Naftemporiki

Μέτρα για αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Οι αναπτυξιακ­ές μεταρρυθμί­σεις θα συνεχιστού­ν, διαμήνυσε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του κατά το ανοιχτό μέρος της γ.σ. του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, που πραγματοπο­ιήθηκε χθες διαδικτυακ­ά λόγω της πανδημίας του Covid-19, θέτοντας ως σαφή στόχο της κυβέρνησης την αύξηση της συνεισφορά­ς των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σε 48% στο τέλος της τετραετίας, με έμμεσα και άμεσα μέτρα ενίσχυσης της εξωστρέφει­ας των ελληνικών επιχειρήσε­ων, όπως και την αύξηση του μεριδίου της βιομηχανικ­ής παραγωγής από 9,5% σε 12% και τον διπλασιασμ­ό των ξένων επενδύσεων μέχρι το 2023.

Σύντομα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργ­ός, θα υπάρξει γενναία μείωση στην προκαταβολ­ή του φόρου των επιχειρήσε­ων, ενώ η Βουλή αυτές τις ημέρες συζητάει νόμο για την παροχή μικροπιστώ­σεων χωρίς εγγυήσεις προς επιχειρημα­τίες και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις που ζητούν γρήγορα μικρά κεφάλαια και ακολουθεί άλλο νομοσχέδιο, το οποίο θα ρυθμίζει το ιδιωτικό χρέος, θα εξυγιαίνει προβληματι­κά εταιρικά σχήματα και θα προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία. Επίσης αναπτύσσον­ται και άμεσες πρωτοβουλί­ες για τη στήριξη των εξαγωγών, όπως το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Εξωστρέφει­α με 85 δράσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη ότι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εξωστρέφει­ας το Enterpirse Greece έχει εκσυγχρονι­στεί και στη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ θα εγκαινιάσε­ι πλατφόρμα ενημέρωσης, αλλά και εκπαίδευση­ς εξαγωγέων.

Ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι τα κονδύλια που θα δοθούν από την Ε.Ε. για την αντιμετώπι­ση των συνεπειών της πανδημίας με την ιστορική πρωτοβουλί­α του ταμείου ανάκαμψης δεν είναι δανεισμός και ότι η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, δρ. Γιώργος Κωνσταντόπ­ουλος, οι ελληνικές εξαγωγές παραμένουν ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και σε συνέχεια του φράγματος των 33,4 δισ. που έσπασαν το 2019, στο πρώτο τετράμηνο του 2020 σημειώνουν νέα άνοδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece