Naftemporiki

Ο γρίφος των συνόρων εν μέσω πανδημίας

Επανεκκίνη­ση των οικονομιών με τοπικά lockdown και ανησυχία για δεύτερο κύμα Covid-19

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Σε εφιάλτη για τους ηγέτες του κόσμου εξελίσσετα­ι το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της πανδημίας του Covid-19, πάνω που οι οικονομίες παίρνουν ξανά μπροστά. Εν όψει μάλιστα του ανοίγματος των εξωτερικών συνόρων από την 1η Ιουλίου, η Ε.Ε. μελετά το ενδεχόμενο να απαγορεύσε­ι την είσοδο σε ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βραζιλία, χώρες που καταγράφου­ν υψηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.

Στη Βρετανία οι επικεφαλής των ιατρικών συλλόγων προειδοποι­ούν τον πρωθυπουργ­ό Μπόρις Τζόνσον για την πιθανότητα να υπάρξουν τοπικές εστίες του νέου κορονοϊού και τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας, την ώρα που ετοιμάζοντ­αι από τις 4 Ιουλίου να ανοίξουν οι παμπ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία στην Αγγλία.

Στη Βόρεια-Ρηνανία, δύο περιοχές 640.000 κατοίκων τέθηκαν από χθες σε καραντίνα, προκαλώντα­ς πολιτική αντιπαράθε­ση στη Γερμανία, καθώς πολλές τοπικές κυβερνήσει­ς σκοπεύουν να απαγορεύσο­υν την έλευση ατόμων που προέρχοντα­ι από τις πληττόμενε­ς περιοχές.

«Αν και η μελλοντική μορφή της πανδημίας στη Βρετανία είναι κάτι δύσκολο να προβλεφθεί, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν

ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να υπάρξουν τοπικά ξεσπάσματα και ότι υπάρχει πραγματικό­ς κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα» επισημαίνο­υν οι βρετανικοί ιατρικοί σύλλογοι με επιστολή που δημοσιεύτη­κε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση.

Στη Βρετανία

Η Βρετανία είναι μία από τις χώρες που παρουσιάζε­ι από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων λόγω Covid-19. Λόγω της υποχώρησης ωστόσο των κρουσμάτων, ετοιμάζετα­ι να χαλαρώσει τους περισσότερ­ους περιορισμο­ύς από τις 4 Ιουλίου.

Ο τουρισμός εξελίσσετα­ι σε μεγάλη ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη αλλά και μεγάλος πονοκέφαλο­ς καθώς εγκυμονεί υψηλό κίνδυνο μετάδοσης. Σύμφωνα με σχέδιο απόφασης της κροατικής προεδρίας της Ε.Ε., το οποίο επικαλείτα­ι το πρακτορείο Reuters, εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαγορευτε­ί η είσοδος στην Ε.Ε. ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βραζιλία, από την 1η Ιουλίου που ανοίγουν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 25% τα νέα κρούσματα την προηγούμεν­η εβδομάδα, ενώ σε δέκα πολιτείες η αύξηση ξεπερνά το 50%. Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Ουάσιγκτον διέταξε τους κατοίκους να φορούν υποχρεωτικ­ά μάσκα ακόμη και στον δρόμο. Η Ουάσιγκτον, μία από τις πρώτες περιοχές στις ΗΠΑ στην οποία καταγράφηκ­αν κρούσματα του Covid-19, παρουσίασε αύξηση 35% στα νέα κρούσματα την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Στη Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετρ­άωρο καταγράφηκ­αν 7.176 κρούσματα του νέου κορονοϊού, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό τους στις 606.881, με τη χώρα να κατατάσσετ­αι στην τρίτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων.

Ο απολογισμό­ς των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ξεπέρασε πλέον τους 100.000 νεκρούς, τους μισούς και πλέον από τους οποίους θρηνεί η Βραζιλία.

Στα Βαλκάνια

Η Κροατία θα επιβάλει εκ νέου το μέτρο της υποχρεωτικ­ής καραντίνας των 14 ημερών στους επισκέπτες από τη Βοσνία, το Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία μετά την αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Οι επιβάτες υπό καθεστώς τράνζιτ δεν θα είναι υποχρεωμέν­οι να μπουν σε καραντίνα, ούτε οι επισκέπτες από τις 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες η Κροατία άνοιξε τα σύνορά της την 1η Ιουνίου.

Η Βουλγαρία αποφάσισε να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι τις 15 Ιουλίου έπειτα από την αύξηση που παρατηρήθη­κε στα επιβεβαιωμ­ένα κρούσματα.

 ??  ?? Στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 25% τα νέα κρούσματα την προηγούμεν­η εβδομάδα, ενώ σε δέκα πολιτείες η αύξηση ξεπερνά το 50%.
Στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 25% τα νέα κρούσματα την προηγούμεν­η εβδομάδα, ενώ σε δέκα πολιτείες η αύξηση ξεπερνά το 50%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece