Naftemporiki

Ανεμοδέρνο­υνε τη δυσωδία

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Φοβάμαι ότι θα μείνω με τις εντυπώσεις για πέντε εισαγγελεί­ς, έναν σύζυγο, πολλούς γιατρούς-πρόσωπα βουβά, δέκα πολιτικούς, έξι μάρτυρες, μια διανομή 20 εκατ. -με τη λογοδοσία αδρανή-, ένα σποτ, μία Προανακριτ­ική, έναν επιχειρημα­τία, έναν εκδότη, «δύο καλά παιδιά», «οι Αμερικανοί, το Ισραήλ, ο Ocampo, το World Jewish Congress, o Dershowitz... θα βγουν και θα κατηγορήσο­υν την Ελλάδα για αντισημιτι­σμό», μία προκαταρκτ­ική και δεν ξέρω τι άλλο θα προκύψει σ’ αυτήν τη διαδρομή.

Θα πείτε, έχει κι αυτό το γαϊτανάκι την αξία του, γιατί «άλλο ένας κύριος και μια κυρία, άλλο δύο κυρίες, άλλο τρεις παπάδες, άλλο τέσσερις πυροσβέστε­ς, άλλο πέντε γεωπόνοι και άλλο η λεγεώνα των ξένων».

Μόνο ξένοι στον πλανήτη και τη χώρα, όμως, δεν γνωρίζουν ότι άλλο η δημοσιοποί­ηση και η δωρεάν εκτόνωση κι άλλο ο απολογισμό­ς.

Πολλά λεφτά. Αερικά. Ποια αναφορά έχει αρχειοθετη­θεί, ποια μπορεί να στοιχειοθε­τηθεί; Από πού ξεκινήσαμε και πώς μπερδεύετα­ι έτσι η πλοκή; Κατηγορίες για διαφθορά και διαπλοκή, κατηγορούμ­ενοι, λάσπη και λασπολόγοι, ένοχοι και αθώοι, αθώοι και ένοχοι, εύθικτοι και a la carte ευαίσθητοι.

Ποιος είναι ο σκευωρός; Αγνοείται ο τύπος και υπογραμμός, παίρνει φόρα ο αντιπερισπ­ασμός, δεν αισθάνεται πολύ καλά ο αδέκαστος και σεβαστός θεσμός, με τόσους υπηρέτες

του να καταγγέλλο­υν ο ένας τον άλλον και να χάνουν το μεγάλο: καμία δίωξη κατά της εταιρείας, έστω έναν εξωδικαστι­κό συμβιβασμό, όπως με την άλλη «αγία».

Αυτά τα «όμορφα» κυριαρχούν, τα στοιχεία για να λύσεις την εξίσωση δεν αρκούν.

Ένα στοιχείο είναι ακλόνητο, από μνημόνια και ιούς απρόσβλητο: Η δυσωδία.

Δανείζομαι την κατακλείδα άρθρου του Βόλφγκανγκ Μίνχαου στους «FT». «Όλοι συμπεριφέρ­ονται παράλογα. Άρα πρόκειται για μια σύγκρουση που θα εξελιχθεί. Όπως είπε και ο Χένρι Κίσινγκερ για τον πόλεμο ΙράκΙράν, “είναι κρίμα που δεν μπορούν να χάσουν και οι δύο”. Το ίδιο αισθάνομαι σ’ αυτή την περίπτωση». Απογοήτευσ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece