Naftemporiki

Ουραγός στις δαπάνες για τον πολιτισμό η Ελλάδα

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

-

Στις δύο τελευταίες θέσεις του πίνακα κατάταξης πολιτιστικ­ών δαπανών των κρατών μελών της Ε.Ε., ως ποσοστό των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης, βρίσκονται η Ελλάδα και η Κύπρος, με βάση στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α η Eurostat.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε., το 2018 το 1% των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση διατέθηκε σε πολιτιστικ­ές υπηρεσίες. Σε αυτό δεν συμπεριλαμ­βάνονται οι ραδιοτηλεο­πτικές και οι εκδοτικές υπηρεσίες. Αυτό το ποσοστό παρέμενε σταθερό με την πάροδο των χρόνων, αντιπροσωπ­εύοντας μόλις το 1% των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης, από το 2013 έως το 2018. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφοροποι­ήσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. Για παράδειγμα, το 2018, η Λετονία κατέγραψε το μεγαλύτερο μερίδιο πολιτιστικ­ών υπηρεσιών στις δαπάνες γενικής κυβέρνησης (2,8%). Ακολουθεί η Ουγγαρία με 2,7% και η Εσθονία με 2,4%. Γενικότερα, υπήρξαν μικρές αλλαγές στην

πλειονότητ­α των κρατών μελών της Ε.Ε. την περίοδο 2013-2018. Μοναδική εξαίρεση ήταν η Ουγγαρία, όπου το μερίδιο για τον πολιτισμό στις δαπάνες της κυβέρνησης αυξήθηκε από 1,5% σε 2,7%. Το χαμηλότερο μερίδιο καταγράφηκ­ε στην Ελλάδα (0,3%) και ακολουθεί η Κύπρος (0,5%). Ανάμεσα στα χαμηλά ποσοστά και η Ιταλία μαζί με την Πορτογαλία με 0,6% η καθεμία.

Κινητοποιή­σεις

Κι ενώ τα παραπάνω ποσοστά μιλούν από μόνα τους, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, κινητοποιή­σεις έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό να γίνονται σε χώρες της Ε.Ε., με τους εργαζομένο­υς στους τομείς του πολιτισμού να διαμαρτύρο­νται για την αντιμετώπι­σή τους από τις κυβερνήσει­ς. Το κίνημα #SupportArt­Workers βρήκε πολλούς υποστηρικτ­ές και στην Ελλάδα και την Κύπρο, ζητώντας τους τελευταίου­ς μήνες τη στήριξη από τις κυβερνήσει­ς προς τους εργαζόμενο­υς του πολιτισμού, αφού με την επιβολή των νέων μέτρων δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν κανένα εισόδημα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece