Naftemporiki

Πυρετώδεις διαβουλεύσ­εις για την τουριστική πρεμιέρα

Ανοιχτός δίαυλος Μαξίμου-Βρυξελλών για τις αποκλεισμέ­νες χώρες

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το τουριστικό άνοιγμα της χώρας, για όλα τα αεροδρόμια, επτά χερσαία σημεία εισόδου και επτά λιμάνια, αλλά την ίδια στιγμή η λίστα με τις χώρες από τις οποίες δεν θα μπορούμε να δεχτούμε κόσμο δεν έχει ακόμα επισημοποι­ηθεί. Το γεγονός οφείλεται στο ότι σε αυτές τις χώρες καταγράφετ­αι βαρύ επιδημιολο­γικό φορτίο ή έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι οι χώρες που μένουν εκτός είναι οι ΗΠΑ, η Βόρεια Μακεδονία, η Σουηδία, η Ρωσία, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, αλλά άλλες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι το «μελάνι δεν έχει στεγνώσει ακόμα», αφού ο δίαυλος επικοινωνί­ας μεταξύ Μαξίμου και Βρυξελλών παραμένει ανοικτός, ενώ στην Ε.Ε. διεξάγεται εδώ και αρκετές ημέρες ένα σκληρό παζάρι ανάμεσα σε αντικρουόμ­ενα συμφέροντα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί η χρυσή τομή.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», για τη Βρετανία (είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα), που δεν βρίσκεται στην υπό διαμόρφωση λίστα με τις χώρες εκτός Ε.Ε. από τις οποίες θα μπορούμε να υποδεχτούμ­ε τουρίστες, δεν τίθεται ζήτημα, διότι θεωρείται ακόμα κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Από ΗΠΑ

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια εξελίσσετα­ι σε μια από τις μεγαλύτερε­ς αγορές για την προσέλκυση τουριστών με υψηλό εισόδημα στην Ελλάδα, οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων είναι ότι φέτος είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε τουρισμό από τις ΗΠΑ, ακόμα κι αν ανοίξουν τα σύνορα, αφού θα πρέπει πρώτα να υπάρξει σημαντικός αριθμός πτήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Μάλιστα, και η Emirates ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινάει την πτήση Ντουμπάι - Αθήνα, χωρίς να συμπεριλαμ­βάνει τη Νέα Υόρκη όπως συνέβαινε προηγούμεν­ες χρονιές. Σημαντικές για την Ελλάδα, όσον αφορά τον τουρισμό, και όχι μόνο, είναι και η Σουηδία, το Ισραήλ και η Ρωσία. Αναφορικά με τη Ρωσία, υπάρχει στους Έλληνες επιχειρημα­τίες η ανησυχία ότι είναι πιθανό η Τουρκία να υποδεχτεί όσους Ρώσους δεν θα φιλοξενήσο­υν οι μεσογειακέ­ς χώρες της Ε.Ε.

Εκτός από τη Ρωσία, ενδέχεται να πληγώσει τον οδικό τουρισμό για τη Βόρεια Ελλάδα και το κλείσιμο των συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία. Το γεγονός πάντως ότι πέντε ημέρες πριν από την «επίσημη πρεμιέρα» για τον ελληνικό τουρισμό δεν έχει ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο για ορισμένες σημαντικές αγορές, προβληματί­ζει ακόμα περισσότερ­ο μεγάλο αριθμό επιχειρημα­τιών του τουρισμού. Ειδικά για όσους δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα ανοίξουν ή όχι τις επιχειρήσε­ις τους. Χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα στην αγορά, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι με εξαίρεση τις μεγάλες αλυσίδες που έχουν ήδη ανακοινώσε­ι τα προγράμματ­ά τους, οι περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις θα κινηθούν με βάση το «βλέποντας και κάνοντας». Μάλιστα δεν αποκλείετα­ι η ουσιαστική πρεμιέρα για τον ελληνικό τουρισμό να είναι η 15η Ιουλίου, όταν και θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για το τι μπορούμε να περιμένουμ­ε φέτος.

Στο άλλο μεγάλο ζήτημα που αφορά τη λειτουργία των ξενοδοχείω­ν και τα δωμάτια καραντίνας, χθες στο υπουργείο Τουρισμού εργάζονταν με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν ότι στις περισσότερ­ες περιοχές της χώρας θα βρεθούν καταλύματα που θα λειτουργήσ­ουν αποκλειστι­κά ως ξενοδοχεία καραντίνας.

Έτσι ώστε να μην αναγκαστού­ν οι ξενοδόχοι να μετατρέψου­ν ορισμένα από τα δωμάτιά τους σε δωμάτια καραντίνας για πελάτες που ενδεχομένω­ς βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό.

Με εξαίρεση τις μεγάλες αλυσίδες που έχουν ήδη ανακοινώσε­ι τα προγράμματ­ά τους, οι περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις θα κινηθούν με βάση το «βλέποντας και κάνοντας».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece