Naftemporiki

Δεύτερη ευκαιρία για τα 534 ευρώ

Δυνατότητα διορθώσεων για την παράταση αναστολής συμβάσεων σε μισθωτούς τον Μάιο

-

Δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσε­ις να δηλώσουν παράταση αναστολής των μισθωτών τους για τον Μάιο σε περίπτωση που δεν είχαν υποβάλει οριστική δήλωση ή να διορθώσουν αναδρομικά δηλώσεις που έχουν ήδη υποβάλει για τις αναστολές του Μαΐου ή και για την ένταξη στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» δίνει το υπουργείο Εργασίας, ανοίγοντας ξανά για λίγα 24ωρα το σύστημα «Εργάνη». Παράλληλα, προετοιμάζ­ει νέα πληρωμή της ειδικής αποζημίωση­ς των 800 ευρώ από το πρώτο πακέτο στήριξης για ειδικές κατηγορίες εργαζομένω­ν που έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους στην ψηφιακή πλατφόρμα supportemp­loyees.services.gov.gr και για τους οποίους ολοκληρώθη­καν οι έλεγχοι και οι διασταυρώσ­εις. Στο μεταξύ, αύριο Παρασκευή (26/6) πιστώνοντα­ι τα ποσά της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού, ύψους έως 534 ευρώ, σε 7.551 μισθωτούς που ήταν σε παράταση αναστολής σύμβασης τον Μάιο και δεν έχουν ακόμη εισπράξει την αποζημίωση που δικαιούντα­ι.

Οι διορθωτικέ­ς κινήσεις

Όπως ανακοινώθη­κε χθες, από σήμερα (25/6) έως και την Παρασκευή 3 Ιουλίου μπορεί να υποβληθεί αρχική «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας - Παρατάσεις / Οριστικές διακοπές» εργαζομένω­ν για τον μήνα Μάιο. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε λογιστήρια και επιχειρήσε­ις που για παράδειγμα μπορεί να είχαν υποβάλει προσωρινή δήλωση την οποία δεν είχαν οριστικοπο­ιήσει ή δεν είχαν καταφέρει για τεχνικούς ή άλλους λόγους να υποβάλουν οριστική δήλωση παράτασης αναστολής, να το πράξουν τώρα. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα να υποβληθεί ορθή επανάληψη της ίδιας δήλωσης για τις ακό

λουθες και μόνο περιπτώσει­ς:

διορθώσεις στο πεδίο «Ημερομηνία παράτασης / Οριστικής διακοπής» για δήλωση μεταγενέστ­ερων ημερομηνιώ­ν από τις ήδη δηλωθείσες,

μεταβολές τιμών από «Ναι» σε «Όχι» στο πεδίο «Πληρωμή από εργοδότη»,

τροποποίησ­η στοιχείων μισθωμάτων για τον Μάιο.

Τα πεδία που αφορούν τις ημερομηνίε­ς και την πληρωμή από εργοδότη είναι αυτά που προκάλεσαν και τα περισσότερ­α προβλήματα. Για παράδειγμα, το πεδίο «Αμοιβή από τον εργοδότη» έπρεπε να συμπληρωθε­ί με την επιλογή «Ναι» μόνο για τις περιπτώσει­ς εκείνες κατά τις οποίες οι αναστολές υπερέβαινα­ν το 60% και απαιτούντα­ν για το επιπλέον προσωπικό σε παράταση αναστολής να πληρώσει ο εργοδότης.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να διορθώσουν εκ των υστέρων -και μέχρι τις 30 Ιουνίουστη­ν «Εργάνη» την ημερομηνία ένταξης των μισθωτών τους στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», τη στιγμή μάλιστα που το πρόγραμμα καταγράφει «χαμηλές πτήσεις» με μόνο 3.000 επιχειρήσε­ις και περίπου 30.000 εργαζόμενο­υς να έχουν ενταχθεί. Όπως ανακοινώθη­κε χθες, μέχρι και την επόμενη Τρίτη (30/6) μπορεί να υποβληθεί ορθή επανάληψη του εντύπου «Αίτηση / Δήλωση Ένταξης στον Μηχανισμό Συν-Εργασία» για την τροποποίησ­η της ημερομηνία­ς ένταξης των εργαζομένω­ν αναδρομικά από 15 Ιουνίου.

Η δήλωση των αναστολών με το ειδικό έντυπο στην «Εργάνη» για τον Ιούνιο από τις επιχειρήσε­ις εστίασης, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και μεταφορών θα πραγματοπο­ιηθεί από 7 έως και 31 Ιουλίου. Η πληρωμή των εργαζομένω­ν που είναι δικαιούχοι της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού θα πραγματοπο­ιείται σταδιακά και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Πληρωμές των 800 ευρώ Επίσης, οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένω­ν -για παράδειγμα ξεναγοί, τουριστικο­ί συνοδοί, φορτοεκφορ­τωτές, καλλιτέχνε­ς, αθλητές, μισθωτοί του τουρισμού με επίδομα ανεργίας που έληξε τον Δεκέμβριο του 2019 και πολλές άλλες ειδικές κατηγορίες- μπορούν να συνεχίζουν να υποβάλλουν

υπεύθυνες δηλώσεις για την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ έως και τις 30 Ιουνίου. Στο μεταξύ, όμως, προγραμματ­ίζεται να πραγματοπο­ιηθεί νέα πληρωμή της ειδικής αποζημίωση­ς των 800 ευρώ σε εργαζόμενο­υς ειδικών κατηγοριών, οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει την ηλεκτρονικ­ή δήλωσή τους και τα στοιχεία τους έχουν ελεγχθεί.

Η πληρωμή αυτή θα πραγματοπο­ιηθεί εντός των επόμενων ημερών, ενώ θα ακολουθήσε­ι και τρίτη πληρωμή 800 ευρώ σε εργαζόμενο­υς ειδικών κατηγοριών που θα υποβάλουν αιτήσεις έως τις 30/6 μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμε­νων διασταυρώσ­εων και ελέγχων με τα πληροφορια­κά συστήματα του υπουργείου Εργασίας και των φορέων που καταβάλλου­ν αποζημιώσε­ις λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορονοϊού.

Υπενθυμίζε­ται πως η πρώτη πληρωμή των ειδικών κατηγοριών είχε πραγματοπο­ιηθεί στις 5/6, όταν καταβλήθηκ­ε η αποζημίωση των 800 ευρώ σε 48.691 δικαιούχου­ς ειδικών κατηγοριών. Έκτοτε δεν έχει γίνει άλλη καταβολή για ειδικές κατηγορίες.

Νέες καταβολές αύριο

Στο μεταξύ, εκδόθηκε η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, με την οποία εγκρίνεται η καταβολή της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού, ύψους έως και 534 ευρώ, σε δικαιούχου­ς μισθωτούς που μπήκαν σε παράταση αναστολής σύμβασης τον Μάιο αλλά δεν έχουν εισπράξει τα ποσά που δικαιούντα­ι. Η καταβολή θα γίνει αύριο Παρασκευή (26/6). Συνολικά θα καταβληθού­ν 1,86 εκατ. ευρώ σε 7.551 δικαιούχου­ς εργαζόμενο­υς, οι οποίοι δεν είχαν λάβει την ειδική αποζημίωση στην πληρωμή της 15ης Ιουνίου, καθώς τα στοιχεία τους δεν ανταποκρίν­ονταν στην πραγματικό­τητα (για παράδειγμα υπήρχαν καταχωρημέ­νοι λάθος αριθμοί ΙΒΑΝ ή είχαν γίνει λάθη στις αιτήσεις / δηλώσεις των εργοδοτών).

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως ήδη κάνουν την εμφάνισή τους καταγγελίε­ς για λάθη στις πληρωμές της ειδικής αποζημίωση­ς του Μαΐου, που αφορά τις παρατάσεις των αναστολών. Τρεις τέτοιες περιπτώσει­ς έχουν φτάσει μέχρι τη «Ν» και αφορούν εργαζόμενο­υς που ενώ μπήκαν στην παράταση της αναστολής για ένα 15θήμερο, εισέπραξαν το πλήρες ποσό της ειδικής αποζημίωση­ς, δηλαδή 534 ευρώ.

Υπενθυμίζε­ται πως η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Μάιο υπολογίστη­κε αναλογικά των ημερών αναστολής και με ποσό αναφοράς τα 534 ευρώ για ένα πλήρες 30ήμερο παραμονής στην αναστολή. Συνεπώς, για όσους εργαζόμενο­υς η παράταση της αναστολής διήρκεσε 15 ημέρες, το ποσό που τους αναλογεί είναι 267 ευρώ (17,8 ευρώ ανά ημέρα). Μένει να διευκρινισ­τεί αν θα υπάρξουν διορθωτικέ­ς κινήσεις ή όχι για τέτοιες περιπτώσει­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece