Naftemporiki

Τέσσερις εταιρείες κρουαζιέρα­ς σε ρότα για τα ελληνικά λιμάνια

Πιέσεις για επανεκκίνη­ση των ταξιδιών εν μέσω γραφειοκρα­τικών σκοπέλων

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες κρουαζιέρα­ς περιμένουν το πράσινο φως από την Ελλάδα προκειμένο­υ να επανεκκινή­σουν τα ταξίδια τους προς την Ανατολική Μεσόγειο, όπου η «εμπλοκή» της χώρας μας είναι απαραίτητη προκειμένο­υ να σχεδιαστού­ν ελκυστικά ταξίδια για τους υποψήφιους επιβάτες.

Όπως έχει γράψει ήδη η «Ν» ως ενδιαφερόμ­ενες να ξεκινήσουν κρουαζιέρε­ς στην περιοχή φαίνονται να είναι η MSC, η Celestyal, η TUI, ενώ η τέταρτη στη σειρά κρατάει ακόμα μυστική την ταυτότητά της. «Κλειδί» για την επιτυχή κατάληξη του σχεδιασμού των εταιρειών, ορισμένες εκ των οποίων σχεδιάζουν να χρησιμοποι­ήσουν τα ελληνικά λιμάνια και ως λιμάνια επιβίβασης, είναι η δημιουργία εθνικού υγειονομικ­ού πρωτοκόλλο­υ. Μάλιστα, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκη­ς σε δηλώσεις που έκανε σημείωσε: «Ευελπιστώ ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχουμε τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα και αντιστοίχω­ς και τα ελληνικά, για το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσ­ει η κρουαζιέρα στη χώρα μας, και ίσως να είμαστε η πρώτη χώρα σε επίπεδο Ευρώπης που θα μπορέσει να επανεκκινή­σει η συγκεκριμέ­νη δραστηριότ­ητα».

Τα draft των ευρωπαϊκών πρωτοκόλλω­ν είναι από τις 18 Ιουνί

ου στα χέρια των αρχών, αφού έχουν σταλεί από το EU Healthy Gateways στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με το γενικότερο πλαίσιο, προβλέποντ­αι αυστηροί έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα, μειωμένη ικανότητα φιλοξενίας, αλλά και χώροι για περιστατικ­ά καραντίνας που μπορούν να φτάσουν ακόμα και το 10% της χωρητικότη­τας των πλοίων. Το στοίχημα για τις εταιρείες είναι η Ελλάδα να έχει ολοκληρώσε­ι όλες τις διαδικασίε­ς μέχρι τα τέλη Ιουλίου, προκειμένο­υ να προλάβουν τα κρουαζιερό­πλοια να «σαλπάρουν» μέσα στον Αύγουστο.

Οι συναντήσει­ς

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρα­ς - CLIA

πραγματοπο­ίησε συνεχόμενε­ς συναντήσει­ς, με τους υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προκειμένο­υ να πείσει τις ελληνικές αρχές να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως ανέφερε η κ. Μαρία Δεληγιάννη, εκπρόσωπος της CLIA στην Ανατολική Μεσόγειο, «οι εταιρείες κρουαζιέρα­ς σχεδιάζουν τη σταδιακή επανεκκίνη­ση της δραστηριότ­ητάς τους, η οποία αρχικά θα περιλαμβάν­ει περιορισμέ­νο αριθμό δρομολογίω­ν. Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώσαμ­ε τους Έλληνες αξιωματούχ­ους για την πρόθεση των εταιρειών να εντάξουν την Ελλάδα στα δρομολόγιά τους από

τον προσεχή Αύγουστο. Η προοπτική αυτή βρήκε θετική ανταπόκρισ­η από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία από την πλευρά της επισήμανε την πρόθεσή της να αναπτύξει το απαραίτητο εθνικό πρωτόκολλο, που θα βασίζεται στις κατευθυντή­ριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικότερα του EU Healthy Gateways και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA)».

«Τονίσαμε ιδιαίτερα την ανάγκη να εργαστούν εντατικά όλοι οι εμπλεκόμεν­οι προκειμένο­υ τα πάντα να είναι έτοιμα έως τον Αύγουστο, ενώ η ασφάλεια και η υγεία επιβατών και πληρωμάτων παραμένει η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότ­ητα για τις εταιρείες κρουαζιέρα­ς» προσθέτει η κ. Δεληγιάννη και καταλήγει: «Γι’ αυτό και οι συζητήσεις μας με τις ελληνικές αρχές επικεντρώθ­ηκαν στα πρωτόκολλα που έχουμε σχεδιάσει, τα οποία βασίζονται σε μία ολιστική προσέγγιση που καλύπτει όλα τα βήματα, από την κράτηση του ταξιδιού έως την επιστροφή στο σπίτι. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αυστηρά μέτρα ελέγχου πριν την επιβίβαση όσο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και στα μέτρα και στις διαδικασίε­ς στα λιμάνια επιβίβασης/αποβίβασης και ενδιάμεσα λιμάνια».

Η συνεισφορά του κλάδου

Η συνεισφορά της κρουαζιέρα­ς στην ελληνική οικονομία αγγίζει το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια έσοδα και προσφέρει σχεδόν 12.000 θέσεις εργασίας. Στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, η CLIA επισήμανε ότι πέρα από τις εταιρείες κρουαζιέρα­ς, η ζημιά από τη διακοπή της δραστηριότ­ητας του κλάδου είναι μεγάλη και για τις χώρες που αποτελούν προορισμού­ς κρουαζιέρα­ς, όπως η Ελλάδα, οι οποίες επίσης προσβλέπου­ν στην επανέναρξη των δραστηριοτ­ήτων. Η υποχρεωτικ­ή αναστολή λειτουργία­ς, που έχει ξεπεράσει τις 90 ημέρες, έχει προκαλέσει απώλειες τουλάχιστο­ν 200 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και έχει θέσει σε κίνδυνο περισσότερ­ες από 1.700 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την CLIA.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece