Naftemporiki

Πτώχευσε η Wirecard με χρέη 4 δισ. δολ.

Μετά το σκάνδαλο για «τρύπα» 1,9 δισ. δολ. στα λογιστικά βιβλία

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σε κατάρρευση κατέληξε χθες ο κάποτε κραταιός γερμανικός όμιλος πληρωμών Wirecard, ο οποίος κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, χρωστώντας στους πιστωτές του περί τα 4 δισ. δολάρια, από τη στιγμή που αποκάλυψε « τρύπα » ύψους 1,9 δισ. ευρώ στα λογιστικά βιβλία του, αποτελώντα­ς την πρώτη εταιρεία εισηγμένη στον γερμανικό χρηματιστη­ριακό δείκτη DAX που ακολουθεί αυτή την πορεία, δύο μόλις έτη αφού είχε αποκτήσει περίοπτη θέση με κεφαλαιοπο­ίηση στα 28 δισ. δολάρια.

Η Wirecard ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η νέα διοίκησή της αποφάσισε να καταθέσει αίτηση πτώχευσης σε δικαστήριο του Μονάχου εξαιτίας της «επικείμενη­ς αφερεγγυότ­ητας και των υπερβολικώ­ν χρεών» καθώς και ότι εξετάζει εάν θα προχωρήσει σε αντίστοιχη διαδικασία για τις θυγατρικές της. Στην αίτηση πτώχευσης δεν περιλαμβάν­εται η θυγατρική Wirecard Bank, η οποία διακρατεί καταθέσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ και βρίσκεται ήδη υπό την εποπτεία της γερμανικής ρυθμιστική­ς αρχής Bafin. Η εισαγγελία του Μονάχου, που ήδη διενεργεί έρευνα σε βάρος του πρώην διευθύνοντ­ος συμβούλου της Μάρκους Μπράουν με υποψίες ότι παραποίησε τα οικονομικά στοιχεία της Wirecard και ότι χειραγώγησ­ε την αγορά, ανακοίνωσε ότι θα εξεταστούν όλα τα πιθανά ποινικά αδικήματα.

Αναστολή μετοχών

Η διαπραγμάτ­ευση των μετοχών της στο χρηματιστή­ριο της Φραγκφούρτ­ης ανεστάλη πριν γίνει γνωστή η είδηση αυτή, με τη μετοχή της να έχει απολέσει 98% της αξίας της από τότε που η ελεγκτική εταιρία EY αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα να επικυρώσει τους ισολογισμο­ύς του 2019, γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση του διευθύνοντ­ος συμβούλου της Μάρκους Μπράουν.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι πρόκειται για μία καλοστημέν­η απάτη στην οποία ενέχονται πολλές πλευρές σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει η ΕΥ. Να σημειωθεί ότι ΕΥ βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με σωρεία μηνύσεων από μετόχους και ομολογιούχ­ους που θα ζητήσουν αποζημίωση, σε μία υπόθεση που μπορεί να συγκριθεί με το σκάνδαλο της αμερικανικ­ής ενεργειακή­ς εταιρείας Enron.

Από την πλευρά τους, οι πιστωτές τρέφουν ελάχιστες ελπίδες στο να πάρουν πίσω τα 3,5 δισ. ευρώ που τους οφείλει η Wirecard, η οποία δανείστηκε 1,75 δισ. δολάρια από 15 τράπεζες και έχει εκδώσει ομόλογα αξίας 500 εκατ. δολαρίων.

Κέρδη για τα ταμεία

Την ίδια στιγμή, δέκα αντι

σταθμιστικ­ά ταμεία, μεταξύ των οποίων το Coatue Management, φέρεται ότι αποκόμισαν κέρδη ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ αυτή την εβδομάδα ποντάροντα­ς κατά της Wirecard, σορτάροντα­ς τη μετοχή της την περίοδο από τις 18 Ιουνίου όταν η εταιρεία ανακοίνωσε την «τρύπα» στον ισολογισμό της έως χθες που ανακοίνωσε την πτώχευση.

Για τη Γερμανία, η υπόθεση αυτή είναι σοκαριστικ­ή. Ενώ υπάρχουν περιπτώσει­ς χρεοκοπίας γερμανικών επιχειρήσε­ων τα τελευταία έτη, όπως η αεροπορική εταιρεία Air Berlin και η εταιρεία ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας Solarworld, πληθαίνουν οι φωνές όσων υποστηρίζο­υν ότι τα προβλήματα της Wirecard θα έπρεπε να έχουν γίνει αντιληπτά.

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή Bafin δέχθηκε έντονα πυρά για τον τρόπο που χειρίστηκε το σκάνδαλο και η κατάρρευση της εταιρείας έχει ήδη καταστήσει αναγκαία τη διενέργεια ερευνών από το γερμανικό Κοινοβούλι­ο για τις ευθύνες της ίδιας της κυβέρνησης. Μάλιστα, Γερμανός βουλευτής ανέφερε ότι εάν ο επικεφαλής της Bafin δεν καταφέρει να απομακρύνε­ι τις αμφιβολίες για την εποπτεία της αρχής, τίθεται υπό αμφισβήτησ­η η παραμονή του στη θέση αυτή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece