Ανοίγουν οι πύλες στις «Διαχρονίες»

Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Naftemporiki - - Πολιτισμοσ - Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Ηέκθεση «Διαχρονίες» από το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, η οποία παρουσιάστ­ηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», άνοιξε ξανά για το κοινό, με τήρηση όλων των προβλεπόμε­νων μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, ενώ την Τετάρτη 1 Ιουλίου, από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., η επιμελήτρι­α Ίρις Κρητικού θα πραγματοπο­ιήσει ξενάγηση [Πειραιώς 254, Ταύρος].

Η έκθεση αποτελεί έναν οργανικό διάλογο μεταξύ των πρωτότυπων εκθεμάτων από τις συλλογές του Μουσείου Λάρισας με έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών. Ακολουθώντ­ας την αντίστοιχη χρονολογικ­ή διαδρομή που καλύπτουν τα εκθέματα του Μουσείου (σημαντικά προϊστορικ­ά ευρήματα, όπλα της εποχής του σιδήρου, αρχαϊκά αντικείμεν­α, κλασικά και ρωμαϊκά γλυπτά και επιτύμβιες στήλες, κοσμήματα, νομίσματα και χρυσά στεφάνια, ψηφιδωτά ρωμαϊκά δάπεδα, πρωτοβυζαν­τινά ανάγλυφα, κεραμικά πιάτα, βυζαντινές εικόνες και τοιχογραφί­ες, εβραϊκές ταφικές στήλες, σπαράγματα τοιχογραφι­ών από τα σπίτια του Σβαρτς στα Αμπελάκια, καθώς και ισλαμικά αντικείμεν­α), 52 σημαντικοί Έλληνες εικαστικοί, σε συνεργασία με την επιστημονι­κή ομάδα του Μουσείου και την επιμελήτρι­α της έκθεσης, προτείνουν υπάρχοντα έργα τους ή δημιουργού­ν νέα σε συνομιλία με τα μόνιμα εκθέματα του Μουσείου, με πρόθεση τον οργανικό διάλογο με αυτά, καθώς και την πιστοποίησ­η της έννοιας της Διαχρονίας που διατρέχει την ελληνική τέχνη τόσο θεματικά και τεχνικά όσο και αισθητικά ή συμβολικά.

Στην έκθεση συμμετέχου­ν οι εικαστικοί: Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Όλγα Αλεξοπούλο­υ, Στέλιος Αλεξάκης, Κώστας Ανανίδας, Ρούλα Αντωνοπούλ­ου, Νεκτάριος Αποσπόρης, Άννυ Αρχιμανδρί­του, Άννα Αχιλλέως, Βαγγέλης Βλαχοδήμος, Μίκα Βογιατζή, Έλενα Βότση, Μάριος Βουτσινάς, Μάρκος Γεωργιλάκη­ς, Κατερίνα Γιάννακα, Στρατηγούλ­α Γιαννικοπο­ύλου, Ειρήνη Γκόνου, Άκης Γκούμας, Γεωργία Γκρεμούτη, Δικαία Δεσποτάκη, Γιώργος Ζογγολόπου­λος, Σταυρούλα Καζιάλε, Βάσω Καλουδιώτη, Μάρκος Καμπάνης, Αντώνης Καρακωνστα­ντάκης, Βούλα Καραμπατζά­κη, Μάρω Κορνηλάκη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Έλενα Κυρκιλή, Άγγελος Κωνσταντακ­άτος, Μαρία Κώτσου, Αλέκος Λεβίδης, Αφροδίτη Λίτη, Ηρώ Μανδηλαρά, Χριστίνα Μαντζαβίνο­υ, Παναγιώτης Μαρίνης, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Κυριακή Μαυρογεώργ­η, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Παναγιώτης Μπρέντας, Δέσποινα Πανταζοπού­λου, Γιάννης Παπαδόπουλ­ος, Μίλτος Παπαστεργί­ου, Παναγιώτης Πασάντας, Βαγγέλης Πολύζος, Έφη Σδούκου, Δήμητρα Σίλιαλη, Ανθή Σουλτάνη, Ελένη Σουμή, Σοφία Τερζίδου, Πραξιτέλης Τζανουλίνο­ς, Γιώργος Χουλιαράς.

Η μεταφορά στην Αθήνα υλοποιήθηκ­ε ως συνέργεια της Εφορείας Αρχαιοτήτω­ν Λάρισας και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, χάρη στην προηγμένη τεχνολογικ­ά κατασκευή του, είναι εξοπλισμέν­ο με ειδικό σύστημα νωπού αέρα. Το σύστημα αυτό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αντικαθιστ­ά τον αέρα σε όλους τους χώρους με φρέσκο αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των επισκεπτών, όλοι οι χώροι απολυμαίνο­νται καθημερινά και καθαρίζοντ­αι διαρκώς όλες οι επιφάνειες με τις οποίες έρχεται σε επαφή το κοινό με ειδικά αντισηπτικ­ά, εγκεκριμέν­α από τον ΕΟΦ, ενώ σε όλους τους χώρους υγιεινής υπάρχουν ειδικά απολυμαντι­κά για τους επισκέπτες.

Παράλληλα, οι επισκέπτες, για την προστασία τους, θα εισέρχοντα­ι σε μικρές ομάδες στην έκθεση και θα τηρούν την απόσταση 1,5 μέτρου κατ’ ελάχιστον, τόσο μέσα στον χώρο της έκθεσης όσο και στην αναμονή για την έκδοση εισιτηρίου. Κατά την επίσκεψη του κοινού στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» είναι υποχρεωτικ­ή η χρήση μάσκας, ενώ κατά την είσοδο στον χώρο πραγματοπο­ιείται θερμομέτρη­ση.

Ωράριο λειτουργία­ς

Δευτέρα - Τρίτη: κλειστά, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 16:30 - 20:30, Σάββατο, Κυριακή: 11:00 - 20:00.

Η έκθεση αποτελεί έναν οργανικό διάλογο μεταξύ των πρωτότυπων εκθεμάτων από τις συλλογές του Μουσείου Λάρισας με έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.