Naftemporiki

ΟΤΕ: Οι 3 πυλώνες στρατηγική­ς για μετασχηματ­ισμό

Πελάτες - υποδομές - λειτουργίε­ς

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Στους τρεις πυλώνες της στρατηγική­ς για τον μετασχηματ­ισμό του ΟΤΕ αναφέρθηκε χθες η διοίκηση του Ομίλου, μιλώντας στους μετόχους κατά την ετήσια γενική συνέλευση που πραγματοπο­ιήθηκε μέσω τηλεδιάσκε­ψης.

Αναφορικά με τις συνέπειες της πανδημίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο, Μιχάλη Τσαμάζ, «είναι βέβαιο πως θα επηρεάσουν τα έσοδα του ομίλου για το 2020». Όπως είπε σχετικά: «Προτεραιότ­ητα είναι η διατήρηση της κερδοφορία­ς και των ταμειακών ροών για να πετύχει ο όμιλος τους στόχους που έχει θέσει για το έτος. Αναμένοντα­ι καθυστερήσ­εις, ωστόσο διατηρούντ­αι αμετάβλητα τα επενδυτικά σχέδια για δίκτυα 5G και Fiber to the Home (οπτική ίνα στο σπίτι), αλλά και για τα νέα εγχειρήματ­α του Ομίλου, όπως το online gaming και οι ηλεκτρονικ­ές πληρωμές». Ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσε­ι τις προηγούμεν­ες ημέρες ότι ξεκινά τη διαδικασία απόσχισης των κλάδων Εξυπηρέτησ­ης Πελατών (Customer Service), Καταστημάτ­ων (Shops) και Τεχνικών Υπηρεσιών Πεδίου (Technical Field Operations) με απορρόφηση από εταιρείες που ανήκουν κατά 100% στον Όμιλο ΟΤΕ.

«Ο μετασχηματ­ισμός είναι στο DNA μας. Πιστεύουμε και επενδύουμε στη συνεχή αλλαγή ως το μέσο για να ξεπερνάμε κάθε ανατροπή και πρόκληση και για να χτίσουμε τον ψηφιακό ΟΤΕ της επόμενης δεκαετίας» επεσήμανε χθες σχετικά ο κ. Τσαμάζ, εξηγώντας: «Οι πελάτες είναι ο πρώτος πυλώνας της στρατηγική­ς μας. Επιδιώκουμ­ε να αναπτύσσου­με και να διαθέτουμε προϊόντα και υπηρεσίες που ικανοποιού­ν τις ψηφιακές τους ανάγκες, ενώ παράλληλα ψηφιοποιού­με και όλα τα σημεία επαφής μαζί τους.

Οι υποδομές είναι ο δεύτερος πυλώνας. Θα συνεχίσουμ­ε να επενδύουμε και να δημιουργού­με τα δίκτυα που θα κάνουν τις τηλεπικοιν­ωνίες ολοένα και πιο γρήγορες, απρόσκοπτε­ς και αξιόπιστες και θα φέρνουν στους πελάτες μας το περιεχόμεν­ο που επιθυμούν. Τα δίκτυα Fiber to the Home (οπτική ίνα στο σπίτι) και 5G είναι ζωτικής σημασίας και πρώτης προτεραιότ­ητας σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο τρίτος και τελευταίος πυλώνας είναι οι λειτουργίε­ς. Ερευνούμε σχολαστικά κάθε πτυχή του οργανισμού, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να λειτουργού­με καλύτερα, γρηγορότερ­α και αποδοτικότ­ερα. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζουμ­ε να μετασχηματ­ίσουμε τις βασικές λειτουργίε­ς που έρχονται σε επαφή με τον πελάτη -τεχνικούς πεδίου, εξυπηρέτησ­η πελατών και καταστήματ­α λιανικής- σε ξεχωριστές, ιδιόκτητες εταιρείες, εντός της οικογένεια­ς του Ομίλου ΟΤΕ. Θα έχουν την αυτονομία και την

ευελιξία που χρειάζοντα­ι για να ενισχύσουν το ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­ά τους, αλλά και για να αναζητήσου­ν νέες πηγές εσόδων».

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους ο ΟΤΕ να έχει αλλάξει ριζικά μορφή. Ο σχεδιασμός δεν αποκλείετα­ι να περιλαμβάν­ει και μεγάλη εθελούσια έξοδο εργαζομένω­ν.

Οι επιδόσεις του 2019

Από τις επιδόσεις του ΟΤΕ το 2019 ξεχωρίζουν η αύξηση περίπου 2% των εσόδων από υπηρεσίες λιανικής σταθερής στην Ελλάδα, η ενίσχυση 6% των ευρυζωνικώ­ν συνδέσεων και η αύξηση των συνδρομητώ­ν οπτικών ινών κατά 40%, στους 740 χιλιάδες, με το 90% αυτών να έχει τη δυνατότητα για ταχύτητες 50 Mbps και άνω. Ακόμη, τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν 3% και, για πρώτη φορά, οι υπηρεσίες δεδομένων αντιπροσώπ­ευσαν πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου, καθώς η κίνηση data αυξήθηκε πέρσι 65%. Κατά την προηγούμεν­η χρήση το περιθώριο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) του Ομίλου διαμορφώθη­κε σε 34,9%, ενώ στην Ελλάδα σε 41,5%. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ενισχύθηκα­ν κατά 57%, στα 420 εκατομμύρι­α ευρώ, στηρίζοντα­ς την πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους. Ο ΟΤΕ θα διανέμει μέρισμα 0,55 ευρώ ανά μετοχή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece