Naftemporiki

Αίτημα στην Ε.Ε. για ενίσχυση και προβληματι­κών μμε

Η Ελλάδα έχει ζητήσει να συμπεριληφ­θούν και οι μεσαίες επιχειρήσε­ις που απασχολούν έως 250 άτομα

-

Την ένταξη και των προβληματι­κών επιχειρήσε­ων που απασχολούν έως 250 άτομα στα μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπι­ση των οικονομικώ­ν επιπτώσεων της πανδημίας ζητεί η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Το σχετικό αίτημα προς την Κομισιόν έχει τεθεί ήδη από μια σειρά κρατών-μελών και αφορά προβληματι­κές επιχειρήσε­ις που απασχολούν έως και 50 άτομα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, η Ελλάδα έχει ζητήσει η

εξαίρεση να περιλαμβάν­ει και τις μεσαίες με βάση τον κοινοτικό ορισμό επιχειρήσε­ις, ήτοι αυτές που απασχολούν έως 250 άτομα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι προβληματι­κές επιχειρήσε­ις, σήμερα, αποκλείοντ­αι από κάθε μέτρο ενίσχυσης και όπως ανέφερε ο κ. Τσακίρης χθες, στη διάρκεια εκδήλωσης του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθήνας, κάποιες εξ αυτών, που κρίθηκαν προβληματι­κές τα περασμένα χρόνια, είναι πλέον βιώσιμες και αξίζει να ενισχυθούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός πλαισίου ενισχύσεων θα παραμείνου­ν οι προβληματι­κές επιχειρήσε­ις που βρίσκονται σε πτωχευτική διαδικασία.

Η πρόταση για την ένταξη των προβληματι­κών επιχειρήσε­ων αφορά το προσωρινό πλαίσιο στήριξης που ενέκρινε η Κομισιόν τον περασμένο Μάρτιο και προφανώς θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή όσο διαρκεί η κρίση της πανδημίας.

Πιέσεις στην Ε.Ε.

Όπως είπε ο κ. Τσακίρης, «στις 12 Ιουνίου 2020, δηλαδή πριν από λίγες μέρες και με πίεση της Ελλάδας και μερικών άλλων κρατών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εξετάζει την αναμόρφωση του προσωρινού αυτού πλαισίου αναφορικά με την προβληματι­κότητα των μικρών επιχειρήσε­ων, δηλαδή των επιχειρήσε­ων έως πενήντα εργαζομένο­υς. Προτείνει η Κομισιόν -δεν έχει υιοθετηθεί- μικρές εταιρείες έως πενήντα εργαζομένο­υς να βγουν από την πρόβλεψη της προβληματι­κότητας. Πάνω σε αυτή την πρόταση της Κομισιόν ζητήσαμε αυτό το όριο να αυξηθεί στα 250 άτομα».

Εάν υιοθετηθεί η πρόταση, σημαίνει ότι οι χαρακτηριζ­όμενες με βάση τον κοινοτικό ορισμό ως «προβληματι­κές επιχειρήσε­ις» θα έχουν δικαίωμα λήψης κρατικών ενισχύσεων, όπως για παράδειγμα δανειοδότη­ση με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ή ακόμα και άμεσες ενισχύσεις όπως η επιδότηση του επιτοκίου δανειακών συμβάσεων, επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής κ.ο.κ.

Ουσιαστικά το θέμα που εξε

τάζει η Κομισιόν είναι η εξαίρεση των προβληματι­κών επιχειρήσε­ων που εμπίπτουν στην περίπτωση ε’ του Κανονισμού 651/2014, σύμφωνα με την οποία «εάν πρόκειται για άλλη επιχείρηση εκτός μμε, εφόσον τα τελευταία δύο έτη: 1) ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρηση­ς είναι υψηλότερος του 7,5 και 2) ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικ­ονομικών υποχρεώσεω­ν της επιχείρηση­ς (EBITDA interest coverage ratio) είναι κάτω του 1,0».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece