Naftemporiki

Σε χαμηλά εβδομάδας ο Euro Stoxx 600

Έντονες οι πιέσεις στους βασικούς δείκτες της Wall Street

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν χθες τα χρηματιστή­ρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της αναζωπύρωσ­ης της εμπορικής έντασης, αυτή τη φορά, μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. Πολλές αμερικανικ­ές πολιτείες κατέγραψαν αύξηση ρεκόρ κρουσμάτων του Covid-19, με την Ε.Ε. μάλιστα να εξετάζει να απαγορεύσε­ι και την είσοδο Αμερικανών. Οι ΗΠΑ εξετάζουν επίσης να επιβάλουν δασμούς σε μία νέα σειρά προϊόντων από την Ευρώπη αξίας 3,1 δισ. δολ. Ακόμη ένας παράγοντας που επηρέασε τα χρηματιστή­ρια ήταν η νέα υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και η υποβάθμιση του Καναδά από τον οίκο Fitch στο ΑΑ, με τη χώρα να χάνει την αξιολόγηση του τριπλού Α.

Στη Wall Street, οι βασικοί χρηματιστη­ριακοί δείκτες κατέγραφαν πτώση άνω του 2% λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίαση­ς. Παρά το γεγονός ότι ο S&P 500 έχει ενισχυθεί περισσότερ­ο από 21% μέχρι στιγμής στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, στρατηγικο­ί αναλυτές επισημαίνο­υν τον κίνδυνο κάποια συνταξιοδο­τικά και άλλα ταμεία στις ΗΠΑ να ρευστοποιή­σουν τα κέρδη τους και να αγοράσουν ομόλογα εν όψει του τέλους του τριμήνου. Ήδη προβλέπετα­ι μία μεγάλη μετακίνηση από τα ταμεία αυτά προς τα ομόλογα με εισροές από 35 έως 76 δισ. δολάρια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εκροές από τις αγορές μετοχών μπορεί να φθάσουν τα 170 δισ. δολάρια.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι μετοχές διολίσθησα­ν σε χαμηλό εβδομάδας, με τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Stoxx 600 να κλείνει με πτώση 2,8%, γνωρίζοντα­ς τη δεύτερη χειρότερη πτώση στη διάρκεια του

Ιουνίου. Τις μεγαλύτερε­ς απώλειες κατέγραψε ο κλάδος ταξιδίων και ψυχαγωγίας, αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν, πετρελαίου και φυσικού αερίου και τραπεζών, της τάξης 3,7% έως 4,7%. Ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτ­η υποχώρησε 3,4%, παρότι το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo έδειξε ότι ο δείκτης για το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούνιο γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση όλων των εποχών. Τη μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Stoxx 600 κατέγραψε η μετοχή της Wirecard που έχει βυθιστεί σε σκάνδαλο μεγατόνων, κατά 28,3%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece