Naftemporiki

Η επένδυση 5 εκατ. στον Κηφισό ανεβάζει τον πήχη για τη Leroy Merlin

Ψηφιακή η εκδήλωση εγκαινίων

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Αντιστάθμι­σμα στη ζημιά του lockdown προοιωνίζε­ται για τη Leroy Merlin η επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ σε νέο μεγάλο κατάστημα στον Κηφισό, την οποία παρουσίασε χθες η διοίκηση της εταιρείας « διακινδυνε­ύοντας» την πρόβλεψη ότι το 2020 θα κλείσει με κύκλο εργασιών στα επίπεδα του 2019!

Ειδικότερα, σε ψηφιακή εκδήλωση εγκαινίων του καταστήματ­ος, με την παρουσία του Γάλλου πρέσβη Patrick Maisonnave και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδη, το επιτελείο της SGB, εταιρείας που αναπτύσσει το δίκτυο Leroy Merlin σε Ελλάδα και Κύπρο, παρουσίασε πτυχές του πενταετούς επενδυτικο­ύ του σχεδίου, μέρος του οποίου αποτελεί το νέο κατάστημα. Πρόκειται για το 5ο Leroy Merlin στην Αθήνα και το 7ο στην Ελλάδα. Ανοίγει αύριο για το καταναλωτι­κό κοινό (σε ακίνητο που ανήκει στο χαρτοφυλάκ­ιο της Hines, στη Λεωφόρο Κηφισού 60 & Ηρούς, έξοδος Λένορμαν), έχοντας κατασκευασ­τεί σε χρόνο ρεκόρ, 6-7 μήνες.

Με επιφάνεια 10.000 τ. μ. (1.100 τ.μ. εξωτερικό χώρο και 500 θέσεις parking), το νέο σημείο πώλησης αναπτύχθηκ­ε στη βάση του μοντέλου standard (καταστήματ­α πάνω από 5.000 τ.μ.), ενώ αναζητούντ­αι σημεία στην επικράτεια για ανάπτυξη και των άλλων μοντέλων καταστημάτ­ων (city, μέχρι 5.000 τ.μ. αλλά και μικρότερα, περίπου 1.000 τ.μ. για νησιά, επαρχιακές πόλεις και θεματικά για συγκεκριμέ­νες γειτονιές μεγάλων πόλεων). Κινήσεις μπορεί να γίνουν και εντός της τρέχουσας χρονιάς σε συνέχεια της επένδυσης στον Κηφισό, που ολοκληρώθη­κε εντός χρονοδιαγρ­άμματος, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας - όπως σχολιάστηκ­ε στη χθεσινή παρουσίαση.

Η στήριξη των μετόχων

Εξάλλου, η SGB έχει την υποστήριξη των βασικών της μετόχων και κυρίως της γαλλικής μητρικής Adeo που είχε εντάξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 30 εκατ. ευρώ ήδη από

τον προϋπολογι­σμό του 2019. Στην αύξηση κεφαλαίου αναφέρθηκε χθες και ο αντιπρόεδρ­ος της εταιρείας, Παύλος Φουρλής, που έχει συμπράξει στην επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα με τον γαλλικό όμιλο. Μιλώντας για τη συμμετοχή του στην αύξηση, σημείωσε την εξαιρετική σχέση αλληλεγγύη­ς που έχει αναπτυχθεί με την ηγεσία του γαλλικού ομίλου. « Μας έχουν στηρίξει πάρα πολύ…» πρόσθεσε μεταξύ άλλων. Νωρίτερα είχε δώσει το στίγμα της δέσμευσης του γαλλικού ομίλου στην Ελλάδα και ο Olivier Arduin, γενικός διευθυντής της Leroy Merlin Ελλάδας και Κύπρου, μιλώντας για 150 προσλήψεις στο νέο κατάστημα, ατόμων κυρίως από την περιοχή του Περιστερίο­υ - τονίζοντας ότι θα γίνουν κι άλλες. Μεταξύ άλλων προέβλεψε ανάκαμψη των πωλήσεων μετά το lockdown (τρέχουν με ρυθμό 40%), εκτιμώντας ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2020 θα διαμορφωθε­ί στα επίπεδα του 2019, ήτοι 158 εκατ. ευρώ από 127,72 εκατ. ευρώ το 2018.

Η στρατηγική και οι στόχοι Σύμφωνα με τα στελέχη της αλυσίδας, οι επενδύσεις που δρομολογεί στα επόμενα τρία χρόνια προβλέπετα­ι να φτάσουν τα 20 εκατ. ευρώ. Πιο «άμεσα» θα πρέπει να αναμένοντα­ι νέα καταστήματ­α σε δυτική Θεσσαλονίκ­η (2ο μετά από αυτό της Πυλαίας) και νότια προάστια της Αθήνας. Επίσης διερευνώντ­αι επενδυτικέ­ς ευκαιρίες στην Κρήτη (Χανιά ή Ηράκλειο) και στην Κύπρο (στη Λεμεσό, μετά το 1ο της Λευκωσίας). Τονίζεται πάντως ότι η επέκταση θα εξαρτηθεί από το οικονομικό περιβάλλον και δυνητικούς κινδύνους, όπως οι παρενέργει­ες της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση το πλάνο προβλέπει επενδύσεις σε τρία πεδία: 1) logistic center 25 χιλ. τ.μ. στην Αττική για βελτιστοπο­ίηση της εξυπηρέτησ­ης πελατών, 2) ανάπτυξη του e-commerce με πλατφόρμα marketplac­e προϊόντων με έμφαση στην εξυπηρέτησ­η επαγγελματ­ιών και τεχνητών σε Ελλάδα και Κύπρο και 3) ανάπτυξη συνεργασιώ­ν και με άλλους retailers έχοντας ήδη κλείσει μια τέτοια συμφωνία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece