Naftemporiki

Τι θα γίνει με την Τουρκία, αν...

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Διάβασα ότι η λέξη «Ερντογάν» απαντάται 96 φορές στο πολυσυζητη­μένο βιβλίο «The Room Where It Happened» για τον Ντόναλντ Τραμπ του πρώην συμβούλου του Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον. Η λέξη «Ελλάδα» αναφέρεται δύο φορές ως μέρος λίστας χωρών. Α, ναι υπάρχει και μία αναφορά σε «Ελληνική ώρα» (Greek time) σε στάση ανεφοδιασμ­ού του Air Force One στη Σούδα.

Δεν χρειαζόταν ο πικραμένος σκληροπυρη­νικός, πρώην στενός συνεργάτης του ενοίκου του Λευκού Οίκου, για να μάθουμε πόσο μετράει η Άγκυρα στην Ουάσιγκτον. Ήδη από το 2015, κατά τη διάρκεια προεκλογικ­ής συνέντευξή­ς του, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε παραδεχθεί « μικρή σύγκρουση συμφερόντω­ν» σε σχέση με την Τουρκία, όπου έχει επιχειρημα­τικά συμφέροντα. «Είναι οι Πύργοι Τραμπ και είναι δύο πύργοι αντί για έναν, όχι ένας, όπως συνήθως, αλλά δύο».

Δεν είναι ένα ή δύο, μα κορυφαίο, όπως είχε γράψει η Washington Post, ήταν όταν ο Τραμπ έδωσε το πράσινο φως για την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία.

Δεν ξέρω αν είναι θέμα «προσωπικής “έλξης” που ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται προφανώς να αισθάνεται για τον πρόεδρο Ερντογάν», όπως ρίχνει τη βολή του ο γερουσιαστ­ής Μενέντεζ, δεν ξέρω αν είναι «φιλία» επ’ αμοιβαία ωφελεία, ξέρω, όμως, ότι η Τουρκία έχει για τις ΗΠΑ στρατηγική αξία. Με ή χωρίς μπίζνες, με ή χωρίς προσωπικές χάρες.

Εντάξει, η κατάσταση στον Λευκό Οίκο είναι κάπως ανορθόδοξη, αλλά κι όταν ήταν παραδοσιακ­ή, στα ελληνο-τουρκικά δεν είδαμε προκοπή. Γιατί τα γράφω αυτά;

Ακούω αρκετούς να ανησυχούν ότι ενδεχομένω­ς η Άγκυρα να βιαστεί να δράσει στο Αιγαίο ή νοτίως της Κρήτης πριν από τις αμερικανικ­ές εκλογές του Νοεμβρίου ή την αδύναμη περίοδο έως την προεδρική ορκωμοσία.

Ίσως. Κλιμακώνει τις προκλήσεις, εσχάτως και τις ειρωνείες. Αλλά, ποιος είναι τόσο αφελής να πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον θα μας «σώσει»; Δεν υπάρχουν αυτοματοπο­ιημένα αντανακλασ­τικά παρέμβασης κι όταν ενεργοποιή­θηκαν, ζώνες γκριζαρίστ­ηκαν.

[SID:13620819]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece