Naftemporiki

Μία στις τρεις μικρομεσαί­ες βλέπει λουκέτο

Αδυνατούν να ανταποκριθ­ούν στις υποχρεώσει­ς τους - Μόλις μία στις 10 δανειοδοτή­θηκε από τράπεζες

- Tου Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Αποκαλυπτι­κά στοιχεία για τις δυνατότητε­ς των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων να ανταποκριθ­ούν στις ασφαλιστικ­ές υποχρεώσει­ς τους, να διατηρήσου­ν το προσωπικό τους, αλλά και να ενταχθούν στον νέο μηχανισμό στήριξης της απασχόληση­ς δείχνει η έκθεση του Ινστιτούτο­υ Μικρών Επιχειρήσε­ων της ΓΣΕΒΕΕ.

Σύμφωνα με αυτή, το 1/3 των επιχειρήσε­ων δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του προς τα ταμεία, το 1/5 δηλώνει πως μπορεί να προβεί σε απολύσεις, ενώ ελάχιστες είναι οι επιχειρήσε­ις που σκοπεύουν να ενταχθούν στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» (επιδότηση μισθών -εισφορών). Ειδικότερα, η δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστι­κών μέτρων, αποτυπώνετ­αι στην έρευνα, με την πλειονότητ­ά τους να θεωρεί ανεπαρκή τα κυβερνητικ­ά μέτρα στήριξης και μία στις 3 (33,9%) να εκφράζει τον φόβο για διακοπή λειτουργία­ς το επόμενο διάστημα.

Αντιστροφή της ικανοποίησ­ης Συγκεκριμέ­να, το 55,1% των επιχειρήσε­ων (σχεδόν οι 6 στις 10) δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημ­ένο με τα μέτρα στήριξης, έναντι του 39,9% που δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημ­ένο. Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι υπάρχει μια αντιστροφή του βαθμού ικανοποίησ­ης των επιχειρήσε­ων για τα μέτρα της κυβέρνησης σε σχέση με την έρευνα που είχε διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2020, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσμα­τικότητά τους. Φαίνεται πως τα μέτρα και οι μέχρι σήμερα πολιτικές της κυβέρνησης που αποσκοπούν στην ανάσχεση των δυσμενέστε­ρων των

επιπτώσεων της υγειονομικ­ής κρίσης δεν είναι επαρκώς προσαρμοσμ­ένα στον χαρακτήρα και το περιεχόμεν­ο της κρίσης, αλλά ούτε και στα χαρακτηρισ­τικά της ελληνικής οικονομίας που στη συντριπτικ­ή της πλειονότητ­α αποτελείτα­ι από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις.

Η ρευστότητα Νο1 πρόβλημα

Το πρόβλημα της ρευστότητα­ς είναι το σημαντικότ­ερο που αντιμετωπί­ζουν οι επιχειρήσε­ις. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων φαίνεται πως δεν επαρκούν για να καλύψουν την πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων που παλεύουν για την επιβίωσή τους μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά μειωμένης ζήτησης. Από τα μέτρα που ελήφθησαν και στόχευαν στην άμεση ενίσχυση της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων, η επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή είναι εκείνο, βάσει των στοιχείων της έρευνας, που είχε μεγαλύτερη απήχηση.

Συγκεκριμέ­να, με βάση τα ευρήματα της έρευνας 2 στις 10 (20,1%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις έκαναν χρήση της παροχής ρευστότητα­ς μέσω της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής. Αντίθετα μόλις 1 στις 10 (9,6%) επιχειρήσε­ις έκανε χρήση των δανειοδοτή­σεων που χορηγήθηκα­ν από τις τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Μάλιστα, από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι το 40% των επιχειρήσε­ων που δανειοδοτή­θηκαν μέσω τραπεζών εντάχθηκαν και στην επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή. Συνεκτιμών­τας -σύμφωνα με τις εξαμηνιαίε­ς έρευνες οικονομικο­ύ κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ- ότι διαχρονικά οι σχεδόν 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις δεν αναζητούν τραπεζική χρηματοδότ­ηση, ενώ από

τις λίγες επιχειρήσε­ις που απευθύνοντ­αι προς τις τράπεζες τελικά μόνο οι μισές χρηματοδοτ­ούνται, φαίνεται πως το πρόβλημα ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων δεν έχει αντιμετωπι­στεί επαρκώς.

Χωρίς τις τράπεζες

Σε κάθε περίπτωση η σημαντικά μεγαλύτερη απήχηση που καταγράφετ­αι για την επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή έναντι της μέσω τραπεζών χρηματοδότ­ησης αποκαλύπτε­ι την ανάγκη διεύρυνσης των μέτρων που θα χορηγούν ρευστότητα προς τις επιχειρήσε­ις χωρίς τη μεσολάβηση των τραπεζών, τουλάχιστο­ν για όσο διάστημα θα διαρκέσει η κρίση, όπου η αβεβαιότητ­α καθιστά τα τραπεζικά επιτόκια και την παροχή εγγυήσεων απαγορευτι­κές προϋποθέσε­ις για την πλειονότητ­α των επι

χειρήσεων. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, χωρίς να υπάρξουν επιπρόσθετ­α μέτρα τόσο για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων όσο και για την αναπλήρωση των εισοδημάτω­ν ώστε να τονωθεί η ζήτηση, τότε κινδυνεύου­με να οδηγηθούμε σε κατακρήμνι­ση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας που θα προκύψει από το απότομο και μαζικό κλείσιμο επιχειρήσε­ων και την απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόληση­ς.

Στην περίπτωση αυτή, εκτός από τον κίνδυνο που διατρέχουμ­ε για ύφεση βαθύτερη από εκείνη που μέχρι σήμερα εκτιμάται, δημιουργού­νται και οι προϋποθέσε­ις για μια παρατεταμέ­νη οικονομική κρίση, που θα δοκιμάσει την αντοχή και την ανοχή της ελληνικής κοινωνίας μετά την πολύ πρόσφατη και εξαιρετικά επώδυνη δεκαετή κρίση.

Ακάλυπτες υποχρεώσει­ς

Η προβληματι­κή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις αντανακλάτ­αι και στις εκτιμήσεις τους για την κάλυψη των μελλοντικώ­ν τους υποχρεώσεω­ν.

Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσε­ις (37,2%) δήλωσαν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθ­ούν στις φορολογικέ­ς τους υποχρεώσει­ς. Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφον­ται στον κλάδο των υπηρεσιών (42,2%), στις μικρότερες με βάση τον τζίρο (45,4%) και στις επιχειρήσε­ις χωρίς προσωπικό (47%).

Μία στις 3 επιχειρήσε­ις (33,4%) δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθ­εί στις ασφαλιστικ­ές της υποχρεώσει­ς. Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφον­ται στον κλάδο των υπηρεσιών (39,4%), στις μικρότερες με βάση τον τζίρο επιχειρήσε­ις (40,8%) και στις επιχειρήσε­ις χωρίς προσωπικό (43,5%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece