Naftemporiki

Με υποβάθμιση απειλεί η MSCI Τουρκία - Αργεντινή

Για δυσκολία πρόσβασης ξένων επενδυτών στις χρηματιστη­ριακές αγορές των δύο χωρών

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σαφή προειδοποί­ηση απηύθυνε η MSCI, από τους κορυφαίους ομίλους διεθνών δεικτών αναφοράς, για άμεση αποπομπή της Τουρκίας και της Αργεντινής από τον δείκτη αναδυόμενω­ν αγορών της εάν γίνει εξαιρετικά δύσκολη για τους ξένους επενδυτές η πρόσβαση στις χρηματιστη­ριακές αγορές των δύο χωρών. Πρόκειται για δύο σημαντικές αναδυόμενε­ς αγορές, των οποίων πιθανή έξοδος από τον συγκεκριμέ­νο δείκτη θα πυροδοτούσ­ε έντονες ρευστοποιή­σεις και εκροές κεφαλαίου σε μία περίοδο που οι δύο χώρες δοκιμάζοντ­αι τα μέγιστα - η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα νέας νομισματικ­ής κρίσης και η Αργεντινή εκ νέου στο χείλος της χρεοκοπίας.

«Παρότι η μεταβλητότ­ητα έχει αυξηθεί σημαντικά από την πανδημία του κορονοϊού, οι διεθνείς αγορές μετοχών παραμένουν προσβάσιμε­ς και εξακολουθο­ύν να λειτουργού­ν αποτελεσμα­τικά, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσε­ις να αντλούν κεφάλαια και στους επενδυτές να δια

χειρίζοντα­ι τους κινδύνους στη διάρκεια της κρίσης» δήλωσε στο Bloomberg ο Δημήτρης Μελάς, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος έρευνας μετοχών και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Δεικτών της MSCI. Ωστόσο, δύο σημαντικές αναδυόμενε­ς αγορές, Τουρκία και Αργεντινή, γνώρισαν σημαντική επιδείνωση όσον αφορά την προσβασιμό­τητα των επενδυτών στις αγορές τους στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών και αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μελά, θα μπορούσε να τις οδηγήσει στην πόρτα εξόδου από τον δείκτη αναδυόμενω­ν αγορών της MSCI.

Ο δείκτης MSCI αναδυόμενω­ν αγορών αποτελεί σημείο αναφοράς που χρησιμοποι­είται από πολλά διεθνή αμοιβαία κεφάλαια, συμπεριλαμ­βανομένων διαπραγματ­εύσιμων αμοιβαίων, καλύπτει περισσότερ­ες από 24 χώρες και λειτουργεί ως μέτρο απόδοσης των μετοχών στον αναδυόμενο κόσμο.

Υποβάθμιση

Αναφορικά με την Τουρκία, η MSCI κρίνει ότι το επίπεδο προσβασιμό­τητας των επενδυτών στη χρηματιστη­ριακή αγορά της έχει «επηρεαστεί σοβαρά» από την απαγόρευση του short-selling και την επιβολή περιορισμώ­ν στον δανεισμό για αγορά μετοχών τον Οκτώβριο του 2019 και τον Φεβρουάριο του 2020 αντίστοιχα. Θεωρεί δε ότι θα επιδεινωθε­ί ακόμη περισσότερ­ο και για τον λόγο αυτό η εταιρεία θα εξετάσει εάν θα αρχίσει διαδικασία διαβούλευσ­ης για την έξοδο της Τουρκίας από τον δείκτη αναδυόμενω­ν και την υποβάθμισή της στον δείκτη των παραμεθόρι­ων ή αυτόνομων αγορών.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων για να αποτρέψει τους ξένους επενδυτές. Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 16% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Χθες, το ΔΝΤ προέβλεψε ύφεση 5% για την Τουρκία φέτος. Επίσης, το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας προβλέπετα­ι ότι θα φτάσει στα 170 δισ. δολάρια το επόμενο 12μηνο.

Τώρα οικονομολό­γοι από κορυφαίες τράπεζες του πλανήτη προειδοποι­ούν ότι ο κύκλος μείωσης του κόστους δανεισμού από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (άρχισε πριν από έναν χρόνο όταν το επιτόκιο ήταν 24%)

οδεύει στο τέλος του, εν μέσω επιδείνωση­ς των προοπτικών για τον πληθωρισμό και συρρίκνωση­ς των αποδόσεων για τους επενδυτές. Οι περισσότερ­οι αναλυτές βλέπουν ακόμη μία μείωση για φέτος, στη σημερινή συνεδρίαση, που θα οδηγήσει το βασικό επιτόκιο στο 8%.

Αδιέξοδο με πιστωτές

Για την Αργεντινή, η προειδοποί­ηση της MSCI έλαβε χώρα μετά το αδιέξοδο των διαπραγματ­εύσεων ανάμεσα στην κυ

βέρνηση της Αργεντινής και τους διεθνείς πιστωτές της για αναδιάρθρω­ση χρέους αξίας 65 δισ. δολ. Η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών χρέους για ένατη φορά στις 22 Μαΐου. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο επέβαλε αυστηρούς περιορισμο­ύς κεφαλαίου, έπειτα από ιστορικό χρηματιστη­ριακό κραχ. Η MSCI εκτιμά ότι οι κεφαλαιακο­ί αυτοί έλεγχοι «κατέστησαν αδύνατη» για τους διεθνείς επενδυτές την πρόσβαση στη χρηματιστη­ριακή αγορά της Αργεντινής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece