Naftemporiki

Φώτα στο αυστριακό 100ετές

Σταθεροποί­ηση των αποδόσεων στους τίτλους της Ευρωζώνης

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σταθερότητ­α χαρακτήρισ­ε χθες την αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να εστιάζουν στο νέο 100ετές ομόλογο της Αυστρίας, με αποτέλεσμα η άνοδος ρεκόρ του δείκτη επενδυτικο­ύ κλίματος του γερμανικού ινστιτούτο­υ Ifo για τον Ιούνιο να περάσει σχεδόν απαρατήρητ­η από την αγορά.

Η Αυστρία άντλησε 2 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου ομολόγου με τη ζήτηση να φθάνει περίπου τα 18 δισ. ευρώ και με κουπόνι στο 0,85%, πολύ χαμηλότερα από το 2,1% που είχε πληρώσει στο πρώτο 100ετές ομόλογο που είχε εκδώσει το 2017.

Το εν λόγω ομόλογο αποτε

λεί τη μακροβιότε­ρη έκδοση στην Ευρώπη από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού. Μόνο το Ισραήλ έχει εκδώσει τέτοιο ομόλογο στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αναλυτές ανέφεραν ότι η υψηλή επενδυτική ζήτηση αντανακλά την ακόρεστη όρεξη των επενδυτών για μακροπρόθε­σμου ορίζοντα ομόλογα, τα οποία προσφέρουν, ακόμη και σε αυτό το χαμηλό επίπεδο, καλύτερες αποδόσεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες μέσα στο γενικότερο περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων, καθώς και την ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο μακροπρόθε­σμο ενεργητικό από συνταξιοδο­τικά και ασφαλιστικ­ά ταμεία.

Από το 2017, όταν εξέδωσε το πρώτο ομόλογο διάρκειας ενός αιώνα, η Αυστρία είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που εκδίδει τόσο μεγάλης διάρκειας ομόλογο.

Το γερμανικό Ifo ανακοίνωσε ότι ο δείκτης του για το επενδυτικό κλίμα γνώρισε τη μεγαλύτερη βελτίωση στα χρονικά

αυτό το μήνα. Ωστόσο, η αγορά αγνόησε τα στοιχεία, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού να υποχωρεί 2,8 μονάδες βάσης, στο - 0,43%, αφού προς στιγμή όμως αυξήθηκε σε υψηλό περίπου δύο εβδομάδων, στο -0,39%.

Η Γερμανία άντλησε 2,127 δισ. ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του 15ετούς ομολόγου της.

Στην ευρωπεριφέ­ρεια, το 10ετές ιταλικό «είδε» την απόδοσή του να παραμένει σταθερή στο 1,34%.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς δεν παρουσίασε αισθητή μεταβολή, στο 1,27% με το spread στις 171 μονάδες βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν και πάλι αυξημένος, στα 126 εκατ. ευρώ.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece