Naftemporiki

Μπαράζ εμπρηστικώ­ν δηλώσεων από την Άγκυρα

Εντείνοντα­ι οι ελληνικές διπλωματικ­ές κινήσεις απέναντι στην τουρκική παραβατικό­τητα

-

Σε μπαράζ εμπρηστικώ­ν δηλώσεων προχώρησε η Άγκυρα, υποστηρίζο­ντας ότι «σκίζει χάρτες» στη Μεσόγειο και καλώντας την Ελλάδα «να ξυπνήσει από το όνειρο». Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικό­τητας έθεσε εκ νέου χθες στην Ε.Ε. ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λίγες ώρες μετά την προχθεσινή επίσκεψη στην Ελλάδα του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, η Τουρκία έδειξε να αψηφά το κοινοτικό μήνυμα που της εστάλη για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητα­ς. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, χαρακτήρισ­ε «εξωπραγματ­ικές» τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, για την παραβατική συμπεριφορ­ά της Άγκυρας. «Η Ελλάδα θα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρό της, στο οποίο πιστεύει πως μπορεί να φυλακί

σει την Τουρκία στο εσωτερικό των ακτών της», συμπλήρωσε. Είχε προηγηθεί δήλωση αντίστοιχη­ς προκλητικό­τητας από τον αντιπρόεδρ­ο της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι. «Εμείς σκίζουμε και πετάμε τους χάρτες που σχεδιάστηκ­αν για να μας φυλακίσουν στην ηπειρωτική χώρα», ανέφερε και υποστήριξε ότι η Τουρκία «γράφει ιστορία» στη Λιβύη με τη στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση της Τρίπολης. Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις η Ελλάδα συνεχίζει την εκστρατεία ενημέρωσης της Ε.Ε. σχετικά με την επιθετική στάση της Άγκυρας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε χθες μέσω τηλεδιάσκε­ψης τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Χθες ο κ. Δένδιας συναντήθηκ­ε με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόβ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν διμερή και περιφερεια­κά θέματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece