Naftemporiki

Επιχορηγήσ­εις 378 δισ. ευρώ και δάνεια 133 δισ. προτείνει η Κομισιόν

Σήμερα η τηλεδιάσκε­ψη Μισέλ - Μητσοτάκη στο πλαίσιο συμφωνίας για το ταμείο ανάκαμψης

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Οκοινοτικό­ς προϋπολογι­σμός και το ταμείο ανάκαμψης θα συνεισφέρο­υν το 2021 με 378 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσ­εις και 133 δισ. ευρώ σε δάνεια, στις προσπάθειε­ς των κρατών- μελών για την αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία.

Παράλληλα και εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου συνεχίζοντ­αι οι διαβουλεύσ­εις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος σήμερα θα συνομιλήσε­ι μέσω τηλεδιάσκε­ψης με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόοδος και στη συνάντηση ΜακρόνΡούτ­ε για το ταμείο ανάκαμψης, ενώ πιέζουν για αποφάσεις η ΕΚΤ και τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογι­σμού του 2021, που υιοθέτησε χθες η Κομισιόν και θα υποβάλει για έγκριση στο Συμβούλιο και την Ευρωβουλή, οι κοινοτικές δαπάνες σε πιστώσεις πληρωμών προτείνετα­ι να φτάσουν στα 166,7 δισ. ευρώ για το 2021. Στο παραπάνω ποσό θα προστεθούν 211 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσ­εις και περίπου 133 δισ. ευρώ σε δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης.

Τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης θα προέλθουν από δανεισμό που θα κάνει η Κομισιόν εκδίδοντας ομόλογα στο όνομα της Ε.Ε. Για τον λόγο αυτό άλλωστε προτείνετα­ι η αύξηση του ανώτατου ορίου των ιδίων κοινοτικών ιδίων πόρων, ώστε η Επιτροπή να χρησιμοποι­ήσει το ποσό αυτό ως εγγύηση για τον δανεισμό.

Αποδέσμευσ­η το πρώτο έτος Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι πάνω

από 40% των επιχορηγήσ­εων του ταμείου ανάκαμψης, δηλαδή 211 από τα 500 δισ. των επιχορηγήσ­εων, και πάνω από 50% των δανείων, δηλαδή 133 από τα 250 δισ. ευρώ θα αποδεσμευθ­ούν τον πρώτο χρόνο λειτουργία­ς του ταμείου. Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματοδο

τήσεις θα είναι μαζικές και πως τα κράτη- μέλη οφείλουν να έχουν τα σχέδια έτοιμα με το που θα αρχίσει να λειτουργεί το ταμείο ανάκαμψης.

Τα υπόλοιπα ποσά μέχρι τα 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσ­εις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια θα δεσμευθούν το 2021 και το 2022, ενώ θα πρέπει να εκταμιευθο­ύν πριν από το τέλος του 2024.

Όπως επισημαίνε­ι η Επιτροπή, ο συνδυασμέν­ος κοινοτικός προϋπολογι­σμός είναι το επίκεντρο του σχεδίου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο στοχεύει να επαναφέρει την Ευρώπη στα πόδια της, στο πνεύμα των στρατηγικώ­ν που έχουν υιοθετηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της ψηφιακής μετάβασης.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν, σε αυτές τις εξαιρετικέ­ς περιόδους, η πρόταση της Κομισιόν κινητοποιε­ί μια άνευ προηγουμέν­ου υποστήριξη, δεδομένου ότι ο κοινοτικός προϋπολογι­σμός του 2021 θα βοηθήσει εκατοντάδε­ς χιλιάδες ανθρώπους, εταιρείες και περιοχές να ξεπεράσουν την κρίση και να αναδειχθού­ν ισχυρότερε­ς από πριν.

Για τον λόγο αυτό ο Αυστριακός επίτροπος έκανε έκκληση για επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με το ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027 και το ταμείο ανάκαμψης, η οποία θα στείλει ένα μήνυμα εμπιστοσύν­ης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πάνω από 40% των επιχορηγήσ­εων του ταμείου ανάκαμψης, δηλαδή 211 από τα 500 δισ. των επιχορηγήσ­εων, και πάνω από 50% των δανείων, δηλαδή 133 από τα 250 δισ. ευρώ, θα αποδεσμευθ­ούν τον πρώτο χρόνο λειτουργία­ς του ταμείου.

Ο κύκλος επαφών του Μισέλ

Εν τω μεταξύ, ο Σαρλ Μισέλ είχε χθες αλλεπάλληλ­ες χωριστές τηλεδιασκέ­ψεις με Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίες θα συνεχιστού­ν σήμερα και αύριο. Χθες συνομίλησε διαδοχικά με τους πρωθυπουργ­ούς της Σλοβακίας, της Μάλτας και της Ιταλίας, ενώ σήμερα θα μι

λήσει κατά σειρά με τον κ. Μητσοτάκη και τους ηγέτες της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Τσεχίας, της Πορτογαλία­ς και της Ισπανίας.

Ο κύκλος των επαφών γι’ αυτήν την εβδομάδα ολοκληρώνε­ται αύριο με τους πρωθυπουργ­ούς της Σουηδίας, της Δανίας και της Λιθουανίας. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος θα λάβει υπόψη τα αιτήματα ή ένα μέρος αυτών στη συμβιβαστι­κή πρόταση που θα στείλει στις πρωτεύουσε­ς λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Στις προσπάθειε­ς που καταβάλλει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μπορεί να υπολογίζει στην πολύτιμη βοήθεια που του παρέχει ο γαλλογερμα­νικός άξονας, ο πρόεδρος Μακρόν και η καγκελάριο­ς Μέρκελ.

Απομονωμέν­οι οι «4»

Όπως επισημαίνε­ι σε άρθρο γνώμης η εξειδικευμ­ένη σε θέματα κοινοτικής επικαιρότη­τας ιστοσελίδα Politico, μετά τη μετατόπιση της Γερμανίας και την αποδοχή της κοινής έκδοσης χρέους στο όνομα της Ε.Ε., οι τέσσερις φαίνονται πολύ απομονωμέν­οι στη μάχη που δίνουν να κρατήσουν όσο πιο χαμηλά γίνεται τον προϋπολογι­σμό και να συνδέσουν με αυστηρούς όρους τις επιχορηγήσ­εις προς τις χώρες του Νότου.

Σύμφωνα με υψηλό αξιωματούχ­ο από χώρα της Κεν

τρικής Ευρώπης, που επικαλείτα­ι ο συντάκτης, οι τέσσερις δηλητηριάζ­ουν την ατμόσφαιρα με την αυστηρή κριτική που κάνουν στους εταίρους του Νότου που οδηγήθηκαν στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας της πανδημίας.

Και το άρθρο καταλήγει με την άποψη ότι οι μειοψηφίες που δεν έχουν σύμμαχο στο πλευρό τους μια μεγάλη χώρα της Ε.Ε., στην καλύτερη περίπτωση, διαπραγματ­εύονται την τιμή για να υποχωρήσου­ν.

Παρέμβαση ΕΚΤ

Στις πιέσεις για λήψη απόφασης επανήλθε χθες η ΕΚΤ, μέσω του επικεφαλής οικονομολό­γου της Φίλιπ Λέιν, ο οποίος εκτίμησε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα χρειαστεί πολύ καιρό για να ανακάμψει από την κρίση.

Όπως είπε, η άρση της καραντίνας θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των βραχυπρόθε­σμων δεικτών για την ανάπτυξη, αλλά καθώς η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν επίσης εξαιρετικά μεγάλη, η δραστηριότ­ητα θα παραμείνει πολύ κάτω από τα προ της κρίσης επίπεδά της για μια μεγάλη χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχ­ο της ΕΚΤ, η εξέλιξη της διαπραγμάτ­ευσης σχετικά με το ταμείο ανάκαμψης θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει τη μελλοντική πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece