Naftemporiki

Απουσία συντονισμο­ύ με την Ευρώπη

-

όταν ο καθαρός τζίρος στην αθηναϊκή αγορά ξεπέρασε χθες τα 20 εκατ. ευρώ και ο Γ.Δ. βρισκόταν στις 654,4 μονάδες με μεταβολή - 1,6%. Το άνοιγμα με καθοδικό χάσμα 3,6 μονάδων αποτέλεσε το ανώτερο ημέρας για άλλη μία καθαρά πτωτική σύνοδο. Τίποτε από αυτά δεν ήταν έκπληξη με βάση την εικόνα των ασιατικών χρηματιστη­ρίων, αλλά και από την έναρξη των συναλλαγών στην Ευρώπη. Αυτό που προβλημάτι­σε ήταν η απουσία συντονισμο­ύ του Χ.Α. με τα υπόλοιπα χρηματιστή­ρια στην Ευρώπη, όταν η μείωση των απωλειών στα futures των βασικών δεικτών της Wall Street ώθησε τους δείκτες σε Παρίσι, Φραγκφούρτ­η, Μιλάνο και Μαδρίτη σε θετικό πεδίο. Στο μέσο της συνόδου, οι πιέσεις στο ταμπλό μας ήταν σταθερές, ενώ οι μεταβολές των ευρωπαϊκών δεικτών που αναφέραμε ήταν της τάξης του +0,4%.

μια μέρα που η πορεία των τιμών δεν διέφερε ως τις 14:30, αλλά έξω η αντίδραση από τον πυθμένα είχε διαστάσεις ικανές για να περάσουν σε κέρδη οι βασικοί δείκτες. Στην Αθήνα, αντίθετα, το rebound από τις 651,80 μονά

δες, που ήταν το κατώτερο από το πρώτο ημίωρο, έστειλε τον Γ.Δ. στις 658,25, ήτοι χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης (665,01). Η εξήγηση που προέκυπτε τεχνικά είχε σχέση με το μέγεθος των απωλειών του ΔΤΡ, που ήταν της τάξης του 2,5%. Ο συνδυασμός των χαμηλών ρυθμών στις συναλλαγές και της αδυναμίας για μια αντίδραση με ορατό αποτέλεσμα σε επίπεδο μεταβολής των Γ.Δ. και FTSE25, ενώ στην Ευρώπη οι αγορές χαμογελούσ­αν μουδιασμέν­α, άπλωσε τις επενδυτικέ­ς επιφυλάξει­ς «επί δικαίων και αδίκων».

 ??  ?? Άντε μετά να κλείσουν τα στόματα των οπαδών σκοτεινής συνωμοσίας πίσω από κάθε κατάσταση που τα μέσα ενημέρωσης θεωρούν άξια για να τοποθετηθε­ί στις πρώτες θέσεις στις ειδήσεις. Στη χώρα του χαμηλού συντελεστή μεταδοτικό­τητας R, η επιστροφή στα ρεκόρ νέων κρουσμάτων, που απειλεί να εξαφανίσει μεγαλύτερο κομμάτι από το παγκόσμιο ΑΕΠ, δεν τοποθετείτ­αι πάνω από τα σκάνδαλα. Άρα οι ιθύνοντες, γνωρίζοντα­ς πως η ανάκαμψη από την ύφεση θα είναι βασανιστικ­ή, έβαλαν μπροστά το σίριαλ των Παπα… Παπαγγελόπ­ουλος - Παπαδημούλ­ης - Παππάς για να μη σκέφτεται ο κόσμος πόσο σκληρό θα είναι το φετινό φθινόπωρο. Άκυρη η προσέγγιση, γιατί έχει αποδειχθεί πως πρώτα έρχεται ο πόνος και μετά γίνεται αισθητός. Άρα, αν ήταν σκηνοθετημ­ένα, θα άξιζε τα σκάνδαλα να σκάσουν… τον Νοέμβριο. Δυστυχώς η ζωή κυλάει δίχως να εκτρέπεται από προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα. Η φούσκα προστασίας που νομίζουμε πως σχηματίστη­κε γύρω μας, θα δεχθεί αρκετά… τσιμπήματα, με άγνωστο το πότε θα σκάσει. Αλλά θα σκάσει.
Άντε μετά να κλείσουν τα στόματα των οπαδών σκοτεινής συνωμοσίας πίσω από κάθε κατάσταση που τα μέσα ενημέρωσης θεωρούν άξια για να τοποθετηθε­ί στις πρώτες θέσεις στις ειδήσεις. Στη χώρα του χαμηλού συντελεστή μεταδοτικό­τητας R, η επιστροφή στα ρεκόρ νέων κρουσμάτων, που απειλεί να εξαφανίσει μεγαλύτερο κομμάτι από το παγκόσμιο ΑΕΠ, δεν τοποθετείτ­αι πάνω από τα σκάνδαλα. Άρα οι ιθύνοντες, γνωρίζοντα­ς πως η ανάκαμψη από την ύφεση θα είναι βασανιστικ­ή, έβαλαν μπροστά το σίριαλ των Παπα… Παπαγγελόπ­ουλος - Παπαδημούλ­ης - Παππάς για να μη σκέφτεται ο κόσμος πόσο σκληρό θα είναι το φετινό φθινόπωρο. Άκυρη η προσέγγιση, γιατί έχει αποδειχθεί πως πρώτα έρχεται ο πόνος και μετά γίνεται αισθητός. Άρα, αν ήταν σκηνοθετημ­ένα, θα άξιζε τα σκάνδαλα να σκάσουν… τον Νοέμβριο. Δυστυχώς η ζωή κυλάει δίχως να εκτρέπεται από προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα. Η φούσκα προστασίας που νομίζουμε πως σχηματίστη­κε γύρω μας, θα δεχθεί αρκετά… τσιμπήματα, με άγνωστο το πότε θα σκάσει. Αλλά θα σκάσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece