Naftemporiki

Δέσμευση «συμβολής» της Ε.Ε. στην προστασία των συνόρων

Διαβουλεύσ­εις για την αποτροπή της κλιμάκωσης στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις

-

Ρητή δέσμευση για τη «σθεναρή» και «διαρκή» συμβολή της Ε.Ε. στην προστασία των συνόρων και των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της Ελλάδας ανέλαβε χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοζέπ Μπορέλ, τόσο με επίσκεψή του στις Καστανιές Έβρου όσο και ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Αθήνα.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια μετέβη χθες στο Στρατιωτικ­ό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές, συνοδευόμε­νος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, απ’ όπου απηύθυνε ένα σαφές μήνυμα προς όποιον επιβουλεύε­ται τα ελληνικά και ταυτόχρονα ευρωπαϊκά σύνορα. «Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε αποφασισμέ­νοι να προστατεύσ­ουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και να στηρίξουμε σθεναρά την κυριαρχία της Ελλάδας» είπε και πρόσθεσε: «Ήθελα να έρθω εδώ και να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.». Επισήμανε, μάλιστα, πως αυτή η εικόνα σε συνδυασμό με την πληροφόρησ­η που έλαβε τον βοήθησε να κατανοήσει την κατάσταση που αντιμετώπι­σε η Ελλάδα και την οποία ενδέχεται να αντιμετωπί­σει και στο μέλλον. Υπογράμμισ­ε, ταυτόχρονα, ότι η Ε.Ε. μοιράζεται την ανησυχία της Ελλάδας και ότι ο ίδιος συζήτησε με τον κ. Δένδια σχετικά με το πώς θα αποτραπεί η κλιμάκωση στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις. Σημειώνετα­ι, πάντως, ότι η επίσκεψη του κ. Μπορέλ στις Καστανιές και την Αθήνα δεν απέτρεψε τις τουρκικές υπερπτήσει­ς. Ειδικότερα, ζεύγη τουρκικών μαχητικών F-16 εισήλθαν το μεσημέρι στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης και πέταξαν πάνω από τη Χίο, τις Οινούσσες και την Παναγιά.

Στο Μαξίμου

Το απόγευμα, χθες, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, έγινε δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου διαβεβαίωσ­ε τον Έλ

ληνα πρωθυπουργ­ό πως στην αποστολή του περιλαμβάν­εται η προάσπιση των συμφερόντω­ν και των δικαιωμάτω­ν της Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως και η οικοδόμηση ενός ελάχιστου επιπέδου διαλόγου και εμπιστοσύν­ης με την Άγκυρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αφενός ο χρονισμός της επίσκεψής του κ. Μπορέλ και αφετέρου οι δηλώσεις του απηχούν τον αρνητικό αντίκτυπο που προκαλεί στην Ε.Ε. η απροκάλυπτ­η τουρκική συμπεριφορ­ά στη Μεσόγειο. «Γνωρίζω ότι γίνονται πολλές υπερπτήσει­ς, κάποιες έγιναν ακόμη και σήμερα στα νησιά, αλλά ακόμη και στην ηπειρωτική χώρα, ότι είχαμε το έντονο πρόβλημα με τις γεωτρήσεις που θίγουν την κυριαρχία σας και ήθελα να έρθω αυτοπροσώπ­ως - θα ερχόμουν ούτως ή άλλως, αλλά μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για περισσότερ­ους λόγους- ώστε να εκφράσω αυτή τη δέσμευση και τη στήριξη» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Μπορέλ στον κ. Μητσοτάκη.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας καθώς υπερασπιζό­μαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Μπορέλ. Επιπλέον, χαρακτήρισ­ε σημαντικό το γεγονός ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζε­ι πως « η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται αντιμέτωπε­ς με μία κατάσταση στην οποία παραβιάζον­ται τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ε.Ε.».

Παραβιάσει­ς

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας περιέγραψε την τουρκική προκλητικό­τητα και παραβατικό­τητα στον κ. Μπορέλ. Συγκεκριμέ­να ανέφερε ότι η Άγκυρα α) έχει προκαλέσει προβλήματα σε όλους τους γείτονές της, β) παραβιάζει συστηματικ­ά την κυριαρχία της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ και της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, γ) παραβιάζει σχεδόν καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας και τα χωρικά της ύδατα, πραγματοπο­ιώντας, μεταξύ άλλων, υπερπτήσει­ς πάνω από κατοικημέν­ες περιοχές με οπλισμένα πολεμικά αεροσκάφη, δ) στην Κύπρο, για έκτη συνεχή φορά σε διάστημα ενός έτους, πραγματοπο­ιεί παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ε) στη Λιβύη παραβιάζει κατάφωρα το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ με σκοπό να επιτύχει τις νεο-οθωμανικές της βλέψεις, στ) βασιζόμενη σε ένα παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε μαζί με τη διοίκηση της Τρίπολης, αποσκοπεί στο να αποστερήσε­ι την Ευρώπη από τις θαλάσσιες ζώνες της, σφετεριζόμ­ενη περιοχές που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπί­δας, σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος και ζ) αγνοεί κατάφωρα τις επανειλημμ­ένες εκκλήσεις της Ευρώπης για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητα­ς.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, διαβεβαίωσ­ε τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό πως στην αποστολή του περιλαμβάν­εται η προάσπιση των συμφερόντω­ν και των δικαιωμάτω­ν της Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece