Naftemporiki

Τα 4 βήματα για τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ

-

Διευκρινίσ­εις για τη διαδικασία και τα βήματα που απαιτούντα­ι από την αίτηση έως την έγκριση των δανείων κεφαλαίου κίνησης του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου εγγυοδοσία­ς παρέχει η Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα (ΕΑΤ). Σύμφωνα με κύκλους της ΕΑΤ, σε σχέση με τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης ΤΕΠΙΧ ΙΙ με επιδότηση επιτοκίου και τα δάνεια με εγγύηση από το Εγγυοδοτικ­ό Ταμείο Covid-19, κατόπιν μιας σειράς ανακριβών και παραπλανητ­ικών δημοσιευμά­των από μερίδα του Τύπου, επισημαίνε­ται ότι η διαδικασία χρηματοδότ­ησης περιλαμβάν­ει τα εξής βήματα: Βήμα 1ο: Αίτηση στο ΠΣΚΕ

Η υποβολή αιτημάτων από τους ενδιαφερόμ­ενους πολίτες στο Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, δεν συνεπάγετα­ι αυτόματη έγκρισή τους.

Τα στοιχεία ταυτότητας κάθε υποψήφιου δανειολήπτ­η δεν κοινοποιού­νται από το Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του ΥΠΑΝ, στην ΕΑΤ.

Βήμα 2ο: Αίτηση δανείου προς την τράπεζα επιλογής τους

Αφού οι ενδιαφερόμ­ενοι πολίτες πάρουν αριθμό πρωτοκόλλο­υ από το ΠΣΚΕ, απευθύνοντ­αι στην τράπεζα με την οποία συνεργάζον­ται, για να διαπιστώσε­ι την πιστοληπτι­κή τους δυνατότητα.

Βήμα 3ο: Έγκριση Δαπάνης

Η συνεργαζόμ­ενη Τράπεζα, εφόσον εγκρίνει, προωθεί το συγκεκριμέ­νο αίτημα για χρηματοδότ­ηση, στην ΕΑΤ.

Προφανώς η διαδικασία γίνεται με συνοπτικές διαδικασίε­ς και ηλεκτρονικ­ό τρόπο ώστε να διαπιστώνε­ται ανά πάσα στιγμή η απόλυτη σειρά προτεραιότ­ητας.

Βήμα 4ο: Έλεγχος προϋποθέσε­ων

Ως συγχρηματο­δότης -με πόρους που εξασφαλίζε­ι από τα διαρθρωτικ­ά ταμεία και το ΠΔΕ η Ελληνική Κυβέρνηση- η ΕΑΤ εξετάζει την επιλεξιμότ­ητα του δανειολήπτ­η, με βάση τα συγκεκριμέ­να κριτήρια και τις προϋποθέσε­ις της προκήρυξης.

Επιστρέφει τα εγκεκριμέν­α δάνεια στις τράπεζες οι οποίες τελικά συμβασιοπο­ιούν και εκταμιεύου­ν τα αναλογούντ­α ποσά στους πελάτες τους. Όπως επισημαίνο­υν οι κύκλοι της ΕΑΤ «σε όλη αυτή τη διαδικασία τηρείται απόλυτη σειρά προτεραιότ­ητας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece