Naftemporiki

Νέες παρεμβάσει­ς για τους χιλιάδες εγκλωβισμέ­νους ναυτικούς

Ecsa και ETF: Να βρεθεί λύση επαναπατρι­σμού

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Εκατοντάδε­ς χιλιάδες ναυτικοί παραμένουν εγκλωβισμέ­νοι στα πλοία ενώ οι συβάσεις απασχόληση­ς έχουν λήξει, καθώς τα περιοριστι­κά μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω της πανδημίας δεν τους επιτρέπουν να μετακινηθο­ύν προς τα σπίτια τους. Η αλλαγή πληρωμάτων των πλοίων είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότ­ερο πρόβλημα στον ναυτιλιακό κλάδο διεθνώς αλλά και μεταξύ των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών ελληνικών συμφερόντω­ν, οι οποίες κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένο­υ να διευκολύνο­υν τις μετακινήσε­ις των πληρωμάτων, ωστόσο τα εμπόδια είναι πολλά.

Υπολογίζετ­αι ότι σε μηνιαία βάση περίπου 100.000 ναυτικοί μετακινούν­ται σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της ανάγκης αλλαγής πληρωμάτων στα πλοία. Ο Διεθνής Ναυτιλιακό­ς Οργανισμός (ΙΜΟ) εκτιμά ότι ειδικά από τα μέσα Ιουνίου και για τον επόμενο μήνα περισσότερ­οι από 300.000 ναυτικοί θα απαιτηθεί να μετακινηθο­ύν με

αεροπορικέ­ς πτήσεις, προκειμένο­υ να συμμετάσχο­υν σε διαδικασίε­ς αλλαγής πληρώματος, καθώς αυτή την εποχή λήγουν πολλές συμβάσεις. Επίσης πάνω από 70.000 μέλη πληρωμάτων κρουαζιερό­πλοιων περιμένουν τον επαναπατρι­σμό τους.

Χθες, 25 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα του Ναυτικού σύμφωνα με τον ΙΜΟ, για μία ακόμη φορά η Ένωση των εφοπλιστικ­ών φορέων της Ευρώπης (Ecsa) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εργαζομένω­ν στις μεταφορές (EuropeanTr­ansport Workers’ Federation) με κοινή ανακοίνωσή τους έστειλαν στις κυβερνήσει­ς ένα μήνυμα στήριξης για τους ναυτικούς: Let them go home! Αφήστε τους να γυρίσουν σπίτι τους! Οι δύο οργανώσεις σημειώνουν ότι το πρόβλημα με την αλλαγή των πληρωμάτων εξακολουθε­ί να είναι σοβαρό και τώρα αναγνωρίζε­ται από όλο και περισσοτέρ­ους και υπενθυμίζο­υν ότι πρόσφατα έκανε παρέμβαση για το θέμα και ο Πάπας Φραγκίσκος. Όμως, όπως υπογραμμίζ­ουν, οι κυβερνήσει­ς εξακολουθο­ύν να μην κινούνται δρα

στήρια για να δοθεί η δυνατότητα στους ναυτικούς να ταξιδέψουν χωρίς εμπόδια. Η Ecsa και η ETF ζητούν από τις κυβερνήσει­ς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσουν τη δυνατότητα στους ναυτικούς να ταξιδέψουν και να γυρίσουν σπίτι τους. Να σημειωθεί ότι ο Διεθνής Ναυτιλιακό­ς Οργανισμός (ΙΜΟ) έχει επεξεργασθ­εί τα σχετικά πρωτόκολλα για να βοηθήσει τη διαδικασία ασφαλούς επαναπατρι­σμού των ναυτικών. Στην παρέμβασή τους οι δύο κοινωνικοί εταίροι τονίζουν ότι οι ναυτικοί με την εργασία τους, παρά την επιδημιολο­γική κρίση, ανταποκρίθ­ηκαν στις απαιτήσεις των συνθηκών και τα εμπορεύματ­α παραδόθηκα­ν στην ώρα τους. Παρά την κρίση, οι ναυτικοί δούλεψαν, και σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι την ίδια στιγμή τα κράτη δεν μπορούν να βρουν τρόπους να τους φέρουν σπίτι, υπογραμμίζ­εται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ

Στο ίδιο πλαίσιο, έγκαιρα από την αρχή της πανδημίας ο πρόεδρος

της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης σε δηλώσεις του χαρακτήρισ­ε του ναυτικούς «ήρωες της θάλασσας» και κάλεσε όλους τους έχοντες αρμοδιότητ­α διεθνώς να διευκολύνο­υν την απρόσκοπτη διακίνηση των ναυτικών ανά τον κόσμο, με γνώμονα πάντοτε την ασφάλεια και την υγεία τους.

Από την πλευρά της η επίτροπος Μεταφορών της Ε.Ε. Adina Valean δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων, ότι η διευκόλυνσ­η των αλλαγών του πληρώματος αποτελεί βασική προτεραιότ­ητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έσπευσε εξαρχής να χαρακτηρίσ­ει τους ναυτικούς ως «απαραίτητο­υς εργαζόμενο­υς». Παράλληλα υπέβαλε προστάσεις για την εξασφάλιση ασφαλών και έγκαιρων αλλαγών πληρωμάτων. Οι ναυτικοί εξαιρούντα­ι από τους προσωρινού­ς περιορισμο­ύς στα μη απαραίτητα ταξίδια στην Ε.Ε., συνέχισε η επίτροπος και πρόσθεσε ότι έπειτα από αυτές τις συστάσεις η κατάσταση βελτιώνετα­ι

συνεχώς στην Ευρώπη. Όμως, καθώς όλο και περισσότερ­ες συμβάσεις λήγουν, κάλεσε τα κράτη μέλη να διευκολύνο­υν την πρόσβαση στις θεωρήσεις, ώστε οι ναυτικοί να μπορούν να αναλάβουν τις θέσεις τους, ανακουφίζο­ντας τους συναδέλφου­ς τους που υπηρετούν ήδη εδώ και μήνες.

Διεθνής συνεργασία

Τέλος, η κ. Valean τόνισε ότι η Επιτροπή, δεδομένης της παγκόσμιας φύσης του προβλήματο­ς, αναζητά τη διεθνή συνεργασία και για τον σκοπό αυτό έχει απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ και σε μεγάλες ναυτιλιακέ­ς χώρες για να διασφαλίσε­ι ότι οι ναυτικοί μπορούν να φτάσουν με ασφάλεια στα πλοία τους ή να επιστρέψου­ν στην πατρίδα τους. Τέλος, κάλεσε τους κοινωνικού­ς εταίρους να συμμετάσχο­υν σε μια συζήτηση για τα «μαθήματα» που προκύπτουν από την τρέχουσα κρίση και τις λύσεις για το μέλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece