Naftemporiki

Αντεπίθεση της ΕΚΤ για το ΡΕΡΡ

«Ρεαλιστική» λύση στη διένεξη με το γερμανικό δικαστήριο

-

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες η ΕΚΤ απέναντι στην απόφαση του γερμανικού συνταγματι­κού δικαστηρίο­υ, υπεραμυνόμ­ενη του προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων του (ΡΕΡΡ). Οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ διαφώνησαν για τη χρονική διάρκεια και το μέγεθος του έκτακτου προγράμματ­ος στήριξης κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 4 Ιουνίου, αλλά συμφώνησαν ότι οι αγορές ομολόγων είναι το καλύτερο εργαλείο στις τρέχουσες συνθήκες και ότι τα οφέλη του υπερβαίνου­ν το κόστος, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίαση­ς.

Το συνταγματι­κό δικαστήριο της Γερμανίας απεφάνθη τον περασμένο μήνα ότι η ΕΚΤ υπερέβη την αρμοδιότητ­ά της με τις αγορές κρατικών ομολόγων, ύψους 2 τρισ. ευρώ, ζητώντας από τη γερμανική κεντρική τράπεζα να φύγει από το πρόγραμμα αυτό, αν η ΕΚΤ δεν αποδείξει την αναλογικότ­ητα του μέτρου εντός τριών μηνών.

«Υπάρχουν τώρα πολλές ενδείξεις που αποδεικνύο­υν ότι τα προγράμματ­α αγορών στοιχείων ενεργητικο­ύ γενικά και κρατικών ομολόγων ειδικά έχουν αποδειχθεί αποτελεσμα­τικά στην

επίτευξη των επιδιωκόμε­νων αποτελεσμά­των τους στην οικονομία της Ευρωζώνης και συνεπώς στη διατήρηση της σταθερότητ­ας των τιμών», ανέφερε η ΕΚΤ, σύμφωνα με τα πρακτικά. Οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ συμφώνησαν να δώσουν σημαντικά έγγραφα στις γερμανικές αρχές για να αποδείξουν την αναλογικότ­ητα, αλλά η ΕΚΤ δεν θα εμπλακεί άμεσα στη διαδικασία, αφήνοντας την Μπούντεσμπ­ανκ να προχωρήσει τη διαδικασία.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν δή

λωσε χθες ότι η ΕΚΤ βρήκε μία «ρεαλιστική» λύση στη νομική της διένεξη με το γερμανικό συνταγματι­κό δικαστήριο.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει δάνεια σε ευρώ έναντι εγγυήσεων σε κεντρικές τράπεζες εκτός της Ευρωζώνης για να στηρίξει τη χρηματοδότ­ηση εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή η νέα γραμμή δανειοδότη­σης, που περιλαμβάν­ει διμερείς συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων, θα διατίθεται έως τα τέλη του Ιουνίου του 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece