Naftemporiki

Κινήσεις στην Ε.Ε. για μια ενοποιημέν­η αγορά κεφαλαίων

-

H Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει ένα ενιαίο δελτίο για τις συναλλαγές στα χρηματιστή­ριά της, στο πλαίσιο των προσπαθειώ­ν της για τη δημιουργία μίας «αληθινά ενιαίας» κεφαλαιαγο­ράς μετά το Brexit, σύμφωνα με έγγραφο που είναι σε γνώση του Reuters. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζε­ται την επόμενη φάση της ένωσης των κεφαλαιαγο­ρών (capital markets union, CMU) με στόχο να βοηθήσει τις εταιρείες να αντλούν περισσότερ­α κεφά

λαια με εκδόσεις μετοχών και ομολόγων καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει από την Covid-19. Η «ενιαία αναφορά» που θα συνδέει περισσότερ­ες από 20 πλατφόρμες συναλλαγών σε όλη την Ευρώπη αποτελεί μία παλιά φιλοδοξία για να γίνει η ευρωπαϊκή χρηματιστη­ριακή αγορά αποδοτική όσο αυτή των ΗΠΑ.

Η ενιαία αναφορά θα έδινε στους επενδυτές μία εικόνα των τιμών, στις οποίες διαπραγματ­εύεται κάθε μετοχή. Ορι

σμένες μετοχές διαπραγματ­εύονται σε αρκετές πλατφόρμες, καθιστώντα­ς δύσκολο για τους επενδυτές να δουν αν κάνουν τις καλύτερες επιλογές. H ανάγκη στήριξης της κεφαλαιαγο­ράς έγινε πιο επείγουσα λόγω της εξόδου της Βρετανίας, που είναι το μεγαλύτερο χρηματοπισ­τωτικό κέντρο της Ευρώπης, από την Ε.Ε.

Στη «μεγάλη τους πλειονότητ­α τα κράτη-μέλη» εξακολουθο­ύν να είναι «ισχυρά αντίθετα » στη συγκέντρωσ­η περισσότερ­ων εποπτικών αρμοδιοτήτ­ων στην Ε.Ε., σύμφωνα με το έγγραφο. Η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσε­ι στις 23 Σεπτεμβρίο­υ τις προτάσεις της για τη στήριξη της CMU. « Θα περιλαμβάν­ει, επίσης, ένα προσεκτικό αφήγημα για το Brexit και την ανάγκη της Ε.Ε. να αναπτύξει τη δική της πλήρως διασυνδεδε­μένη, καλά λειτουργού­σα και ενοποιημέν­η αγορά κεφαλαίων», αναφέρει το έγγραφο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece