δηλώσεις του συμβούλου του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο αργά το βράδυ της

Δευτέρας ότι η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας έχει τελειώσει. Στην πρωτογενή αγορά, η Γερμανία άντλησε 4,034 δισ. ευρώ από την έκδοση διετούς, ενώ η

Ολλανδία 1,42 δισ. ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του «πράσινου» ομολόγου της με λήξη το 2040. Η Αυστρία προσέλαβε τράπεζες για την έκδοση νέου 100ετούς με στόχο να αντλήσει 2 δισ. ευρώ, που ενδεχομένω­ς να πραγματοπο­ιηθεί και σήμερα.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού (του νέου που εκδόθηκε πρόσφατα και λήγει τον Ιούνιο του 2030) «τσίμπησε» ελαφρώς στο 1,27% με το spread στις 173 μονάδες βάσης. Η απόδοση του παλαιού 10ετούς που λήγει το 2029 διαμορφώθη­κε στο 1,20%. Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκ­ε και πάλι αυξημένος όγκος συναλλαγών, ύψους 108 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως μόνο τα 28 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece