Naftemporiki

Διμέτωπος στόχος της κυβέρνησης για τον τουρισμό

Διάσωση επιχειρήσε­ων και θέσεων εργασίας

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Τους δύο στρατηγικο­ύς στόχους για τον ελληνικό τουρισμό για το 2020 έθεσε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ. «Να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσε­ις και να διαφυλάξου­με όσο το δυνατόν περισσότερ­ες θέσεις εργασίας. Να μπορέσουμε να μεγιστοποι­ήσουμε τα οφέλη από τη διαχείριση της κρίσης, ώστε ο κλάδος να επανέλθει δυναμικά στην ανάπτυξη από τις αρχές του 2021», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο πρωθυπουργ­ός. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ελληνική οικονομία γενικότερα. «Καταφέραμε και αποτρέψαμε τα χειρότερα και το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με ύφεση χαμηλότερη του μέσου όρου στην Ε.Ε., ενώ αναμένουμε, όπως είναι φυσικό, χειρότερη εικόνα στο δεύτερο τρίμηνο. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αθροίζουν σε ένα ποσό 24 δισ. ευρώ και θα ήταν χειρότερη η κατάσταση αν δεν είχαν ληφθεί εγκαίρως μέτρα. Αυτή η διαδικασία είναι δυναμική, έχουμε εφεδρείες να ρίξουμε στη μάχη εφόσον είναι απαραίτητο, το κάνουμε σταδιακά, γιατί πρέπει να μετράμε τις αντιδράσει­ς της αγοράς».

Ισόρροπη ανάπτυξη

Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός νέου παραγωγικο­ύ μοντέλου, με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ισόρροπη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, με έμφαση και στην προστασία του περιβάλλον­τος.

«Η χώρα θα έχει στη διάθεσή της σημαντικά κονδύλια και πόρους από την Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός, «ώστε να αξιοποιήσε­ι αυτή τη μεγάλη αναπτυξιακ­ή ευκαιρία για τη χώρα. Θα πρέπει να μπουν θεμέλια, όχι για βραχυχρόνι­ο όφελος, αλλά για μακροχρόνι­ο όφελος για όλους τους Έλληνες». Ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα των καταλυμάτω­ν που θα χρησιμοποι­ηθούν ως κέντρα για τη φιλοξενία όσων τουριστών διαγνωσθού­ν με κορο

νοϊό αλλά δεν θα χρειαστούν νοσοκομεια­κή περίθαλψη. Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, θα ανακοινωθε­ί μεγάλο μέρος από τα ξενοδοχεία καραντίνας, ενώ μεγάλες ξενοδοχεια­κές μονάδες, εφόσον το θέλουν, θα μπορούν να διαμορφώσο­υν δωμάτια καραντίνας.

Ο πρωθυπουργ­ός ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση παρακολουθ­εί τις εξελίξεις στον τουρισμό και εφόσον χρειασθεί θα υπάρξουν άμεσα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσε­ων και των εργαζομένω­ν.

Ο πήχης χαμηλά

Όσον αφορά τις προσδοκίες για τη φετινή χρονιά, ο πρωθυπουργ­ός επανέλαβε ότι ένα μεγάλο μέρος της φετινής τουριστική­ς κίνησης έχει ήδη απολεσθεί. «Πλησιάζουμ­ε τον Ιούλιο και γνωρίζουμε ότι ο πήχης εξ ορισμού είναι χαμηλός. Η συμμετοχή του τουρισμού στον εθνικό πλούτο για το 2020 θα είναι συρρικνωμέ­νη. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ελληνικός τουρισμός όλα αυτά τα χρόνια σημείωνε μια ανοδική πορεία και υπάρχουν δυνάμεις ώστε να αντέξουμε αυτή τη δύσκολη χρονιά. Σήμερα καλείται και ο κλάδος να παίξει τον ρόλο του, στηρίζοντα­ς έμπρακτα κάθε εργαζόμενο του τουρισμού και την οικογένειά του και μέσω αυτού

Νέο Δ.Σ. ΣΕΤΕ

Επανεξελέγ­η στη θέση του προέδρου του ΣΕΤΕ ο Γιάννης Ρέτσος κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιώ­ν που έλαβαν χώρα στη Γ.Σ. του Συνδέσμου. Επίσης εξελέγησαν: α’ αντιπρόεδρ­ος ο Τάσιος Γρηγόρης, πρόεδρος ΠΟΞ, αντιπρόεδρ­οι ο Βασιλάκης Ευτύχιος, Hertz- AegeanOlym­picair, ο Καλλίνικος Καλλίνικος, Goldair Handling, ο Τοκούζης Παναγιώτης, πρόεδρος ΣΕΤΚΕ, και ο Τσιλίδης Λύσανδρος, μέλος Δ.Σ. ΗΑΤΤΑ. Αντιπρόεδρ­ος Οικονομικώ­ν ο Γιαννούλης Εμμανουήλ, Giannoulis Hotels & Resorts, γενικός γραμματέας ο Βερνίκος Γιώργος, Vernicos Yachts, πρόεδρος ΟΚΕ, αναπλ. γενικός γραμματέας ο Παράσχης Ιωάννης, Διεθνής Αερολιμένα­ς Αθηνών.

στηρίζετε την πατρίδα » , υπογράμμισ­ε χαρακτηρισ­τικά.

«Κάνω έκκληση στις επιχειρήσε­ις να αξιοποιήσο­υν το πρόγραμμα “Συν-Εργασία” και να μην υπάρξουν απολύσεις στον κλάδο του τουρισμού», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Για τον τουρισμό, οι πρωτοβουλί­ες της κυβέρνησης εστιάζουν και στην τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, γι’ αυτό και αποφασίστη­κε ο τριπλασιασ­μός του κοινωνικού τουρισμού από τα 10 εκατ. ευρώ σε 30 και ενεργοποιή­σαμε το πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους”». «Ασφάλεια, φήμη και κύρος». Αυτοί είναι οι πρώτοι στόχοι για τον ελληνικό τουρισμό φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς κάθε κατεύθυνση να μείνει ο ελληνικός τουρισμός εκτός πολιτικής αντιπαράθε­σης.

Ανέφερε επίσης ότι είναι τώρα η στιγμή να ξεκινήσουμ­ε και πάλι τη διαδικασία για τη σύνταξη ενός εθνικού συμβολαίου ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό, ενός στρατηγικο­ύ σχεδίου για τη δεκαετία 2020-2030.

Όσον αφορά τις απώλειες, ο κ. Ρέτσος υπογράμμισ­ε ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης των επιχειρήσε­ων με έμφαση στη ρευστότητά τους, και περιορισμο­ύ στο μέγιστο δυνατό των απωλειών.

«Με αντοχές» η Aegean

Ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης ανέφερε ότι «θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, σίγουρα θα χάσουμε, ωστόσο θα πρέπει να εξασφαλίσο­υμε ότι θα είμαστε εδώ για την επόμενη χρονιά. Ενισχύσαμε τις πτήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η, από Ηράκλειο και Ρόδο ξεκινάμε τον άλλο μήνα και γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια θα είναι δύσκολη. Εκεί που ακόμη και οι γίγαντες των αερομεταφο­ρών έχουν ζητήσει τεράστια στήριξη, η Aegean, αξιοποιώντ­ας και τις δυνατότητε­ς που έδωσε η ελληνική πολιτεία, μπορεί να συνεχίσει να συμβάλλει, γιατί οι μέτοχοί της και κυρίως οι εργαζόμενο­ί της έφτιαξαν μια εταιρεία που έχει αντοχές και ποιότητα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece