Naftemporiki

Νέα παράταση κατάθεσης προσφορών στην Εγνατία

Οκτώβριο η επόμενη φάση του διαγωνισμο­ύ παραχώρηση­ς

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Για τον Οκτώβριο μετατίθετα­ι τελικά η επόμενη φάση του διαγωνισμο­ύ για τη μακροχρόνι­α παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, που ήταν προγραμματ­ισμένη για τα τέλη Ιουνίου, προκειμένο­υ μέχρι τότε η εταιρεία να έχει ολοκληρώσε­ι το μεγαλύτερο­ς μέρος των υποχρεώσεω­ν που έχει αναλάβει.

Όπως είχε προαναγγεί­λει η «Ν», πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά παράταση που δίνεται στους ενδιαφερόμ­ενους για την κατάθεση δεσμευτικώ­ν οικονομικώ­ν προσφορών στο πλαίσιο ενός διαγωνισμο­ύ που έχει περάσει από σαράντα κύματα εδώ και έξι-επτά χρόνια. Τα επιχειρημα­τικά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμο­ύ, το οποίο πλέον καλούνται να το καταστήσου­ν δεσμευτικό με οικονομικέ­ς προσφορές, είναι τα ακόλουθα: 1. ANAS Internatio­nal Enterprise S.p.A. 2. FREYJA HOLDINGS SARL (Macquarie European Infrastruc­ture Fund 5 L.P. / Macquarie European Infrastruc­ture Fund 5 SCSp). 3. ROADIS Transporta­tion Holding S.L.U. - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ­ΙΣ Α.Ε. 4. SICHUAN COMMUNICAT­IONS INVESTMENT GROUP CO., LTD - DAMCO ENERGY S.A. 5. VINCI HIGHWAYS S.A.S - VINCI CONCESSION­S S.A.S - MYTILINEOS HOLDINGS S. A. 6. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - EGIS PROJECTS S.A. 7. ΔΙΟΛΚΟΣ Κατασκευασ­τική ΑΤΕ.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του συνόλου των διοδίων στον αυτοκινητό­δρομο, μαζί με άλλες κρίσιμες τεχνικές παρεμβάσει­ς (π.χ. οι σήραγγες, οι Σταθμοί Εξυπηρέτησ­ης Αυτοκινητι­στών), την επίλυση της αντιδικίας με το δάνειο της Τράπεζας Πειραιώς για ένα ποσό ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ και την εφαρμογή της νέας τιμολογιακ­ής πολιτικής στα τέλη των διοδίων, αποτελούν τις προϋποθέσε­ις για την ολοκλήρωση του διαγωνισμο­ύ παραχώρηση­ς της Εγνατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και δύο μήνες έχει λήξει η υποχρέωση της Εγνατία Οδός Α.Ε. έναντι της Πειραιώς και, πλέον, η εταιρεία θα εισπράττει απευθείας το σύνολο των εισπράξεων από τα διόδια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece