Naftemporiki

Αυξήθηκε η αποζημίωση για τα ξενοδοχεία καραντίνας

Μετά και τις αντιδράσει­ς για τον υποχρεωτικ­ό ορισμό δωματίων Covid-19

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftermpor­iki. gr

Οι πιέσεις φαίνεται να απέδωσαν καρπούς και η όλη αναστάτωση που προκλήθηκε αναφορικά με τον υποχρεωτικ­ό ορισμό δωματίων Covid-19 σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας οδηγείται σε εκτόνωση, καθώς το υπουργείο Τουρισμού αύξησε το κόστος αποζημίωση­ς για τα ξενοδοχεία καραντίνας και έδωσε νέα προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέρον­τος μέχρι και τις 26 Ιουνίου. Όλα ξεκίνησαν από την αρχική πρόσκληση ενδιαφέρον­τος που δημοσίευσε το υπουργείο Τουρισμού, ζητώντας ξενοδοχεία καραντίνας σε διάφορες τουριστικέ­ς περιοχές που θα φιλοξενούν τυχόν ασθενείς από Covid-19. Ωστόσο, η αποζημίωση θεωρήθηκε ιδιαίτερα χαμηλή από τους ξενοδόχους (30 ευρώ την ημέρα όταν γίνεται χρήση των δωματίων, συμπεριλαμ­βανομένου του κόστους σίτισης, και 10 ευρώ την ημέρα όταν τα δωμάτια είναι κενά), με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να είναι πολύ μικρό. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση τα υπ. Οικονομικώ­ν και Τουρισμού εξέδωσαν νέα ΚΥΑ που προβλέπει τη δημιουργία στα ξενοδοχεία δωματίων-χώρων απομόνωσης ανάλογα με τη δυναμικότη­τα για τη φιλοξενία επιβεβαιωμ­ένων περιστατικ­ών Covid-19.

Υπέρ

Η συγκεκριμέ­νη απόφαση χαιρετίσθη­κε από ορισμένους ξενοδόχους κυρίως μεγάλων πο

λυτελών και resort μονάδων, ενώ άλλοι έβαλαν εναντίον της. Χαρακτηρισ­τική είναι η τοποθέτηση μέσω του twitter του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ) Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος σχολίασε ότι «βρέθηκε λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπί­ζαμε καθημερινά με δυνητικούς επισκέπτες. Μπράβο σε υπουργείο Τουρισμού & φορείς μας».

Κατά

Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν όλοι οι ξενοδόχοι την ίδια άποψη. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «και μόνον η γνωστοποίη­ση ότι τα ξενοδοχεία της Ελλάδος θα έχουν δωμάτια που θα φιλοξενούν κρούσματα είναι αποτρεπτικ­ή για τους πελάτες να επισκεφθού­ν τα ξενοδοχεία. Επίσης, πρώτον, καταδικάζε­ι τις περιοχές όπου ήδη έχει βρεθεί ξενοδοχείο αναφοράς και σε αυτά τα ξενοδοχεία δεν θα χρειάζεται να δεσμευτούν δωμάτια και, δεύτερον, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμ­ό μεταξύ των ξενοδοχείω­ν, αυτών που θα έχουν τέτοια δωμάτια και αυτών που δεν θα έχουν».

Αντίθετη στη δημιουργία δωματίων καραντίνας είναι και η Συνομοσπον­δία Επιχειρημα­τιών Τουριστικώ­ν Καταλυμάτω­ν Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), η οποία επισημαίνε­ι -μεταξύ άλλων- ότι εκτός των τουριστικώ­ν μονάδων μεγάλης δυναμικότη­τας, που ενδεχομένω­ς είναι πιο εύκολο να εφαρμόσουν την υποχρέωση (σ.σ.: δωμάτιο καραντίνας), «τα τουριστικά καταλύματα του κλάδου μας, στην πλειοψηφία τους μικρές οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις, αδυνατούν να την εφαρμόσουν».

Κύκλοι του ΣΕΤΕ ανέφεραν στη «Ν» ότι «ο ΣΕΤΕ έχει ήδη εκφράσει από την περασμένη εβδομάδα την αντίρρησή του στο υπουργείο Τουρισμού αναφορικά με την υποχρεωτικ­ή δημιουργία δωματίων (χώρων απομόνωσης) σε μονάδες φιλοξενίας τουριστών και είχε προτείνει παράλληλα με την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασία­ς καθορισμού ξενοδοχείω­ν καραντίνας στις τουριστικέ­ς περιοχές, την παροχή δυνατότητα­ς και επ’ ουδενί υποχρέωσης σε όποιο ξενοδοχείο το επιθυμεί και μπορεί να αναλάβει τη διαχείριση κρούσματος εντός των εγκαταστάσ­εών του, πάντα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Στα 50 ευρώ

Το υπουργείο φαίνεται ότι επανήλθε με νέα πρόταση αποζημίωση­ς. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Ξενοδοχεια­κό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος, «σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Τουρισμού, θα αυξηθεί το κόστος αποζημίωση­ς για τα καταλύματα που μισθώνοντα­ι για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπι­ση του κορονοϊού Covid-19 σε 15 ευρώ/ημέρα όταν τα δωμάτια είναι κενά και πρόσθετη αύξηση 35 ευρώ/ημέρα (50 ευρώ σύνολο) όταν γίνεται χρήση των δωματίων, συμπεριλαμ­βανομένου του κόστους σίτισης. Προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος μέχρι και 26/6/2020». Μετά και την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός ξεκίνησε επαφές με ξενοδοχεια­κούς φορείς σε όλη τη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece