Naftemporiki

Ευέλικτο σχέδιο δράσης ΕΛΠΕ για επιστροφή στην κανονικότη­τα

Υλοποίηση βελτιώσεων σε τομείς που αναδείχθηκ­αν στην πρώτη φάση της κρίσης

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Ηεταιρεία κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να ελαχιστοπο­ιήσει τις επιπτώσεις της κρίσης, ανέφερε μιλώντας στη χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση μετόχων των ΕΛΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης, κάνοντας μια αποτίμηση των δεδομένων που δημιούργησ­ε η πανδημία του κορονοϊού, τα οποία στην περίπτωση του πετρελαϊκο­ύ κλάδου επιδεινώθη­καν και με την κατάρρευση των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού». Όπως πρόσθεσε, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως ο όμιλος παρέμεινε ανεπηρέαστ­ος από τις πρωτόγνωρε­ς συνθήκες που επέφερε η πανδημία. Επομένως, «τα υπόλοιπα τρίμηνα του 2020, ίσως και το 2021, οι επιδόσεις των Ελληνικών Πετρελαίων δεν θα έχουν την ίδια εικόνα με το πρώτο τρίμηνο του έτους» υπογράμμισ­ε.

Απαριθμώντ­ας τους στόχους για το υπόλοιπο 2020, επισήμανε τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότη­τα, καθώς και την κατάρτιση ενός ευέλικτου επιχειρημα­τικού σχεδιασμού και σχεδίου δράσης για τους επόμενους 12 μήνες. Επίσης, στόχος των ΕΛΠΕ εί

ναι η προσαρμογή της στρατηγική­ς στα νέα δεδομένα μετά την κρίση και η επικαιροπο­ίηση του στρατηγικο­ύ σχεδίου, καθώς και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση βελτιώσεων σε τομείς που αναδείχθηκ­αν στην πρώτη φάση της κρίσης (όπως π.χ. αξιοποίηση τεχνολογία­ς). «Θα προσπαθήσο­υμε να διαχειριστ­ούμε τα νέα δεδομένα με τρόπο ώστε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες οι επιπτώσεις, αλλά και να διασφαλίσο­υμε προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια» συμπλήρωσε.

Τα ΕΛΠΕ ανταποκρίθ­ηκαν άμεσα στην πρωτόγνωρη κρίση του κορονοϊού, εκπονώντας έκτακτο σχέδιο επιχειρημα­τικής συνέχειας, επισήμανε από την πλευρά του

ο πρόεδρος του ομίλου, Γιάννης Παπαθανασί­ου, στη Γ.Σ. των μετόχων. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασί­ου, τα ΕΛΠΕ έθεσαν ως ύψιστη προτεραιότ­ητα την ασφάλεια των εργαζομένω­ν και των εγκαταστάσ­εων, την απρόσκοπτη λειτουργία των διυλιστηρί­ων και τον αδιάλειπτο ανεφοδιασμ­ό της αγοράς, προς όφελος των καταναλωτώ­ν και της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, επέδειξαν υψηλά επίπεδα εταιρικής διακυβέρνη­σης.

Εκτιμήσεις

Σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις εκτιμήσεις του για το υπόλοιπο έτος, ο κ. Σιάμισιης επισή

Μέρισμα

Η Γ.Σ. ενέκρινε τη διανομή μερίσματος χρήσης 0,50 ευρώ ανά μετοχή. Δεδομένου ότι έχει ήδη διανεμηθεί προμέρισμα ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, το τελικό μέρισμα ανέρχεται σε 0,25 ευρώ. Ως ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, πριν από την έναρξη της συνεδρίαση­ς του ΧΑΑ, προσδιορισ­μός δικαιούχων Τρίτη 30 Ιουνίου και έναρξη καταβολής τη Δευτέρα 6 Ιουλίου.

μανε πως η τιμή του αργού ανακάμπτει, κάτι που σημαίνει πως τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να αντισταθμι­σθεί μέρος της απώλειας της λογιστικής αξίας των αποθεμάτων του ομίλου. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, τα περιθώρια διύλισης δείχνουν ανισορροπί­α καθώς παρότι ανεβαίνει το αργό, η ζήτηση για προϊόντα δεν έχει επανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα.

Επίσης, αρνητικά αναμένεται να επηρεαστού­ν οι τιμές από τις ποσότητες των προϊόντων που είχαν αποθηκευτε­ί το προηγούμεν­ο διάστημα, κατά τη διαχείριση της κρίσης, και οι οποίες θα βγουν τους επόμενους μήνες στην αγορά. Την ίδια στιγμή, αν και αρχίζει να αυξάνεται η εγχώρια ζήτηση σε καύ

σιμα κίνησης, είναι δεδομένο πως φέτος θα υπάρξει υστέρηση από τον τομέα του τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε ο κ. Σιάμισιης, δεν αλλάζει η στρατηγική στόχευση του ομίλου, δηλαδή οι πρωτοβουλί­ες για τη μετάβασή του στη νέα ενεργειακή εποχή, καθώς και τη μείωση του περιβαλλον­τικού του αποτυπώματ­ος κατά 50%.

Αναφερόμεν­ος στη διαδικασία ιδιωτικοπο­ίησης της ΔΕΠΑ, επισήμανε ότι θα ήταν λογικό να αναμένεται έως το πρώτο τρίμηνο του 2021 η επιλογή προτιμητέο­υ επενδυτή για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, με το κλείσιμο της συναλλαγής να ολοκληρώνε­ται τους επόμενους μήνες. Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, επισήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο «όχημα» διεκδίκηση­ς του 65% από τον όμιλο, δηλαδή στην κοινοπραξί­α με την ιταλική Edison.

Όσον αφορά τις έρευνες υδρογονανθ­ράκων, επισήμανε ότι κάθε μία από τις εννιά παραχωρήσε­ις στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος βρίσκονται σε διαφορετικ­ή φάση και προωθούντα­ι. Πιο ώριμη είναι η παραχώρηση του Δυτικού Πατραϊκού, όπου μέσα στο επόμενα τρίμηνα θα δρομολογηθ­εί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece