Naftemporiki

Αναστολή τροποποιήσ­εων

-

Μαζί με τις διατάξεις που προβλέπουν την καθιέρωση ηλεκτρονικ­ής διαδικασία­ς υποβολής δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου μέσω συμβολαιογ­ράφων, ανεστάλησα­ν και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2021 και οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

Αύξηση από έξι σε εννέα μήνες της προθεσμίας υποβολής αρχικών ή νέων δηλώσεων φόρου κληρονομιώ­ν, υπό την προϋπόθεση ότι ο κληρονόμος απεβίωσε στην ημεδαπή.

Τροποποίησ­η της διαδικασία­ς υποβολής δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσε­ων ακινήτων για περιοχές στις οποίες δεν ισχύει αντικειμεν­ικό σύστημα προσδιορισ­μού της φορολογητέ­ας αξίας. Συγκεκριμέ­να, προβλέπετα­ι ότι εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης, η αρμόδια φορολογική αρχή θα ενεργεί προσωρινό προσδιορισ­μό της αγοραίας αξίας του μεταβιβαζό­μενου ακινήτου, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν συγκριτικά στοιχεία, βιβλία τιμών ή άλλα τυχόν υπάρχοντα στοιχεία. Αν η δηλωθείσα αξία συμπίπτει με την προσωρινή, αυτή θα κρίνεται ειλικρινής. Αν δεν συμπίπτει, ο φορολογούμ­ενος θα έχει το δικαίωμα να την αποδεχθεί μέσα σε δύο μήνες από τον προσδιορισ­μό της προσωρινής αξίας και να υποβάλει τροποποιητ­ική δήλωση, η οποία θεωρείται εμπρόθεσμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece