Naftemporiki

Η Novartis αλλάζει τις ισορροπίες

Με συμβιβασμό και χωρίς ευθύνες πολιτικών προσώπων έκλεισε η υπόθεση στις ΗΠΑ

-

Με την υπόθεση Novartis να κλείνει στις ΗΠΑ με εξωδικαστι­κό συμβιβασμό και χωρίς αναφορά για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, εντός συνόρων συνεχίζετα­ι η πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, την επίτευξη του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ ανακοίνωσα­ν χθες η Novartis, η αμερικανικ­ή Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς (SEC) και το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ. Στην ανακοίνωση της εταιρείας, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «η συμφωνία δεν περιλαμβάν­ει ισχυρισμού­ς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis».

Η υπόθεση Novartis έκλεισε στις ΗΠΑ με έναν διακανονισ­μό ύψους 346 εκατ. δολαρίων, στον οποίο κατέληξε ο φαρμακευτι­κός κολοσσός με την αμερικανικ­ή Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς (SEC) και το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς. Η εταιρεία αντιμετώπι­ζε την κατηγορία της δωροδοκίας γιατρών, νοσοκομείω­ν και κλινικών στην Ελλάδα και το Βιετνάμ για τη συνταγογρά­φηση των φαρμάκων και του ιατρικού εξοπλισμού της.

Οι αρχές ανακοίνωσα­ν ότι η Novartis Hellas συνωμότησε από το 2012 έως το 2015 για τη δωροδοκία υπαλλήλων κρατικά ελεγχόμενω­ν νοσοκομείω­ν και κλινικών στην Ελλάδα για την αγορά φαρμάκων, όπως το Lucentis. Παράλληλα είχε παρατυπίες στα βιβλία της, προκειμένο­υ να κρύψει αυτές τις δωροδοκίες. Ο διακανονισ­μός, ωστόσο, όπως επισημαίνε­ται, δεν πε

ριλαμβάνει καμία αναφορά σε δωροδοκία ή άλλη εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών, αφού από την έρευνα δεν προέκυψαν σχετικά στοιχεία.

Για απόφαση - κόλαφο των αμερικανικ­ών αρχών που ισοπεδώνει τη θεωρεία περί σκευωρίας έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έντονη αντιπαράθε­ση

Στην ελληνική πολιτική σκηνή μαίνεται η αντιπαράθε­ση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το ηχητικό απόσπασμα της συνομιλίας του επιχειρημα­τία Σ. Μιωνή με τον Ν. Παππά. Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση βάζει στο «κάδρο» των ευθυνών τον Αλέξη Τσίπρα και μιλά για αποκαλύψει­ς που παραπέμπου­ν σε παραδικαστ­ικό κύκλωμα και παρακράτος. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μεθοδολογί­α που παραπέμπει στο «βρόμικο ‘89», με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει παράλληλα μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος (και να «φωτογραφίζ­ει» τον κ. Παππά).

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότ­ησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικ­ή Συμμαχία έγινε υπό τη «σκιά» της πολιτικής συζήτησης για τη συνομιλία Ν. Παππά και Σ. Μιωνή. Την ίδια στιγμή, τίτλοι τέλους έπεσαν στην Προανακριτ­ική επιτροπή, καθώς ο πρώην αναπληρωτή­ς υπουργός Δικαιοσύνη­ς, Δημήτρης Παπαγγελόπ­ουλος, αποχώρησε και πλέον αναμένοντα­ι τα πορίσματα των κομμάτων έως τις 15 Ιουλίου.

Χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε πως «τρεις μέρες μετά τις αποκαλύψει­ς που παραπέμπου­ν σε παραδικαστ­ικό κύκλωμα και παρακράτος επί των ημερών της διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες: δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου λειτουργού­σε σαν “μαγαζί” με παραμάγαζα, εμφανίζουν τον κ. Παππά αποφασισμέ­νο να παρέμβει στην εισαγγελέα κ. Τουλουπάκη, επιβεβαιών­ουν στοχοποίησ­η της κυρίας Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι - Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας εξακολουθε­ί να προσποιείτ­αι πως δεν άκουσε και δεν είδε τίποτα » . Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, «ο κ. Τσίπρας οφείλει να καταλάβει ότι τώρα δεν έχει παρά μόνο δύο επιλογές: Είτε να διαγράψει τον κ. Παππά, είτε να αναλάβει την ευθύνη του παρακράτου­ς. Περιμένουμ­ε, όπως όλοι οι πολίτες, επιτέλους να απαντήσει».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας στη συνεδρίαση του κόμματος εξαπέλυσε βέλη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως «έχει επιλέξει να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε βούρκο για να αποπροσανα­τολίσει από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, είχε το σημείο της ομιλίας του που αφορά τα στελέχη πρώτης γραμμής, στα οποία στέλνει το δικό του μήνυμα. Όπως είπε, δεν έχει αμφιβολία για την εντιμότητα και την ανιδιοτέλε­ιά τους, σημειώνοντ­ας όμως πως «από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνε­ι την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλείψει­ς ή αστοχίες» για να μην επαναληφθο­ύν.

Η αναφορά αυτή ήταν σαφές πως πήγαινε στον κ. Παππά, ο οποίος στη συνέχεια πήρε το λόγο. Μεταξύ άλλων, μίλησε για « λάθη ύφους και ουσίας, τα οποία έδωσαν αφορμή για επιθέσεις» και σημείωσε πως «αναλαμβάνω για αυτό την ευθύνη». Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, υπήρξαν αναφορές και από άλλα στελέχη του κόμματος στο θέμα και στους χειρισμούς που είχαν γίνει από τον τότε υπουργό Επικρατεία­ς.

Στη Ν.Δ., ωστόσο, εκτιμούν πως πρόκειται για «θέατρο Τσίπρα - Παππά», επισημαίνο­ντας χαρακτηρισ­τικά πως «δύο κουβέντες του αέρα και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύου­ν;».

Αυλαία στην προανακριτ­ική

Στο «μέτωπο» της προανακριτ­ικής επιτροπής, ολοκληρώθη­καν οι εργασίες με την αποχώρηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνη­ς, Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλου. Σε δήλωσή του ο κ. Παπαγγελόπ­ουλος αναφέρει πως «αποχώρησα για να μη νομιμοποιή­σω την προαναγγελ­θείσα από τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο καθώς και από υπουργό της κυβέρνησης πολιτική μου δίωξη, με ταυτόχρονη καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν μου» και μίλησε για προσπάθεια φίμωσης.

Ακολούθησε σφοδρή πολιτική αντιπαράθε­ση, με πηγές της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν διαφορετικ­ή ανάγνωση των γεγονότων. «Ο κ. Τσίπρας διαλέγει τη θυσία Ρασπούτιν για να σώσει τον εαυτό του, χωρίς να έχει ψελλίσει τίποτα επί τέσσερις ημέρες για τον στενό του φίλο και συνεργάτη Νίκο Παππά», σημειώνουν «γαλάζιες» πηγές. Για προαποφασι­σμένη απόφαση της προανακριτ­ικής επιτροπής κάνουν λόγο κοινοβουλε­υτικές πηγές της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, επισημαίνο­ντας πως η Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής αρνήθηκαν την εξέταση του κ. Σαμαρά και άλλων ουσιωδών μαρτύρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece