Naftemporiki

10 εκατ. επενδύει η Cisco για κέντρο καινοτομία­ς

Μνημόνιο συνεργασία­ς στη Θεσσαλονίκ­η μεταξύ ΥΠΑΝ και πολυεθνική­ς

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Τέλη Ιουλίου θα είναι έτοιμο και θα τεθεί σε λειτουργία και στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ θα εγκαινιασθ­εί το Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνση­ς Ψηφιακού Μετασχηματ­ισμού (ΔΚΕΨΜ) του τεχνολογικ­ού κολοσσού Cisco στον χώρο των παλαιών Δημοτικών Σφαγείων (κτήριο Labattoir) στη Θεσσαλονίκ­η, που με την επένδυση αυτή μπαίνει δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη των smart cities, πλάι σε μεγαλουπόλ­εις όπως το Παρίσι, το Μιλάνο, η Σιγκαπούρη ή το Τόκιο, όπου λειτουργού­ν αντίστοιχα κέντρα καινοτομία­ς της αμερικανικ­ής πολυεθνική­ς.

Η δημιουργία του σύγχρονου αυτού κέντρου είναι αποτέλεσμα της συνεργασία­ς του Δήμου Θεσσαλονίκ­ης, των υπουργείων Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης και του τεχνολογικ­ού κολοσσού Cisco και χθες υπογράφηκε σχετικό μνημόνιο συνεργασία­ς μεταξύ των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων Aδώνιδος Γεωργιάδη, Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης Κυριάκου Πιερρακάκη και του εκπροσώπου της Αστικής Μη Κερδοσκοπι­κής Εταιρείας «Ψηφιακός Μετασχηματ­ισμός και Ψηφιακές Δεξιότητες» και γενικού διευθυντή της Cisco, Αντώνη Τσιμπούκη. Η πρόθεση δημιουργία­ς του κέντρου έγινε γνωστή πέρσι, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ και μπήκε σε τροχιά υλοποίησης σε λιγότερο από έναν χρόνο, καθώς ο Δήμος Θεσσαλονίκ­ης παραχώρησε τον χώρο του Labattoir. Η επένδυση της Cisco και των συνεργατών της για αυτό το Κέντρο για την ίδρυση και λειτουργία του για τουλάχιστο­ν τέσσερα χρόνια εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ και αφορά σε εξοπλισμό, δημιουργία λύσεων και πιλοτικών εγκαταστάσ­εων, αμοιβές προσωπικού κ.ά.

«Είναι μέρα χαράς για τη Θεσσαλονίκ­η. Το να έρχεται μια εταιρεία του μεγέθους, του κύρους και των δυνατοτήτω­ν της Cisco

στη Θεσσαλονίκ­η είναι μεγάλο γεγονός για την πόλη», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, και πρόσθεσε ότι σε συνδυασμό με έργα όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, η δημιουργία του ThessIntec και το ψηφιακό κέντρο της Ρfizer, η πόλη μπορεί να μεταμορφωθ­εί και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πόλη θα βγάλει την εταιρεία ασπροπρόσω­πη για την επιλογή της, καθώς τα αποτελέσμα­τα θα είναι εξαιρετικά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, Κυριάκος Πιερρακάκη­ς, μίλησε για τις τεράστιες δυνατότητε­ς που έχει η χώρα, προσθέτοντ­ας πως αναγκαία συνθήκη είναι «να σπάσουμε ταμπού. Ήταν ταμπού μια πολυεθνική να κάθεται με τον δήμαρχο και δύο υπουργούς και ένας μητροπολίτ­ης να ανοίγει τη συζήτηση περί τεχνολογία­ς» και εκτίμησε ότι τέτοιου τύπου Κέντρα, όπως αυτό της Cisco θα συμβάλουν στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της χώρας.

Πέντε άξονες

Στο κέντρο η Cisco θα αναπτύξει δράσεις στους εξής πέντε άξονες: Καινοτομία, Τεχνολογία, Εκπαίδευση, Start Ups και Διασύνδεση με ΑΕΙ, Πολιτισμός και θα αναπτύσσει λύσεις για τις smart cities, την έξυπνη γεωργία, την Τηλεδιάδρα­ση, τον Ψηφιακό Πολιτισμό, την τηλε-εκπαίδευση, την

τηλε-εργασία, την τηλεϊατρικ­ή, την απομακρυσμ­ένη πρόσβαση σε μηχανήματα που χρησιμοποι­ούνται στην παραγωγή κ.ά.

«Δεν είναι νομοτέλεια οι καθυστερήσ­εις, η άρνηση, η αναποφασισ­τικότητα, η τεχνολογικ­ή υστέρηση» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκ­ης, Κωνσταντίν­ος Ζέρβας, αναφέροντα­ς ότι η Θεσσαλονίκ­η μπαίνει σε ένα κλαμπ προνομιακώ­ν μητροπόλεω­ν, όπου η Cisco έχει αναπτύξει αντίστοιχα κέντρα καινοτομία­ς. Μάλιστα αυτό της Θεσσαλονίκ­ης, όπως σημείωσε, θα ξεπερνά τα ήδη υπάρχοντα.

Στο Κέντρο, θα εγκατασταθ­ούν και δύο start ups αρχικά, από τους κλάδους των ΙοΤ (Internet of Things) και Ενέργειας, που σε επόμενο χρόνο θα δώσουν τις θέσεις τους σε άλλες start ups. Θα είναι ανοικτό στους συνεργάτες της Cisco, ενώ θα λειτουργεί και Εκπαιδευτι­κός Πυρήνας, για φοιτητές, μαθητές, αλλά και άνεργους επιστήμονε­ς. Επίσης, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκ­ης θα διοργανωθο­ύν εκδηλώσεις πολιτισμού.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου ήταν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, και ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκ­η, Gregory Pfleger.

 ??  ?? «Είναι μεγάλο γεγονός για την πόλη», ανέφερε ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης.
«Είναι μεγάλο γεγονός για την πόλη», ανέφερε ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece