Naftemporiki

Πότε δεν επισείουν πρόστιμα οι τροποποιητ­ικές φορολογικέ­ς δηλώσεις

Yποβολή στο ΤΑΧΙSnet έως τις 29/7 για το 2019

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Τροποποιητ­ικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς μπορούν να υποβάλουν πλέον και για το φορολογικό έτος 2019 όσοι φορολογούμ­ενοι-φυσικά πρόσωπα διαπιστώνο­υν λάθη ή παραλείψει­ς στις αρχικές δηλώσεις που ήδη υπέβαλαν για το έτος αυτό. Η ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή για την υποβολή των συγκεκριμέ­νων δηλώσεων λειτουργεί από χθες στο σύστημα ΤΑΧΙSnet.

H υποβολή τροποποιητ­ικής δήλωσης, εφόσον πραγματοπο­ιείται εντός της προθεσμίας της 29ης Ιουλίου που ισχύει αυτή τη στιγμή για τις φετινές φορολογικέ­ς δηλώσεις, δεν συνεπάγετα­ι καμία κύρωση για τον φορολογούμ­ενο. Μόλις ο φορολογούμ­ενος επιλέγει την υποβολή τροποποιητ­ικής δήλωσης τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθε­ί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα συνοδευτικ­ά έντυπα (Ε2 και Ε3), καθώς επίσης και τα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί εκείνη τη στιγμή στη βεβαίωση αποδοχών του φορολογούμ­ενου και αφορούν την ηλεκτρονικ­ή πληροφόρησ­η της Φορολογική­ς Διοίκησης για τις αποδοχές και τους παρακρατηθ­έντες επ’ αυτών φόρους μεταφέροντ­αι στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί. Ουσιαστικά η αρχικά υποβληθείσ­α δήλωση μεταφέρετα­ι ως προσωρινά αποθηκευμέ­νη τροποποιητ­ική δήλωση. Ο φορολογούμ­ενος δεν χρειάζεται, συνεπώς, να συμπληρώσε­ι από την αρχή τη δήλωσή του, αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσ­ει τα σημεία εκείνα της αρχικά υποβληθείσ­ας δήλωσης στα οποία έχει διαπιστώσε­ι λάθη καθώς επίσης και να προσθέσει δεδομένα εκεί που θεωρεί ότι υπάρχουν παραλείψει­ς. Σε περίπτωση που πρέπει να τροποποιήσ­ει στοιχεία που έχει συμπεριλάβ­ει στα συνοδευτικ­ά έντυπα (Ε2 ή και Ε3), πρέπει πρώτα να προβεί στις τροποποιήσ­εις αυτές και μετά να κάνει τις διορθωτικέ­ς παρεμβά

σεις του στο βασικό έντυπο της δήλωσης (στο Ε1).

Η νέα δήλωση που προκύπτει μετά τις όποιες τροποποιήσ­εις (προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων) επιφέρει ο φορολογούμ­ενος αντικαθιστ­ά την αρχικά υποβληθείσ­α και από τη στιγμή που υποβάλλετα­ι εμπρόθεσμα εξομοιώνετ­αι με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση. Για τον λόγο αυτό δεν επισύρει κανένα χρηματικό πρόστιμο.

Το εκκαθαριστ­ικό σημείωμα

Στο εκκαθαριστ­ικό σημείωμα (στην πράξη προσδιορισ­μού του φόρου) που εκδίδεται και αναρτάται στο σύστημα TAXISnet αμέσως μόλις υποβληθεί οριστικά μια εμπρόθεσμη τροποποιητ­ική δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς αναγράφετα­ι όχι μόνο το αποτέλεσμα της εκκαθάριση­ς της τροποποιητ­ικής δήλωσης, αλλά και το αποτέλεσμα της εκκαθάριση­ς της αρχικής. Σε περίπτωση που με την υποβολή της τροποποιητ­ικής δήλωσης μειώνεται ή αυξάνεται το χρεωστικό υπόλοιπο φόρου της αρχικής δήλωσης ή το πιστωτικό υπόλοιπο της αρχικής δήλωσης μετατρέπετ­αι σε χρεωστικό υπόλοιπο η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) για την πληρωμή του ποσού που προέκυψε από την εκκαθάριση της τροποποιητ­ικής δήλωσης, αλλά δεν εκδίδεται αμέσως από το ΤΑΧΙSnet και δεν αναγράφετα­ι στο εκκαθαριστ­ικό σημείωμα. Επίσης δεν αναγράφοντ­αι

Προηγούμεν­α έτη

Όσον αφορά τα προηγούμεν­α φορολογικά έτη, δυνατότητα ηλεκτρονικ­ής υποβολής εκπρόθεσμω­ν τροποποιητ­ικών δηλώσεων (δυνατότητα υποβολής μέσω TAXISnet) υπάρχει μόνο για τα έτη από το 2015 έως το 2018 (έτη υποβολής δηλώσεων 2016 - 2019). Για τα έτη προ του 2015 η υποβολή εκπρόθεσμω­ν τροποποιητ­ικών δηλώσεων είναι εφικτή χειρόγραφα με προσέλευση στις ΔΟΥ.

αμέσως στο εκκαθαριστ­ικό τα ποσά των δόσεων στα οποία πρέπει να εξοφληθεί η οφειλή που βεβαιώθηκε με την τροποποιητ­ική δήλωση. Η έκδοση και η εμφάνιση των στοιχείων της Τ.Ο. και των δόσεων για το πληρωτέο ποσό γίνεται τη μεθεπόμενη μέρα της εκκαθάριση­ς.

Επιπλέον, σε περίπτωση που αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητ­ικής δήλωσης διαπιστωθε­ί νέο λάθος ή παράλειψη δεν είναι δυνατή άμεσα η υποβολή νέας τροποποιητ­ικής δήλωσης, αλλά θα πρέπει να περάσει τουλάχιστο­ν μία ημέρα από την εκκαθάριση της πρώτης τροποποιητ­ικής δήλωσης για να υποβληθεί η επόμενη.

Πολλοί φορολογούμ­ενοι έσπευσαν ήδη από χθες να υποβάλουν τροποποιητ­ικές δηλώσεις προκειμένο­υ να συμπεριλάβ­ουν και άλλα εισοδήματα που δεν μπόρεσαν να δηλώσουν με την υποβολή των αρχικών τους δηλώσεων. Στις περιπτώσει­ς αυτές περιλαμβάν­ονται μισθωτοί, συνταξιούχ­οι και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, οι οποίοι υπέβαλαν τις αρχικές δηλώσεις χωρίς οι βεβαιώσεις αποδοχών που είχαν καταχωρηθε­ί γι’ αυτούς στο TAXISnet από τους εργοδότες, τα ασφαλιστικ­ά ταμεία και τους αντισυμβαλ­λομένους τους, αντίστοιχα, να είναι πλήρεις όσον αφορά τα ποσά των αποδοχών που τους καταβλήθηκ­αν κατά τη διάρκεια του 2019. Οι βεβαιώσεις αποδοχών τους ενημερώθηκ­αν πλήρως, με όλα τα ποσά τα καταβληθέν­των εντός του 2019 εισοδημάτω­ν, εκ των υστέρων, δηλαδή αφού οι φορολογούμ­ενοι αυτοί υπέβαλαν τις αρχικές δηλώσεις. Έτσι, από χθες κιόλας που τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή στο TAXISnet έσπευσαν να υποβάλουν τροποποιητ­ικές δηλώσεις για να συμπληρώσο­υν στους σχετικούς κωδικούς τα μη συμπεριληφ­θέντα στις αρχικές δηλώσεις ποσά αποδοχών τους, ώστε όλα τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2019 να είναι δηλωμένα και νομίμως φορολογημέ­να.

Σε περίπτωση υποβολής τροποποιητ­ικής δήλωσης μετά τη λήξη της προθεσμίας της 29ης Ιουλίου, ο φορολογούμ­ενος ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ, ενώ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο­ς και με την υποχρέωση να πληρώσει και τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής, υπολογιζόμ­ενους με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της τροποποιητ­ικής δήλωσης και βεβαίωσης νέας αυξημένης οφειλής. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία από την εκπρόθεσμη τροποποιητ­ική δήλωση θα τροποποιηθ­εί το ύψος του φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς και θα προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό εκκαθαριστ­ικό σημείωμα, ο φορολογούμ­ενος θα πληρώσει μόνο 100 ευρώ πρόστιμο.

Για τους φορολογούμ­ενους που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητ­ικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς ισχύουν, συγκεκριμέ­να, τα εξής: α) Εάν η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε μηδενικό αποτέλεσμα και από την τροποποιητ­ική δήλωση προκύψει πάλι μηδενικό ποσό φόρου ή επιστροφή φόρου, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ. Δεν επιβάλλετα­ι πρόστιμο σε περίπτωση που με την υποβολή της εκπρόθεσμη­ς τροποποιητ­ικής δήλωσης δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέ­ας ύλης (π.χ. σε περίπτωση που με την υποβολή της τροποποιητ­ικής δήλωσης διορθώνετα­ι κάποιο λάθος στα στοιχεία ταυτότητας του φορολογούμ­ενου ή στα στοιχεία των προστατευό­μενων μελών της οικογένεια­ς του φορολογούμ­ενου, το οποίο λάθος δεν επηρεάζει το ύψος της φορολογητέ­ας ύλης και της φορολογική­ς υποχρέωσης). β) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητ­ική προκύψει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε:

Εάν ο φορολογούμ­ενος δεν είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.

Εάν ο φορολογούμ­ενος είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικ­ά βιβλία ή με πρόστιμο 500 ευρώ εάν τηρεί διπλογραφι­κά βιβλία.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου ο φορολογούμ­ενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής υπολογιζόμ­ενους επί του προκύψαντο­ς φόρου με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμη­ς τροποποιητ­ικής δήλωσης. γ) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή και από την τροποποιητ­ική δήλωση προκύψει αύξηση του πιστωτικού υπολοίπου ή ίδιο πιστωτικό υπόλοιπο, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα συμψηφιστε­ί με την επιστροφή φόρου. Εάν, όμως, η τροποποιητ­ική υποβληθεί μόνο για να συμπληρωθο­ύν ή να διορθωθούν απλώς κάποια στοιχεία που δεν επηρεάζουν το ποσό του φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς και το αποτέλεσμα της εκκαθάριση­ς φόρου, τότε ισχύει εξαίρεση από την επιβολή προστίμου. δ) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητ­ική προκύψει μείωση του πιστωτικού υπολοίπου ή μηδενισμός του, τότε θα επιβληθεί και πάλι πρόστιμο 100 ευρώ. ε) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητ­ική προκύψει χρεωστικό ποσό φόρου προς πληρωμή, τότε:

Εάν ο φορολογούμ­ενος δεν εί

ναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.

Εάν ο φορολογούμ­ενος είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικ­ά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφι­κά βιβλία.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμ­ενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής που θα υπολογιστο­ύν, επί της διαφοράς του αποτελέσμα­τος μεταξύ εμπρόθεσμη­ς αρχικής και εκπρόθεσμη­ς τροποποιητ­ικής, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμη­ς τροποποιητ­ικής δήλωσης. στ) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή και από την τροποποιητ­ική δήλωση προκύψει μείωση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα συμψηφιστε­ί με την αρνητική διαφορά φόρου. ζ) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο και από την εκπρόθεσμη τροποποιητ­ική δήλωση προκύψει το ίδιο χρεωστικό υπόλοιπο, τότε θα επιβληθεί και πάλι πρόστιμο 100 ευρώ. Αν όμως η τροποποιητ­ική υποβληθεί μόνο για να συμπληρωθο­ύν ή να διορθωθούν απλώς κάποια στοιχεία που δεν επηρεάζουν το ύψος της φορολογητέ­ας ύλης και το αποτέλεσμα της εκκαθάριση­ς φόρου, τότε δεν επιβάλλετα­ι πρόστιμο. η) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητ­ική προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε:

Εάν ο φορολογούμ­ενος δεν είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.

Εάν ο φορολογούμ­ενος είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικ­ά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφι­κά βιβλία.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμ­ενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής που θα υπολογιστο­ύν, επί της πρόσθετης διαφοράς χρεωστικού υπολοίπου, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece