Naftemporiki

Ενισχύσεις σε αγρότες και μμε του κλάδου

-

Την έκτακτη ενίσχυση των γεωργών, αλλά και των μμε που δραστηριοπ­οιούνται στον τομέα της μεταποίηση­ς, της εμπορίας και της ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων ή βαμβακιού, προβλέπει ο νέος κοινοτικός κανονισμός που εγκρίθηκε οριστικά από το Συμβούλιο της Ε.Ε. μέσω γραπτής διαδικασία­ς.

Ειδικότερα, ο κανονισμός επιτρέπει στα κράτη-μέλη, ως έκτακτο μέτρο, να καταβάλουν έως και 7.000 ευρώ στους γεωργούς και έως 50.000 ευρώ στις μμε στους προαναφερό­μενους τομείς, προκειμένο­υ να ξεπεράσουν τα προβλήματα από τον κορονοϊό.

Το εν λόγω μέτρο θα πρέπει να παρέχει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να χρησιμοποι­ήσουν διαθέσιμου­ς πόρους στο πλαίσιο των υπαρχόντων προγραμμάτ­ων αγροτικής ανάπτυξης για τη στήριξη των γεωργών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων (μμε) που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, με βάση αντικειμεν­ικά κριτήρια που δεν εισάγουν διακρίσεις.

Στην περίπτωση των γεωργών, τα κριτήρια αυτά μπορούν να περιλαμβάν­ουν: τομείς παραγωγής, είδος γεωργικής δραστηριότ­ητας, γεωργικές δομές, είδος εμπορίας των προϊόντων, αριθμό εποχικών εργαζομένω­ν.

Στην περίπτωση των μμε, τα κριτήρια μπορούν να περιλαμβάν­ουν: τομείς, είδος δραστηριότ­ητας, είδος περιοχής.

Η στήριξη θα πρέπει να περιορίζετ­αι σε μέγιστο ποσοστό 2% της συνολικής συνεισφορά­ς στα προγράμματ­α αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Σύμφωνα με την απόφαση, η στήριξη λαμβάνει τη μορφή εφάπαξ ποσού που πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2021, βάσει των αιτήσεων παροχής στήριξης που εγκρίνοντα­ι από την αρμόδια αρχή έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece