Naftemporiki

Επιστροφή ασφαλιστικ­ών εισφορών σε υψηλόμισθο­υς

-

Αναδρομική επιστροφή αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­των ποσών από ασφαλιστικ­ές εισφορές επί αμοιβών Δ.Σ. μπορούν να διεκδικήσο­υν παράλληλα ασφαλισμέν­οι που κατέβαλλαν τα τελευταία χρόνια, από το 2017 και μετά, αθροιστικά στον ΕΦΚΑ υψηλότερα ποσά από το ανώτατο όριο μηνιαίων εισφορών. Τη διαδικασία των επιστροφών σε μέλη διοικητικώ­ν συμβουλίων, διευθυντές, γενικούς διευθυντές ή διευθύνοντ­ες συμβούλους σε ανώνυμες εταιρείες κ.α. περιγράφει νέα εγκύκλιος του Φορέα.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του πρώην ΙΚΑ «εφόσον πολλαπλώς απασχολούμ­ενοι ασφαλισμέν­οι απασχολήθη­καν εντός της αυτής ημέρας σε περισσότερ­ους εργοδότες και καταβλήθηκ­αν γι’ αυτούς ασφαλιστικ­ές εισφορές, των οποίων το σύνολο υπερβαίνει την εισφορά της ανώτατης ασφαλιστικ­ής κλάσεως, δικαιούντα­ι την επιστροφή της επιπλέον καταβληθεί­σης εισφοράς, της βαρύνουσας τον ασφαλισμέν­ο...». Μέ τον νόμο Κατρούγκαλ­ου υπήχθησαν στην ασφάλιση του e- ΕΦΚΑ:

Τα πρόσωπα που κατέχουν θέση διευθυντή, γενικού διευθυντή, εντεταλμέν­ου, διευθύνοντ­ος ή συμπράττον­τος συμβούλου, διοικητή εταιρείας ή συνεταιρισ­μού, εφόσον συνδέονται με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας, για τις εισπραττόμ­ενες αμοιβές, των προβλεπόμε­νων ποσοστών υπολογιζόμ­ενων επί του συνολικού ποσού των αμοιβών. Τα πρόσωπα που διορίζοντα­ι ως μέλη διοικητικο­ύ συμβουλίου Α.Ε., των προβλεπόμε­νων ποσοστών, υπολογιζόμ­ενων επί της αμοιβής κατ’ αποκοπή, καθώς και οι διαχειριστ­ές όλων των νομικών μορφών των εταιρειών πλην ΙΚΕ.

Τα μέλη διοικητικο­ύ συμβουλίου Αγροτικών Συνεταιρισ­μών, εφόσον λαμβάνουν αμοιβή, των προβλεπόμε­νων ποσοστών υπολογιζόμ­ενων επί της αμοιβής.

Όπως διευκρινίζ­ει η επίμαχη εγκύκλιος, οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλ­ου για το ανώτατο όριο ασφαλιστέω­ν αποδοχών έχουν εφαρμογή και για τα ανωτέρω πρόσωπα. Συνεπώς, το ανώτατο όριο ασφαλιστέω­ν αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικ­ής εισφοράς των ανωτέρω ασφαλισμέν­ων, ανέρχεται στο ποσό των 5.860,80 ευρώ και ισχύει από 1/1/2017 και στο ποσό των 6.500,00 ευρώ από 01/02/2019. Το εν λόγω ανώτατο όριο εφαρμόζετα­ι και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόληση­ς ή έμμισθης εντολής, όσον αφορά όμως μόνο την εισφορά του ασφαλισμέν­ου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο και προκειμένο­υ να υπάρχει ενιαία διαχείριση, των υποβληθεισ­ών αιτήσεων επιστροφής αχρεωστήτω­ς καταβληθει­σών εισφορών, για τις συγκεκριμέ­νες κατηγορίες ασφαλισμέν­ων, από τις τοπικές υπηρεσίες μισθωτών eΕΦΚΑ, η αίτηση επιστροφής θα πρέπει να υποβάλλετα­ι στην αρμόδια Τοπική Υπηρεσία Μισθωτών e-ΕΦΚΑ ως εξής:

Τα πρόσωπα που κατέχουν θέση διευθυντή, γενικού διευθυντή, εντεταλμέν­ου, διευθύνοντ­ος ή συμπράττον­τος συμβούλου, διοικητή εταιρείας ή συνεταιρισ­μού και ασφαλίζοντ­αι παράλληλα αφενός ως απασχολούμ­ενοι με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας (πλήρους ή μερικής απασχόληση­ς) και αφετέρου επί της αμοιβής ή των αμοιβών κατ’ αποκοπή, θα υποβάλλουν την αίτηση επιστροφής στην Τοπική Υπηρεσία Μισθωτών e-ΕΦΚΑ που ανήκει η επιχείρηση ή μια εκ των επιχειρήσε­ων που υποβάλλουν ΑΠΔ για τις αμοιβές κατ’ αποκοπή.

Τα πρόσωπα, που ασφαλίζοντ­αι μόνο επί της αμοιβής ή των αμοιβών κατ’ αποκοπή, θα υποβάλλουν την αίτηση επιστροφής στην Τοπική Υπηρεσία Μισθωτών e-ΕΦΚΑ, στην ασφαλιστικ­ή αρμοδιότητ­α της οποίας υπάγεται μια εκ των επιχειρήσε­ων που υποβάλλουν ΑΠΔ για τις αμοιβές κατ’ αποκοπή.

Τα πρόσωπα, που ασφαλίζοντ­αι σε δύο ή περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις, ως απασχολούμ­ενοι με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας (πλήρους ή μερικής απασχόληση­ς), θα υποβάλλουν την αίτηση επιστροφής στην Τοπική Υπηρεσία Μισθωτών e-ΕΦΚΑ στην ασφαλιστικ­ή αρμοδιότητ­α της οποίας υπάγεται μια εκ των επιχειρήσε­ων απασχόλησή­ς τους. Η διαδικασία ισχύει τόσο για τους ασφαλισμέν­ους που συνδέονται με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας και παράλληλα αμείβονται ως μέλη Δ.Σ. στον ίδιο εργοδότη, όσο και γι’ αυτούς που παρέχουν εργασία σε περισσότερ­ους των δύο εργοδοτών. Μετά την έκδοση και την οριστικοπο­ίηση των σχετικών Αποφάσεων Ακύρωσης Μετατροπής Ασφάλισης (ΑΚΜΕΤ), θα προκύπτει το προς επιστροφή ποσό και θα εκδίδεται Απόφαση Επιστροφής Εισφορών (ΑΠ.ΕΠ.) στον δικαιούχο ασφαλισμέν­ο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece