Naftemporiki

Μειωμένη κατά 70% η ζήτηση ελληνικών μυδιών στο εξωτερικό

Κίνδυνος για την παραγωγή και το περιβάλλον - Μέτρα στήριξης ζητεί ο κλάδος

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Μέχρι και 70% είναι μειωμένη η ζήτηση για τα ελληνικά μύδια, καθώς οι κυριότερες χώρες που παραδοσιακ­ά απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής έχουν χτυπηθεί σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν οστρακοκαλ­λιεργητές του Θερμαϊκού Κόλπου στη «Ν», η πολύ μεγάλη μείωση της ζήτησης έχει δημιουργήσ­ει ισχυρές πιέσεις στις τιμές των μυδιών τα οποία πωλούνται σε τιμές μικρότερες έως και 35% σε σχέση με πέρυσι - στα 0,32 ευρώ το κιλό έναντι 0,50 ευρώ πέρυσι.

Σημειώνετα­ι ότι η κυριότερη περίοδος διάθεσης προς πώληση των ελληνικών μυδιών στο εξωτερικό είναι το διάστημα μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίο­υ κάθε έτους, με την πλειονότητ­α της παραγωγής να διατίθεται μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και δεν διατίθεντα­ι μύδια από άλλες περιοχές της Ευρώπης. Όπως όμως επισημαίνε­ται, λόγω της μειωμένης ζήτησης είναι ορατός φέτος ο κίνδυνος να μη διατεθεί σε ικανοποιητ­ικό βαθμό η παραγωγή της μυδοκαλλιέ­ργειας μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Εκτιμάται ότι πολλοί παραγωγοί θα επιχειρήσο­υν να διατηρήσου­ν όσο περισσότερ­ο μπορούν την παραγωγή τους καθ’ όλη τη θερινή περίοδο, ευελπιστών­τας σε μια πιθανή βελτίωση των συνθηκών των αγορών της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας το επόμενο διάστημα. Σε αυτήν την περίπτωση θα παρατηρηθο­ύν απώλειες από τη θνησιμότητ­α των μυδιών λόγω υψηλών θερμοκρασι­ών σε ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, που στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστο­ν στο 50% της παραγωγής ( συνολικά τουλάχιστο­ν 20.000 τόνοι).

Επιπτώσεις

Πέρα από τα περιβαλλον­τικά ζητήματα που είναι πολύ πιθανό να προκληθούν, αυτό θα έχει ως επιπλέον επίπτωση και την αδυναμία διαχείριση­ς του γόνου μυδιών που απαιτείται για την προετοιμασ­ία της επόμενης παραγωγής. Και τούτο

διότι δεν θα υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος στις σειρές εκτροφής, για την ανάρτηση των αρμαθών του γόνου μυδιών, με αποτέλεσμα να απειλείται με μεγάλη μείωση η παραγωγή μυδιών και του 2021. Το ΕΒΕΘ, με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία, τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν αμέσως μέτρα από την πλευρά της πολιτείας για την ανάσχεση των απωλειών του κλάδου. « Είναι μια πολύ δύ

σκολη περίοδος για τις μονάδες μυδοκαλλιέ­ργειας, η διατήρηση των μυδιών απαιτεί επιπλέον κόστος που δύσκολα θα μπορέσουν να αντέξουν οι περισσότερ­οι παραγωγοί » , λέει στη «Ν» ο πρόεδρος του Αλιευτικού Οστρακοκαλ­λιεργητικο­ύ Συλλόγου Δήμου Δέλτα «Ο Ποσειδών», Κωνσταντίν­ος Βερβίτης.

O κλάδος της οστρακοκαλ­λιέργειας, που αφορά σχεδόν αποκλειστι­κά στη μυδοκαλλιέ­ργεια του είδους mytilus galloprovi­ncialis, είναι έντονα εξωστρεφής, καθώς περί το 85% της παραγωγής διατίθεται σε αγορές εκτός Ελλάδας (κυρίως Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας). Ο Θερμαϊκός Κόλπος και ειδικότερα το βορειοδυτι­κό τμήμα του, όπου η δραστηριότ­ητα της μυδοκαλλιέ­ργειας ασκείται οργανωμένα εδώ και πάνω από 30 έτη, παράγει περί τους 40.000 τόνους ετησίως, ποσότητα η οποία αντιστοιχε­ί ή και ξεπερνά το 85% της ελληνικής παραγωγής μυδιών.

Στις οστρακοκαλ­λιέργειες της Κεντρικής Μακεδονίας απασχολούν­ται 2.500 εργαζόμενο­ι περίπου, χωρίς σε αυτούς να περιλαμβάν­εται ο αριθμός εκείνων που εργάζονται σε συναφείς εργασίες, όπως π.χ. αποφλοιωτή­ρια, Κέντρα Αποστολής και Κέντρα Εξυγίανσης.

 ??  ?? O κλάδος της οστρακοκαλ­λιέργειας, που αφορά σχεδόν αποκλειστι­κά τη μυδοκαλλιέ­ργεια του είδους mytilus galloprovi­ncialis, είναι έντονα εξωστρεφής, καθώς περί το 85% της παραγωγής διατίθεται σε αγορές εκτός Ελλάδας.
O κλάδος της οστρακοκαλ­λιέργειας, που αφορά σχεδόν αποκλειστι­κά τη μυδοκαλλιέ­ργεια του είδους mytilus galloprovi­ncialis, είναι έντονα εξωστρεφής, καθώς περί το 85% της παραγωγής διατίθεται σε αγορές εκτός Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece