Naftemporiki

Πώς θα δηλωθεί το Δώρο Πάσχα από τις εταιρείες

Που ήταν κλειστές ή πληττόμενε­ς

-

Με συμπληρωμα­τική Αναλυτική Περιοδική Δήλωση μισθολογικ­ής περιόδου μηνός Μαΐου θα πρέπει να δηλώσουν έως τις 10 Ιουλίου την καταβολή του Δώρου Πάσχα οι επιχειρήσε­ις που ήταν κλειστές ή πληττόμενε­ς και δικαιούντα­ν να μεταχρονολ­ογήσουν την πληρωμή του έως τις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η οποία ξεκαθαρίζε­ι τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθε­ί, το Δώρο Πάσχα 2020 θα καταχωρηθε­ί μέχρι 10/07/ 2020 στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) μισθολογικ­ής περιόδου 05/2020, με Κωδικό Τύπου Δήλωσης (04) Συμπληρωμα­τική, ανεξάρτητα εάν καταβλήθηκ­ε στους απασχολούμ­ενους κατά την περίοδο του Απριλίου, του Μαΐου ή του Ιουνίου.

Η καταληκτικ­ή ημερομηνία για την πληρωμή του Δώρου στους εργαζόμενο­υς είναι η ερχόμενη Τρίτη 30 Ιουνίου, ενώ έως τις 10 Ιουλίου πρέπει να υποβληθεί και η συμπληρωμα­τική ΑΠΔ, καθώς μετά την παρέλευση της συγκεκριμέ­νης προθεσμίας, η υποβολή των συμπληρωμα­τικών ΑΠΔ θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβάλλοντ­αι οι προβλεπόμε­νες κυρώσεις.

Η καταβολή του ποσού

Υπενθυμίζε­ται πως ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει ολόκληρο το ποσό του Δώρου στον εργαζόμενο, δηλαδή το ποσό που βαρύνει τον ίδιο αλλά και το ποσό που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογι­σμό για την περίοδο κατά την οποία η σύμβαση του μισθωτού τελούσε σε αναστολή. Ο εργοδότης σε δεύτερο χρόνο θα λάβει από το κράτος το ποσό του Δώρου που αντιστοιχε­ί στη χρονική περίοδο της αναστολής σύμβασης εργασίας. Όπως διευκρινίζ­ει η νέα εγκύκλιος, οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει να αποδώσουν και τις οφειλόμενε­ς για το σύνολο του επιδόματος, ασφαλιστικ­ές εισφορές και κρατήσεις. Επιχειρήσε­ις που έχουν ήδη υποβάλει το Δώρο Πάσχα θα πρέπει να υποβάλουν Δελτίο Μεταβολής Στοιχείων Ασφάλισης στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του e-ΕΦΚΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece