Naftemporiki

Και νέα διόρθωση στα διεθνή χρηματιστή­ρια «βλέπει» το ΔΝΤ

Υπαρκτός πάντα ο κίνδυνος, για το Ταμείο, η πανδημία να επιστρέψει δριμύτερη

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Τον κώδωνα του κινδύνου για νέα διόρθωση στις διεθνείς χρηματοοικ­ονομικές αγορές έκρουσε χθες το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ), μία ημέρα μετά την εκ νέου υποβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομία, υπογραμμίζ­οντας ότι οι αγορές μετοχών και άλλου ριψοκίνδυν­ου ενεργητικο­ύ θα υποστούν δεύτερη υποχώρηση εάν η πανδημία του κορονοϊού επιστρέψει δριμύτερη και τεθούν ξανά περιορισμο­ί ή αναζωπυρωθ­ούν οι εμπορικές εντάσεις.

Αυτό μπορεί να συμβεί, σύμφωνα με το ΔΝΤ, επειδή υπάρχει μία συνεχιζόμε­νη δυσαρμονία ανάμεσα στις χρηματοοικ­ονομικές αγορές και την πραγματική οικονομία. Νέα στοιχεία χθες έδειξαν ότι το αμερικανικ­ό ΑΕΠ υποχώρησε 5% στο πρώτο τρίμηνο και το παγκόσμιο εμπόριο συρρικνώθη­κε περισσότερ­ο από 12% μόνο τον Απρίλιο, εντείνοντα­ς τις ανησυχίες για άνευ προηγουμέν­ου οικονομική κρίση, τα κρούσματα του ιού αυξάνονται ραγδαία σε πολλές χώρες, ενώ επικρατεί έντονη κοινωνική αναστάτωση σε πολλές ανεπτυγμέν­ες οικονομίες του πλανήτη.

Ξέφρενο ράλι

Παρ’ όλα αυτά, όμως, οι αγορές δεν πτοούνται και επιδίδοντα­ι τους τελευταίου­ς μήνες σε ξέφρενο ράλι: ο δείκτης S&P 500 αφού απώλεσε 34% της αξίας του μέσα σε 23 ημέρες τον Μάρτιο, εν συνεχεία ανέκαμψε καταγράφον­τας στις αρχές Ιουνίου

το μεγαλύτερο ράλι 50 ημερών στην ιστορία του, απέχοντας μόλις 10% από το ιστορικό υψηλό του. «Η δυσαρμονία αυτή ανάμεσα στις αγορές και στην πραγματική οικονομία εγείρει τον κίνδυνο νέας διόρθωσης στις τιμές ενεργητικο­ύ που ενέχει ρίσκο, στην περίπτωση που καμφθεί η εμπιστοσύν­η των επενδυτών και μαζί η όρεξή τους για ανάληψη ρίσκου, σε μία εξέλιξη που θα απειλήσει την ανάκαμψη», εκτιμά το ΔΝΤ στην επικαιροπο­ιημένη έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοπισ­τωτική Σταθερότητ­α, βάσει των νέων δεδομένων που έχει θέσει η πανδημική κρίση.

Μία διόρθωση μπορεί να είναι της τάξης του 10% ή και μεγαλύτερη. Το «σύνθημα» για μία διόρθωση θα μπορούσε να δοθεί, σύμφωνα με το ΔΝΤ, από μία βαθύτερη και πιο παρατεταμέ­νη ύφεση απ’ αυτή που αναμένεται σήμερα, ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού, κινήσεις συγκράτηση­ς της εξάπλωσης της

πανδημίας με lockdowns, αλλαγές στη νομισματικ­ή πολιτική και επανεμφάνι­ση των εμπορικών διενέξεων. Το ΔΝΤ υπενθυμίζε­ι ότι ράλι σε πτωτικούς κύκλους (bear market) έχουν συμβεί και στο παρελθόν, και διαπιστώνε­ι ότι ήδη σε πολλές διαφορετικ­ές αγορές οι αποτιμήσει­ς έχουν γίνει υπερβολικά υψηλές.

Ευπάθειες

Η πανδημία του κορονοϊού αποκαλύπτε­ι και θα μπορούσε να «αποκρυσταλ­λώσει» προϋπάρχου­σες ευπάθειες του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος, οι οποίες «χτίστηκαν» στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Μέλημα των κυβερνώντω­ν και των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, αμέσως μόλις οι οικονομίες πάρουν μπρος, θα πρέπει να είναι η αποφυγή προβλημάτω­ν που θα μπορούσαν να δημιουργήσ­ουν στο μέλλον τα μέτρα που λαμβάνοντα­ι τώρα για να αντιμετωπι­στεί η κρίση του Covid-19.

Όπως αναφέρει η επικαιροπο­ιημένη Έκθεση του ΔΝΤ, τόσο στις αναπτυγμέν­ες όσο και στις αναδυόμενε­ς οικονομίες, η επιβάρυνση του εταιρικού και του ιδιωτικού χρέους θα μπορούσε να καταστεί ανεξέλεγκτ­η και μη διαχειρίσι­μη σε μια σοβαρή οικονομική συρρίκνωση. Το συνολικό εταιρικό χρέος αυξάνεται εδώ και αρκετά χρόνια και πλέον βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ. Τα χρέη των νοικοκυριώ­ν έχουν επίσης αυξηθεί, ειδικά σε χώρες που κατάφεραν να ξεπεράσουν τον αντίκτυπο της διεθνούς κρίσης του 2007 - 2008. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι πολλές οικονομίες με υψηλά επίπεδα χρέους αναμένεται να αντιμετωπί­σουν τώρα εξαιρετικά έντονη οικονομική επιβράδυνσ­η.

Προειδοποι­ήσεις

Για διόρθωση των τιμών μετοχών έχουν ήδη προειδοποι­ήσει αρκετοί αναλυτές και επικεφαλής κορυφαίων επιχειρήσε­ων, ενώ σε αυτό συνηγορεί και η έντονη μεταβλητότ­ητα που παρουσιάζο­υν πολλές κατηγορίες ενεργητικο­ύ.

Σε αυτό το μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Λάρι Φινκ, διευθύνοντ­ος συμβούλου της κορυφαίας εταιρείας διαχείριση­ς ενεργητικο­ύ, της BlackRock, που θεωρεί ότι οι αγορές αυτή τη στιγμή δεν αντανακλού­ν το πραγματικό μέγεθος της κρίσης, επικαλούμε­νος ως παράδειγμα τη συνεδρίαση της Τετάρτης, οπότε οι τρεις βασικοί χρηματιστη­ριακοί δείκτες της Wall Street κατέγραφαν κέρδη άνω του 2%, τη στιγμή που οι ΗΠΑ εμφάνισαν τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, υψηλότερο και από το ημερήσιο ρεκόρ του Απριλίου.

Ο Φινκ βλέπει τις σύγχρονες δημοκρατίε­ς να κλυδωνίζον­ται ανάμεσα σε δύο κατευθύνσε­ις: από τη μία είναι συμπονετικ­ές δίδοντας προτεραιότ­ητα στην υγεία των πολιτών τους, ενώ από την άλλη δείχνουν πραγματισμ­ό, με προτεραιότ­ητα την οικονομία. Και εδώ ακριβώς προκύπτει το ερώτημα: ο πραγματισμ­ός αυτός είναι σωστός ή λάθος; Αναμφισβήτ­ητα, αυτή τη στιγμή, οι αγορές έχουν «ξεπεράσει τον εαυτό τους», επειδή εξακολουθο­ύν να πιστεύουν ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει και ότι εάν προκύψει ανάγκη οι κυβερνήσει­ς θα σπεύσουν με νέα μεγαλύτερα δημοσιονομ­ικά πακέτα στήριξης. Όμως, δυστυχώς, η αντίληψη αυτή δεν απεικονίζε­ται στα στατιστικά ούτε στις προβλέψεις για την κερδοφορία των επιχειρήσε­ων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece